BURSA`DA BUGÜN: BURSA’DA BAŞKAN ÇAKMAK ANLATTI: TARIMI S.O.S. VERİYOR! - 18 NİSAN 2022

BURSA ŞUBE ( )
18.04.2022 (Son Güncelleme: 18.04.2022 15:34:00)

Bursa`da tarla ürünlerinde verimin azalacağını söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, çiftçinin girdi maliyetlerinden dolayı üretim yapamadığını ve bu durumun çiftçi sayısının azalmasına yol açacağını ifade etti.

 GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, çiftçinin girdi maliyetlerinden dolayı yaşadığı sorunları anlatarak acilen çiftçiyi üretime teşvik edecek planlamaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Dr. Fevzi Çakmak, "Kış sert geçti ve bitkiler daha geç uyandı. Geç uyanması soğuklardan daha az zarar görmesi anlamına geldiği için buna bağlı olarak da şu ana kadarki oluşan iklim olaylarından olumsuz etkilenmediler. Şu anki sıkıntı iklim değil. Girdi maliyetlerinden kaynaklı üretim yapamadı. Çiftçi, özellikle tarla ürünlerinden buğday, arpa, yulaf, ayçiçek, mısır gibi ürünlerde girdi maliyetlerinin aşırı yüksekliğinden kaynaklı yeterli gübre atamadı ve atamayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla verim de kaybolacak. Bu da Bursa`ya yansıyacak. Enerji, mazot, ilaç, elektrik ve sulama maliyetleri de yükseldi. Çiftçi korkarım ki sulama maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı da, suyu varken bile kullanamama durumu olacak. Geçen yıl kuraklık baş göstermişti. Kuraklıktan dolayı ciddi kayıplar olmuştu. Bu yıl da ne yazık ki girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinden kaynaklı olarak yeterli bakım yapamayacağı için ürün kayıpları yaşanacak" diye konuştu.

 "GENÇ NÜFUSU TARIMA TEŞVİK ETMELİYİZ"

Şu ana kadar yağış rejiminin iyi gittiği ama ülkemizin kuraklıkla karşılaşacağı yönünde öngörülerin olduğunu söyleyen Başkan Çakmak, bu öngörülere karşı önlemlerin alması gerektiğini ifade etti. Çakmak, "Kuraklığa daha dayanıklı çeşitlerin ıslah edilmesi gerekli. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunun yanında sulama imkânı olan bölgelerde suyu tasarruflu kullanacak kayıp kaçak oranlarını minimilize edecek sulama tekniklerini araziye taşımamız ve orada basınçlı sulama dediğimiz damla ve yağmurlama sulama sistemleriyle çiftçiyi sulamaya ikna etmemiz ve onun bilinçli sulama yapacağını teşvik edecek planlı üretim yaptığı ürünün ihtiyacı kadar suyu vereceği modellerle sulama yaptırmamız gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü`nün verilerine göre her yıl, bir önceki yıla göre çiftçi sayısının azaldığını gösteriyor. Türkiye`de de, Bursa`da da durum böyleÇiftçi sayımız azalıyor. Çiftçi kazanmadığı için üretimden elini ayağını çekiyor. Köylerde kalan çiftçide yaşlandığı için sistemden çekilmeye devam ediyor. Genç nüfusu tarıma teşvik etmeliyiz. Çiftçinin üreteceği ürünü satabilme garantisi verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

Haber: Gülin ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 45