GAP HABERLERİ - KURAKLIK ÇİFTÇİYİ VURDU. - 06.05.2021

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
18.05.2021 (Son Güncelleme: 20.05.2021 10:21:12)

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, “İlkbahar aylarında yağmayan yağış, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi için ürünü tarladan alamadan tarlayı sürmüş olacak, ürün alamayan zaten borçlu olan çiftçi bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyecek” dedi.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, Şanlıurfa’da yaşanan kuraklık ve bu kuraklığın çiftçiye getirdiği zararlar ile ilgili açıklama yaptı.

 “KURAKLIKTAN DOLAYI ÇİFTÇİ CİDDİ ANLAMDA REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞAYACAKTIR”

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, kent çiftçisinin kuraklıktan dolayı rekolte düşüklüğü yaşayacağını ifade ederek,  “Türkiye 2020-2021 Tarım sezonuna kurak başladı. Yağışlar mevsim normallerine göre % 50’nin üzerinde bir azalma gösterdi. Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerinin birini yaşıyor. Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır. Özellikle ilkbahar aylarında yağmayan yağış, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi için ürünü tarladan alamadan tarlayı sürmüş olacak, ürün alamayan zaten borçlu olan çiftçi bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyecek. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki illerimiz özelliklede Şanlıurfa hububat ve baklağil ambarıdır. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 5 milyon dönüm alanda kuru tarım yapılmaktadır, Ülkemizin kırmızı mercimek üretiminin  % 36’sı, buğdayın % 12’si, arpanın % 14’ü Şanlıurfa’da üretilmektedir. Kırmızı mercimeğin % 95’i de Güneydoğu Anadolu böylesinde üretilmektedir, Ülkemizin buğday üretiminin yaklaşık % 14’nu arpa üretiminin ise yaklaşık % 16’sını Güneydoğu Anadolu bölgesi karşılamaktadır” dedi.

“ÇİFTÇİLERE, ÜRETİCİLERE BEDAVA TOHUM VE GÜBRE DAĞITMALIDIR”

Başkan Abdullah Melik, çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtılması gerektiğini belirterek, “Tarım potansiyeli bu kadar yüksek olan bu illerimizde ve bölgemizde GAP projesi ve sulama projeleri biran önce bitirilmelidir. 1989 da başlanan GAP projesinde enerjide % 74, sulamada ise % 54 gerçekleşme oranına erişilmiştir ve bu zamana kadar ki proje bedeli ise 40 milyar doları aşmış, gerçekleşme oranlarıyla birlikte enerjide yaklaşık 30 milyar dolar, tarımsal sulamada ise 13 milyar dolar gelir elde edilmiş GAP’ tan kazanılan para GAP’a yatırılmış olunsa idi şu ana kadar GAP projesi bitmiş olur 1.8 milyon hektar alan tarım arazilerimiz suya kavuşmuş olurdu kuraklıkta yaşamamış olurduk. Tarım ve Orman bakanlığı bir an önce Kuraklık Eylem planı hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperafine olan borçlarını silmeli 2022 tarım sezonu içinde çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtmalıdır sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir" diye konuştu.

Haber Kaynağına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 24
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

https://www.gaphaberleri.com/mobil/haber/50650/zmo-baskani-melik-kuraklik-ciftciyi-vurdu.html