ÇANAKKALE OLAY: HALİLAĞA ÇED OLUMLU KARARINA BİR DAVA DAHA- 27 AĞUSTOS 2021

ÇANAKKALE ŞUBE ( )
27.08.2021 (Son Güncelleme: 27.08.2021 16:14:09)

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube  Başkanı Hicri Nalbant, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada bağlı Halilağa bakır (altın) madeni ÇED olumlu kararına karşı Çevre Mühendisleri Odası birlikte dava açtıklarını belirtti. Nalbant açıklamasında; "2003 yılından günümüze kadar çevre katliamlarına karşı açtığımız dava sayısı 60`ın üzerindedir. Bu sayı yürütülen hukuk mücadelesinin boyutlarını göstermesi açısından önemlidir. Mücadelemiz bundan böylede artarak devam edecektir" dedi.

Bayramiç-Çan İlçelerinde, Cengiz Holding tarafından gerçekleştirilmek istenen ve onlarca köyü etkileyecek olan Halilağa Bakır(altın) Madeni Projesi için tüm itirazlara ve halkın tepkilerine rağmen 26 Temmuz 2021 tarihinde "ÇED Olumlu" kararı verilmiş, karar tepki toplamıştı. Karara karşı geçtiğimiz günlerde itiraz davası açılırken,  Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant Yönetim Kurulu adına açıklama yaptı. Birçok ürün ve bitkiye ev sahipliği yapan böyle önemli bir bölgenin yüzde 79`unun maden şirketleri tarafından ruhsatlandırıldığını belirten Nalbant, "Bölgede bir taraftan kömürlü termik santraller kurulmaya çalışılmakta, bir yandan da vahşi madencilik (altın-gümüş-bakır vs.) işletmeciliği için doğa katliamı sürmektedir" dedi. Halilağa bakır işletmesinin olumlu ÇED kararı aldığını belirten Nalbant; "Bu karara karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile Çevre Mühendisleri Odası birlikte 23.08.2021 günü E.2021/1266 No`lu davayı açmış bulunmaktadır" dedi. 

"Böyle önemli bir bölgenin %79`unun ruhsatlandırıldığı görülmektedir"
 
Çanakkale`nin tarımsal çeşitlilik açısından en zengin illerden biri olduğunu belirten Nalbant; "Kirazın, şeftalinin, nektarinin, elmanın, zeytinin en kalitelisinin yetiştirildiği, süt, et, Ezine peyniri gibi değerli ürünlerin üretildiği bir yöredir. Bulunduğumuz bölge Biga yarımadası özel bir bölgedir. Bölgeye değer katan Kazdağları en önemli su kaynağıdır. Dünyada bütünlüğü korunan önemli orman alanıdır. Yaban hayatı için değerli yaşam alanıdır. Mitoloji alanıdır. Daha saymakla bitmeyecek önemli özellikleri bulunmaktadır. Böyle önemli bir bölgenin %79`unun ruhsatlandırıldığı görülmektedir. Bölgede bir taraftan kömürlü termik santraller kurulmaya çalışılmakta, bir yandan da vahşi madencilik (altın-gümüş-bakır vs.) işletmeciliği için doğa katliamı sürmektedir" dedi. 

 
"Açılan davalar 60`ın üzerinde"
 
Çevre katliamlarına karşı açılan dava sayısının 60`ın üzerinde olduğunu belirten Nalbant; "En son yöremizde hem alan olarak hem de üretim olarak en büyüğü olan Halilağa bakır işletmesi olumlu ÇED kararı almıştır. Bu karara karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile Çevre Mühendisleri Odası birlikte 23.08.2021 günü E.2021/1266 No`lu davayı açmış bulunmaktadır. 2003 yılından günümüze kadar çevre katliamlarına karşı açtığımız dava sayısı 60`ın üzerindedir. Bu sayı yürütülen hukuk mücadelesinin boyutlarını göstermesi açısından önemlidir. Mücadelemiz bundan böylede artarak devam edecektir" dedi.
 
"Meslektaşlarımız beklenmedik sayıda üye olmakta" 
 
Nalbant son olarak; "Şubemize bugünlerde kamuda çalışan şuana kadar üye olmamış meslektaşlarımızın ilgi duymaları ve beklenmedik sayıda üye olmaları da dikkatimizden kaçmamaktadır. Bölgemizde birçok konuyla yakından ilgilenen maden şirketlerinin odamızla da ilgilenmeleri zamanlaması açısından manidardır. Beklediğimiz gelişmedir. Odamıza üye olacak meslektaşlarımızın ZMO`nun bilime dayalı kamucu yaklaşımına katkı koyacaklarına inanıyoruz" dedi.
 
 
Haber: Eren Aşnaz
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 34
Fotoğraf Galerisi