ORTAK TARIM POLİTİKASI’NIN UYGULANMASI İÇİN 11.3 MİLYAR EUROYA İHTİYAÇ VAR - GÜNDEM - 15.02.2005

GENEL MERKEZ ( )
24.02.2005 (Son Güncelleme: 24.02.2005 12:24:16)

TARIMI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

<İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NA GÖRE TARIMIN MEVCUT YATIRIM HIZIYLA CANLANMASI İÇİN EN AZ 60 YILA İHTİYAÇ VAR.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ÜYELİĞİYLE BİRLİKTE, AB KRİTERLERİNİN TÜRKİYE TARIMI İÇİN BİR ÇIKIŞ YOLU OLUP OLMAYACAĞI TARTIŞMALARI DEVAM EDERKEN, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NA (ZMO) GÖRE MEVCUT YATIRIM HIZIYLA GİDİLMESİ DURUMUNDA, TARIM SEKTÖRÜNÜN CANLANMASI İÇİN EN AZ 60 YILA DAHA İHTİYACI VAR.

BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA OLAN TÜRKİYE TARIMININ DURUMUNUN NE OLACAĞI, AB ÜYELİĞİ SÜRECİYLE BİRLİKTE TEKRAR GÜNDEME OTURDU. ZMO’YA GÖRE, TÜRKİYE MEVCUT YATIRIM HIZIYLA GİDERSE, TARIM SEKTÖRÜNÜN CANLANMASI İÇİN EN AZ 60 YILA GEREKSİNİM VAR. TÜRKİYE’DE TARIMA BÜTÇEDEN 3.7 KATRİLYON TL PAY AYIRMASINA RAĞMEN, BU MİKTARIN 3.2 KATRİLYON TL’Sİ KULLANILIYOR. BAŞKA BİR İFADEYLE, TÜRKİYE, ORTAK TARIM POLİTİKASI’NIN (OTP) SAĞLADIĞI DESTEK DÜZEYİNİN ANCAK YEDİDE BİRİNİ TARIMA AYIRABİLİYOR.

TÜRKİYE-AB KARŞILAŞTIRMASI

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 35’İ SOSYO-EKONOMİK YAŞAMINDA ÖNEMLİ YER TUTAN TARIM VE KIRSAL ALANLARDA YAŞIYOR. ÜLKE İSTİHDAMINA KATKISI YÜZDE 34 OLAN TARIM SEKTÖRÜNÜN, GAYRI SAFİ MİLLİ HASILA’YA (GSMH) KATKISI İSE YÜZDE 11 DÜZEYİNDE. BU ORANLAR AB’DE ÇOK DAHA DÜŞÜK DÜZEYLERDE SEYREDİYOR. 1 MAYIS 2004’TEN İTİBAREN AB’NİN İSTİHDAMINDA TARIMIN PAYI YÜZDE 6 OLURKEN, GSMH’DE İSE TARIMIN PAYI YÜZDE 1.8.

YÜZÖLÇÜMÜ 78 MİLYON HEKTAR OLAN 80 MİLYON NÜFUSLU TÜRKİYE’NİN YÜZÖLÇÜMÜNÜN 39 MİLYON HEKTARINI TARIM ALANLARI OLUŞTURUYOR VE 3 BİN TARIM İŞLETMESİ BULUNUYOR. YÜZÖLÇÜMÜ 402 MİLYON HEKTAR OLAN 452 MİLYON NÜFUSA SAHİP AB’NİN İSE YÜZÖLÇÜMÜNÜN 169 MİLYON HEKTARINI TARIM ALANLARI OLUŞTURUYOR VE 13 BİN TARIM İŞLETMESİ BULUNUYOR.

RAKAMLAR, AB İÇİN TARIMIN ÖNEMİNİN GİDEREK AZALDIĞINI GÖSTERİYOR, ANCAK BUNA KARŞILIK AB BÜTÇESİNİN YAKLAŞIK YARISI TARIMA AYRILIYOR VE AB MEVZUATININ YARISINI DA TARIM KONUSU OLUŞTURUYOR. ZMO’YA GÖRE İSE, ORTAK TARIM POLİTİKASI’NIN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI İÇİN 11.3 MİLYAR EUROYA İHTİYAÇ VAR. ANCAK TÜRKİYE SADECE 3 KATRİLYON TL KAYNAK AKTARABİLİYOR.

İLERLEME RAPORU’NDA TARIM

AB KOMİSYONU’NUN 6 EKİM 2004 TARİHİNDE YAYINLADIĞI İLERLEME RAPORU’NDA TARIMLA İLGİLİ HÜKÜMLERDE, TÜRKİYE’DE UYGULANAN IMF VE DÜNYA BANKASI DESTEKLİ “TARIM REFORMLARININ” HENÜZ SONUÇLANDIRILMADIĞI BELİRTİLEREK, BU KONUDAKİ ELEŞTİRİLER ŞU ŞEKİLDE İFADE EDİLİYOR.

