İLKSES GAZETESİ: TARIM BÜTÇESİNE EK BÜTÇE TALEBİ!- 14 OCAK 2022

GENEL MERKEZ ( )
14.01.2022 (Son Güncelleme: 14.01.2022 11:53:29)

Artan girdi maliyetlerinin yanında pandemi ve kuraklıkla iyice köşeye sıkışan çiftçilerin tarımdan uzaklaştığına dikkat çeken Başkan Suiçmez,”Tarıma yönelik bütçe miktarları ek bütçe ile artırılmalı” dedi

Pandemi, iklim krizi ve girdi maliyetlerinin artması çiftçilerin tarım yapmasını zorlaştırıyor. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan ve çiftçilerin yaşadığı mağduriyetlerine dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Böyle bir ortamda tasarruf edilecek en son sektörün tarım ve gıda olduğu anlaşılarak tarıma yönelik bütçe miktarları ek bütçe ile artırılmalı” dedi.

ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR!

Artan girdi maliyetleriyle beraber çiftçilerin yaşadığı zorlukları anlatan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu ortamda çiftçinin önünü görmesinin zorlaştığına dikkat çekti. Başkan Suiçmez, “2020 yılından beri içinde bulunduğumuz pandemi koşullarına ek olarak 2021 yılında yaşanan ciddi iklim krizi, tarım ve gıda sektörünü arz, talep, stok ve fiyat dengesi açılarından dünyada ve ülkemizde olumsuz etkileniyor. Resmi yıllık enflasyon yüzde 36,08 iken 2022 bütçesinde tarım desteklerinde yapılan artışın yüzde 12.5 olması, dövize bağlı mazot, gübre, tohum, ilaç, yem gibi temel girdi fiyatları ve maliyetler hızla artarken çiftçiye ödenecek desteklerde ciddi düşüş olması çiftçinin önünü görüp üretimde bulunmasını zorlaştırıyor. Maliyetinin altında açıklanan ürün alım fiyatları, yurtiçi ve yurtdışı serbest piyasada oluşan yüksek fiyatlar da üretimin sürekliliği açısından yaşanan bir diğer olumsuzluk…” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN 230 MİLYAR TL BORCU VAR

Çiftçilerin bankalara, özel sektör ve tarım kredi borçlarını katlanarak arttığına vurgu yapan Başkan Suiçmez, şu ifadelere yer verdi: “BDDK verilerine göre çiftçilerin bankalara olan borçlarının 156 milyar TL’ye, özel sektör ve tarım kredi borçları ile toplam 230 milyar TL’nin üzerine çıktığı ve çiftçi lehine somut yapılandırma yapılmaması nedeniyle çiftçilerin icralık olup hapse düştüğü bir ortamda üreticinin alandan çekilmesi hızlanmaktadır. Artan girdi maliyetleri, yeterince artmayan ve zamanında ödenmeyen destekler, uygulanan yanlış tarım politikasına ek olarak kuraklığın da etkisiyle azalan üretim, yanlış rekolte tahmini, düşük alım fiyatı, pahalı ithalat ortamında çiftçi üretim alanından çekilmeye devam etmektedir.Üretim maliyetlerini düşürmeden, üreticiyi destekleyerek yerli üretimi artırmadan son aşamadaki desteklerle ekmek, süt, et, meyve ve sebzelerde fiyatlarındaki artışı önlemek mümkün gözükmemektedir.”

TEMEL ÜRÜNLERDE AZALMA OLACAK

Sözlerine devam eden Başkan Suiçmez, “TÜİK 2021 yılı Bitkisel Üretim 1. Tahmininde yüzde 7.3 azalışla 19 milyon tona inmesi beklenen buğday üretimi, 2. Tahmininde yüzde 13.9 azalarak 17.6 milyon ton olarak öngörülmüştür. Arazi gerçekleri ortada iken bu miktarın 15 milyon ton düzeyine inmesi şaşırtıcı olmayacaktır. TÜİK 2021 yılı 2. Tahmininde arpa üretiminde 30.7, nohut üretiminde yüzde 24.6, kırmızı mercimek üretiminde yüzde 30, şekerpancarında yüzde 15.3 azalış beklenmektedir. 2021/2022 üretim sezonunda dövize bağlı mazot, gübre, ilaç, yem, tohum gibi girdilerdeki yüksek artışlar ile sulamadaki elektrik maliyetlerinin artmasının üretime olumsuz etkisine, özellikle kuraklığa bağlı ciddi verim ve rekolte kayıpları da eklenince kendimize yeterlilik oranı temel ürünlerde daha da azalacaktır” diye konuştu.

HUBUBAT VE BAKLİYAT VURGUSU

Hububat ve bakliyat üretiminde de düşüş yaşanacağına vurgu yapan Başkan Suiçmez, “Kıraç alanlarda kışlık ekimlerde yeterli gübre atılamaması, genelde gübresiz ekim yapılması ya da tarlaların ekilmeyip boş bırakılması genel olarak hububat ve bakliyat üretimini azaltacak. Güneydoğu ve İç Anadolu’da buğday, arpa, mısır yerine daha az gübre isteyen nohut ve mercimeğe yönelme nedeniyle özellikle hububat üretiminde azalış bekleniyor. Böyle bir ortamda tasarruf edilecek en son sektörün tarım ve gıda olduğu anlaşılarak tarıma yönelik bütçe miktarları ek bütçe ile artırılmalı” dedi.

EKİM ALANLARI AZALACAK!

Kalıcı ve hızlı somut önlemler alınmadığı taktirde üretimde ciddi olumsuzlukların yaşanacağına dikkat çeken Başkan Suiçmez, “2022 yılında kuraklık etkisi yanında aşırı fiyatlar nedeniyle çiftçinin gübresiz ekim yapması çiftçinin üretimden çekilmesini hızlandıracak, ekim alanları daha da azalacak, maalesef dışa bağımlılık artacak, gıda enflasyonu düşmeyerek tüketiciye yansıyacak yüksek fiyatlarla gıda krizi devam edecektir. Yağış kısıtı ve yüksek sulama maliyeti nedeniyle yeterli sulama yapılamayacak olması sulu tarım yapılan mısır, şekerpancarı, pamuk gibi ürünlerde de rekolte azalışına yol açabilecektir.Yemde dışarıya bağımlılık, azalan saman ve yem bitkisi miktarı, dövize bağlı yem fiyatı artışı hayvancılığımızı olumsuz etkilemektedir. Kalıcı hızlı somut önlemlerin alınmaması halinde süt, süt ürünleri, kırmızı ve beyaz ette de bizi olumsuz günler beklemektedir” şeklinde konuştu.

 

Özel Haber: Nurettin BAKİ 

Haber kaynağına ulşamak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 51
Fotoğraf Galerisi