GAZETE ESKİŞEHİR EKSPRES: ESKİŞEHİR DE NE YAZIKKİ TARIMDAN UZAKLAŞIYOR- OCAK 2022

ESKİŞEHİR ŞUBE ( )
20.02.2022 (Son Güncelleme: 08.04.2022 16:03:53)

Eskişehir’de ne yazık ki tarımdan uzaklaşılıyor

Eskişehir tarımını nasıl değerlendiriyorsunuz başkanım, gerçekten tarımsal faaliyetler azalıyor mu, üretimde bir gerileme var mı? 

Eskişehir tarım bakımından, içinde bulunduğu İç Anadolu’nun tipik özelliklerini barındırıyor. Çok özel bir durumumuz yok. Hatta suya daha rahat ulaşan ve iklimi daha ılıman olan kimi komşu bölgelere göre dez avantajlı olduğu alanlar bile var. Ülkemizde olduğu gibi Eskişehir yerelinde de tarımdan uzaklaşmalar mevcuttur. Tarımsal faaliyetlerin azalması değil ama verimsizleşmesi sorunu var. Tarım teknolojilerinin efektif kullanılamaması, suyun yanlış kullanımı, yanlış çeşit, gübre, ilaç ve teknik gibi bir çok nedenden optimum verime ulaşılamamaktadır. Özellikle pandemi ile gıdanın dolayısıyla tarımın birinci öncelik olduğunu bize gösterdi. Kanuni düzenlemeler ve eğitim ile acil bir çalışma başlatamazsak, giderek verimsizleşen ve çölleşen topraklarımızda tarım yapmanın verim ve maliyet açısından bir anlamı kalmayacaktır. 

Bakanlığın meslektaşlarımıza bakışının değişmemesi en önemli sorunumuzdur

Ayrıca meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarımızın iyileştirilmesi yıllardır dile getirilmeyen sorunların başında gelmektedir. Bu konuda; çalışmaların yapılması ve gerekli platformlarda duyurulmasını sağlayacağız. Geçmiş yıllarda asgari ücretin yaklaşık 3- 3,5 katı olan maaşlarımızın, yasalarda olduğu şekliyle artışının sağlanması için gayret göstereceğiz. Yeni mezun olmuş ve/veya iş arayan meslektaşlarımızın istihdamı, ziraat alanında iş imkânı olmadığında başka mesleklere yönelmeleri sorunlarımızdan diğeridir. Tarım danışmanlarının sorunları… İlgili kamu kurumlarında meslektaşlarımızın olması gerekli kadrolarda farklı meslek alanlarından personelin tercih edilmesi. Mesleğimizi yapmak için okullarımızı bitirdikten sonra tekrar sınavlara tabii tutulmak mesleki itibarımıza bakışı en güzel şeklide anlatmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ziraat Mühendislerine bakışının değişmemesi en önemli sorunumuzdur. Bir eczacı eczane açmak için, bir Doktor mesleğini yapmak adına muayenehane açmak için bir sınava tabii tutulmazken, bir Ziraat Mühendisi ilaç bayisi açmak için, tarım danışmanı olabilmek için tekrar tekrar ve diğer meslek gruplarıyla sınava tabii tutuluyor. Bunu anlamak kesinlikle mümkün değildir.

Projelerimiz hazır…

Genç mühendisler ülke tarımına nasıl bakıyor, tarıma yapılan destekler sizce yeterli mi? 

Atatürk’ün dediği gibi ‘ Tüm umudumuz gençlerde! Bu ben ve yakın Mühendis arkadaşlarımızın en hassas olduğu konudur. Daha önce başlattığımız bir takım uygulamalar pandemi, siyaset gibi nedenlerden dolayı askıya almak zorunda kalmıştık. Bu yeni dönemde zaten alt yapısı sağlam olan ciddi projelerimizi hayata geçireceğiz. Bununla ilgili çok ayrıntılı çalışmalarımızı ve saha pratiklerimizi yakında yönetim kurulumuz ile beraber kamuoyunun bilgisine sunacağız. Şimdilik,  bizim ve projemizin hazır olduğu bilinsin yeterli.

 

Üreticilerin yaş ortalamaları artıyor, bu çok ciddi bir sorun

Üreticilerin yaş ortalaması giderek artıyor. Genç nesil tarımla uğraşmak istemiyor, bu konuda düşünceleriniz nelerdir? 

Üreticilerin yaş ortalamaları artıyor. Bu çok ciddi bir sorun. Tespitiniz doğrudur. Buna sebep olan faktörler sadece tarımsal sıkıntılar değildir. Sosyo-ekonomik, kültürel, çevresel pek çok neden tarım faaliyetlerindeki yaş ortalamasını arttırmaktadır. Tarımda bazı modellerin halka uygulanması yöntemleri vardır. Bunlardan en işe yaramayanı merkezi yönetimdeki karar vericilerin birbirinden çok farklı koşullar hakkında bilgi sahibi olmadan yöntem ve uygulama dikte etmeleridir.

Yöresel çözümler üretmeniz gerekir

Çok küçük örnek vermek gerekirse;  siz Ankara’ dan  bakıp, Eskişehir tarımına şu lazım diyemezsiniz. Buradaki merkezi yönetime bağlı organlarınızı ve yerel kuruluşları yetkilendirerek, yöresel çözümler üretmeniz gerekir. Bırakın İl genelini bunun ilçe ilçe uygulanması gerekir. Alpu ve Sarıcakaya’nın tarımsal dinamikleri farklıdır ve özel uygulamalar gerektirir.  Böylesine kötü bir tarım politikasının olduğu ülkede genç iş gücü gelecek görememekte ve çareyi sigortalı işçi olmakta aramaktadır. 

Tarım ve meslek adına adımızın geçtiği her yerde olacağız

Özbunar, şöyle devam etti;

Çok hevesli çok donanımlı ve adanmış ekip arkadaşlarımızla beraber 2 yıl boyunca yönetimde beraber olacağız. Ve hiçbir sözümüz son sözümüz olmayacak. Biz, tarım ve meslek adına adımızın geçtiği her yerde olacağız. Bizim sorumluğumuz sadece meslektaşlarımıza karşı değildir. Doğa, hayvan, hava, su, ağaç, böcek, insan yani tüm ekosisteme karşı bir Ziraat Mühendisi sorumluluk besler. Tüm meslektaşlarımızı ve halkımızı sizin nezninizde selamlıyor saygılarımı sunuyorum. 

Okunma Sayısı: 73
Fotoğraf Galerisi