RAPORUN, “TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNİN ETKİLERİ” BÖLÜMÜNDE İLERİDEKİ BİR TARİHTE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK ÜYELİĞİN ETKİLERİNİN ŞİMDİDEN KESTİRİLMESİNİN ZOR OLDUĞU, BUNUNLA BİRLİKTE, MEYVE-SEBZE, FINDIK, BAKLİYAT VE KOYUN ETİ GİBİ REKABET ŞANSI OLAN ÜRÜNLER DIŞINDA, TÜRKİYE’NİN İŞİNİN ZOR OLDUĞU VE REKABETÇİ BİR YAPI İÇİN DAHA FAZLA LİBERALİZASYON GEREKTİĞİ BELİRTİLİYOR. OLASI BİR ÜYELİKTE, TERCİHLİ TİCARET AVANTAJLARI SONA ERECEK OLAN TÜRKİYE’NİN, TARIMSAL DIŞ SATIMININ AZALACAĞI, BUNA KARŞILIK KISITLAMALARIN KALKMASI NEDENİYLE AB’NİN DIŞSATIMININ ARTACAĞI BELİRTİLİYOR. BU DURUMA RAPORDA “ÜYELİK ANINDAKİ ŞOKTAN KORUNMAK İÇİN ÜYE OLMADAN GEÇİŞ SÜRECİNDEYKEN, AB’YE YÖNELİK TİCARİ KISITLAMALARINIZI TÜMÜYLE KALDIRIN” ŞEKLİNDE İLGİNÇ BİR ÖNERİ GELİŞTİRİLMİŞ. ZMO BU ÖNERİYİ, TÜRKİYE AÇISINDAN KARA MİZAH OLARAK DEĞERLENDİRİYOR.

TÜRKİYE’DE DESTEK SINIRLI

TÜRKİYE’YE “DAHA FAZLA LİBERALİZASYON” ÖNEREN AB’DE İSE HUBUBAT, ÇELTİK, ŞEKER, ZEYTİNYAĞI, SIĞIR ETİ, KÜMES HAYVANLARI, YUMURTA, ŞARAP, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ, TÜTÜN, SU ÜRÜNLERİ, TAZE MEYVE-SEBZE, İŞLENMİŞ TAHIL ÜRÜNLERİ, KETEN, KENEVİR, ŞERBETÇİ OTU, KURUTULMUŞ HAYVAN YEMİ, TOHUMLULUKLAR, YAĞLI TOHUMLAR VE İPEK BÖCEĞİ DESTEKLEME KAPSAMINDA BULUNUYOR. TÜRKİYE’DE İSE SADECE HUBUBAT, ÇELTİK, ŞEKER, ZEYTİNYAĞI, TÜTÜN, YAĞLI TOHUMLAR VE ÇAY DESTEKLEME KAPSAMINDA BULUNUYOR.

AB, 40 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR TARIMINI, BUGÜNÜN DEĞERLERİYLE YILDA 50 MİLYAR EUROYA YAKIN BİR FİNANSMAN KULLANARAK DESTEKLEDİ. BU KAYNAKLA AB’NİN TÜM TARIMSAL VE KIRSAL ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLEREK, DÜNYANIN EN BÜYÜK TARIMSAL ÜRETİM POTANSİYELİNE ULAŞMASI SAĞLANDI. ŞİMDİ İSE İÇSEL VE DIŞSAL GEREKLER NEDENİYLE, AŞKIN ÜRETİM KAPASİTESİNİ GERİ ÇEKME ZORUNLULUĞU VAR.

NELER YAPILMALI?

<İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ÜYELİK SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLERİ İSE ŞÖYLE SIRALIYOR:

- SÜRECİ İYİ ANLAYAN, İYİ TANIMLAYAN BİR POLİTİKA ANLAYIŞI İÇERİSİNDE, ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILLIK ZAMAN DİLİMİNDE, TARIM SEKTÖRÜNÜ SORUNLARINDAN ARINDIRAN VE ÜLKE KALKINMASININ ETKİN BİR ARACI HALİNE DÖNÜŞTÜREN BİR YAKLAŞIM YAŞAMA GEÇİRİLMELİ.

- HIZLI BİR TARIMSAL YATIRIM PLANLAMASIYLA SULANABİLİR ALANLARINI İKİ KATINA ÇIKARAN, ARAZİ KULLANIM PLANLAMASINDAN ÜRETİM DESENİ SEÇİMİNE KADAR RASYONEL TERCİHLER ORTAYA KOYAN, ÜRETİCİ ÖRGÜTLENMESİNDEN GİRDİ TEMİNİ VE ÜRÜN PAZARLAMASINA KADAR SÜRECİN TÜM AŞAMALARINDA ÜRETİMDEN VE ÜRETİCİ-TÜKETİCİ LEHİNE ÇÖZÜMLERDEN YANA OLAN, BİLGİ VE TEKNOLOJİYİ TARLAYLA BULUŞTURAN, ÜRETİM MALİYETLERİNİ AZALTIP VERİM DEĞERLERİNİ YÜKSELTEN, BU ÇERÇEVEDE REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR TARIM SEKTÖRÜ KURGULANMALI.

- SADECE TARIM ALANI İÇİN DEĞİL, TÜM ALANLARDA ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEKLENMELİ.

- KAMUSAL DESTEKLER, ÜRETİME VE İSTİHDAMA YÖNLENDİRİLMELİDİR.

Okunma Sayısı: 389