YENİ MESAJ GAZETESİ: ÇEVRE RANTA KURBAN EDİLİYOR- 5 HAZİRAN 2022

GENEL MERKEZ ( )
05.06.2022 (Son Güncelleme: 06.06.2022 11:12:10)

5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde yazılı bir açıklamayla çevre ve tarımdaki sorunlara dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, "Tarım alanlarımız, meralarımız, zeytinliklerimiz, ormanlarımız rant ve hesaplarının hedefi haline getirilmişken, bugünü bir kutlama günü olarak görmüyoruz" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, "Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın "temel bir insan hakkı" olduğunun karar altına alındığı gün olan 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nü, artarak devam eden çevre sorunlarının gölgesinde dünyada ve de ülkemizde endişe ile kutluyoruz" ifadelerine yer veren ZMO Başkanı Suiçmez, şunları söyledi: "5 Haziran Çevre Günü`nü kutlarken, yanlışları sorguluyoruz ve çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Sularımız, havamız, toprağımız her geçen gün biraz daha kirletilirken, su ve toprak varlığımız insan eliyle hızla yok edilirken, tarım alanlarımız, meralarımız, zeytinliklerimiz, ormanlarımız, su havzalarımız bilinçli olarak rant ve kişisel çıkar hesaplarının hedefi haline getirilmişken, bugünü bir kutlama günü olarak görmek pek olanaklı görülmüyor, bizler görmüyoruz."

Anayasa`nın gerekleri yerine getirilmiyor

Anayasa ile çevre, tarım arazileri ile çayır ve meralar, toprak ve toprağı işleyen üreticilerin güvence altına alınmış olduğuna vurgu yapan ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Ancak; Anayasal hukuk devletinde Anayasa ve Yasa hükümleri yok sayılarak, doğaya sadece rant ve çıkar gözüyle bakan, paranın doğada yaşanacak sorunların üstesinden geleceğine ve vicdanları perdeleyeceğine inanan bakış açısı yıllardır maalesef ülkemizi yönetiyor" dedi. Suiçmez şunları kaydetti: "Bugün geldiğimiz noktada TÜİK verilerine göre nüfusumuz 2002 yılında 65 milyon iken 2021 yılında 84.7 milyona yükseldi. Üretim alanı olan toplam tarım arazilerimiz ise, güncel olmayan Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK verilerine göre 41.2 milyon hektardan 37.7 milyon hektara, işlenebilir tarım alanları 27.8 milyon hektardan 23.1 milyon hektara düştü.

Mera varlığımız 2001 yılından 2021 yılına kadar hiç değişmedi ve halen 14.6 milyon hektar! TBMM`de soru önergelerine verilen resmi yanıtlarda bu miktar yaklaşık 12 milyon hektar."

Sorunların nedeni yanlış politikalar

Yazılı açıklamasında, "Çevre sorunlarımız ortada, saymakla bitmiyor, ve yeni talanlar ve yıkımlar her gün Resmi Gazete`de yayınlanıyor. Bugün ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının temel nedeni siyasidir, yanlış politika tercihlerdir" ifadelerine yer veren ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Çözüm, belli; ciddi bir siyasi irade gerekli, bilime uygun kararlar alınmalı, sürekli ve etkili toplumsal ve hukuksal mücadele şart. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, beton ekonomisi ve imar rantlarını dağıtma Bakanlığı olmaktan çıkmalı, içindeki tutarsız ve çelişkili yapıya karşın, doğayı ve çevreyi korumanın ana görevi olduğunu anlamalı ve gereğini çevreden ve doğadan yana yapmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, başka Bakanlıkların amacı dışındaki tahsis istemlerine karşı utanmadan ve çekinmeden kuruluş Yasasındaki görevlerini derhal yerine getirmeli ve tarımsal üretim alanlarını ödünsüz korumalıdır. Ülkemizin toprak, arazi, su, orman, mera ve diğer doğal kaynaklar varlığı bilimsel olarak hızla yeniden belirlenmeli ve güncel veriler kısa süreli düzenli aralıklarla sürekli kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 66
Fotoğraf Galerisi