MİMARLAR ODASI'NIN, ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN TARIMSAL YAPILAR KONUSUNDA YÖNETMELİĞE BAĞLADIĞI YETKİSİNİN İPTALİ İÇİN AÇTIĞI DAVADA, DANIŞTAY YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİNİ REDDETTİ

GENEL MERKEZ ( )
26.04.2006 (Son Güncelleme: 13.06.2006 17:56:18)

T.C.
DANIŞTAY
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2006/73

 

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: TMMOB Mimarlar Odası

Vekili: Av. Berna Çelik
Konur Sk. No: 4/2 – Kızılay/ANKARA

Davalılar: 1-Başbakanlık

2-TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

Vekili: Av. Zühal Dönmez
Bestekar Sk. No: 49/5 – Kavaklıdere/ANKARA

3- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Vekili: Av. Nurten Çağlar Yakış
Atatürk Bulvarı No: 131/9 – Bakanlıklar/ANKARA

Davanın Özeti: Dava, 08.11.2005 tarih ve 25987 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Odası Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık ve Değerlendirme Yönetmeliğinin, Ziraat Mühendisliği Uzmanlık alanları başlıklı 6. maddesinin (ı) ve (s) bendleri ile Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük’ün 19. maddesinin hukuka aykırı olduğundan bahisle iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

Savunmanın Özeti: Davacı odanın iptalini istediği yönetmeliğin ilgili maddelerinde yer alan düzenlemelerle bir ilgisinin olmadığı, dolayısıyla dava açma ehliyetinin bulunmadığı, anılan düzenlemenin Ziraat Mühendislerinin yetkilerini belirleyen 7472 sayılı Yasa ile ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük hükümlerine uygun olduğu, ayrıca tarımsal yapıların tasarımında, öncelikle kurulma amacı ve içerisinde yetiştirilecek canlı ya da ürünün özelliklerinin ve bu yetiştiricilikle ilgili tarımsal faaliyetlerin çok iyi bilinmesi gerektiği ileri sürülerek, yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

Danıştay Tetkik Hakimi Halil YÜKSEL’in Düşüncesi: Yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Hüseyin YILDIZ’ın Düşüncesi: Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 27. maddesinin 2. fıkrasında, idari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralı yer almıştır.

Davada bu koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine 26.04.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.

 

Başkan Güngör DEMİRKAN

Üye Dr. Tacettin ŞİMŞEK

Üye Yeniay KAYA

Üye Alaattin ÖĞÜŞ

Üye Sıddık YILDIZ

Okunma Sayısı: 1233