URFA DEĞİŞİM GAZETESİ: ÇİFTÇİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR- 22 ARALIK 2021

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
22.12.2021 (Son Güncelleme: 22.12.2021 13:37:15)

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, “girdi maliyetlerinin yükselmesi karşısında ayakta durmaya çalışan çiftçiler, son yağışların bitkinin çimlenmesine katkı sağlasa da beslenmesi için yeterli olmadı. Bu durumda çiftçimizi kurak bir sezon bekliyor” dedi.

Türkiye`nin önemli tarım merkezlerinden tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa, kuraklık tehlikesi yaşıyor. Yağışların en çok görüldüğü kış mevsiminde bile yeteri kadar yağış olmamasından dolayı son yılların en kurak mevsimini yaşanıyor. Sulu tarımla pamuk ve mısır gibi ürünlerin yetiştirildiği Şanlıurfa’da sulu tarımın büyük bir kısmı Atatürk Barajından sağlanırken, yağışların yetersiz olmasından dolayı baraj göletinde de su seviyesinin oldukça düşmesine neden oldu.

Sadece kuraklıkla mücadele etmeyen çiftçi, aynı zamanda sürekli fiyatları yükselen girdi maliyetleri karşısında tarlasını ekip biçmekte sıkıntı yaşıyor. Her gün biraz daha yükselişe geçen gübre, mazot ve zirai ilaçlar nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor.

ÇİFTÇİ BORCUNDAN DOLAYI TEFECİLERE YÖNELDİ

Çiftçilerin genel sorunları ve kuraklık hakkında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, “2020 ve 2021 yılında çiftçilerimiz kurak bir mevsim geçirdi. Güneydoğu bölgesi başta olmak üzere Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır olmak üzere kurak bir sezon geçirdiler. Özellikle Urfa’da mercimekte yüzde 90’a varan bir kuraklık yaşandı, buğdayda yüzde 70’lere varan bir kuraklık yaşandı. Arpada ise yüzde 85’lere varan bir kuraklık yaşandı. Dolayısıyla çiftçilerimiz istedikleri miktarda ürün elde edemediler ve yetersiz ürün aldıkları gibi birde önceden borçla aldıkları gübresini, mazotunu ve ilacını borcunu da ödeyemediler. Devletin kuraklık desteğini biran önce vermesi gerekirken, uzun bir süre verilmedi. Aldığımız son bilgilere göre, şu anda yeni yeni verilmeye başladı.  Yaklaşık bir yıl yıldır devletin kuraklık desteğini vermemesi çok üzücü, buda çiftçiyi başka yollara yönlendirmektedir. Bu durum çiftçiyi tefecilere ve banka kredilerine yönlendirdi fakat çiftçi borçlu olduğu için bankadan da kredi çekmiyor.

 “KURAKLIK ÇİFTÇİLERİN ZOR GÜNLERİNİN HABERCİSİ OLUYOR”

2021 yılı tarım sezonu başladı, maliyetler çok arttığı için çiftçimizin büyük bir kısmı gübresiz mercimek, gübresiz buğday, gübresiz arpa ekti. Yaklaşık gübreye yüzde 700-800’lere varan bir artış söz konusu oldu. Bir ton üre gübre fiyatı 17 bin 100 liradan satılıyor, DAP gübre yine aynı şekilde yükseldi. 20-20’ye dediğimiz gübre 10 bin 850 liradan satılıyor. Yakıta gelince mazot 10 lirayı geçti.  Yine zirai ilaçlarda yüzde 200-300 -400 varan bir zam söz konusu. Dolaysıyla çiftçi mağdur ve tarlasını ekemiyor. Bu son sezonda da eken çiftçilerimizin ise birkaç günde de yağmış olduğu yağış yeterli değil ekilmiş olan bitkinin çimlenmesine yeterli oluyor fakat tarlada ki taban suyu az olduğu için, toprak taban suyu düşük olduğu için bitki geliştirmez sadece çimlenmesini sağlar. Bu da, çiftçimizi bekleyen zor günlerin habercisi oluyor” dedi.

“ATATÜRK BARAJINDA BİR MİLYON KÜP SU EKSİLDİ”

Asıl tehlike, kuraklığın yarattığı durum nedeniyle Atatürk Barajında da şu anda su seviyesi yetersiz bir seviyede diyen Melik, “Aldığımız bilgilere göre Atatürk Barajının göl havzasında yaklaşık olarak bir milyon küp su eksilmiş durumda. Maalesef böyle giderse Atatürk Barajı çiftçimize ve üreticimize su ihtiyacını karşılayamayacak duruma gelecek. Bölgemizin ikilim şartları kurak bir kuşak olduğu Urfa’da bu kurak bölgede yer alıyor. Şöyle bir öngörü var, bu kurak yaklaşık 3- 4 yıl boyunca devam edecektir. Bu neticede biran önce GAP projesinin de tamamlanması gerekiyor çünkü Urfa’da 11 milyon ekilebilir alan var ve GAP projesinin bitmesiyle birlikte yaklaşık olarak 7 Milyon dekar sulanacaktır ama hâlihazırda Urfa’da 4 Milyon dünüm alan sulanmakta ve bunun 3 Milyonu dünümü devlet sulamasındadır. 1 milyon dünüm de halk sulamasındadır. Halk sulaması da enerji maliyetlerin yüksek olmasından dolayı halk bu şekilde sulama artık yapamamaktadır” ifadelerini kullandı.

“GAP PROJESİNİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR”

Bizi bekleyen kuraklıkla mücadele etmek için GAP projesinin biran önce hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Melik, “Tarımsal verimliliğin artırılması ve tarım çeşitliliğin artırılması kırsal bölgelerdeki gelir düzeyini yükseltmesine katkı sağlayacaktır.  Türkiye’de ekonomik koşullar pekiyi değil an ve an gübre, mazot, tohum fiyatlarını takip edemez duruma geldik. Çünkü bir ülkede üretim olmadığı zaman dışa bağımlı oluyorsunuz, ülkemizin doları yurtdışına gidiyor. Bundan dolayı Türkiye’nin ciddi anlamda üretime yönelmesi lazım bütün arazilerin aktif duruma gelmesi lazım. Özellikle TGM’de devlet üretme çiftliklerin aktif hale getirmeleri gerekir ve halkımıza vatandaşımızın ürün tedarikini karışılması gerekiyor. Umarım önümüzdeki günlerde yeteri miktarda yağışlar yağar ve çiftçimizin de yüzü güler” diyerek sözlerine son verdi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim

Haber kaynağına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 79
Bağlantılar

https://www.urfadegisim.com/ciftciyi-zor-gunler-bekliyor/54454/