"ÇANAKKALE`DE VAHŞİ MADENCİLİK" BASIN AÇIKLAMASI

ÇANAKKALE ŞUBE ( )
29.06.2022 (Son Güncelleme: 29.06.2022 17:00:39)

Çanakkale Lapseki İlçesinde büyüyerek devam eden metalik madencilik tehlikesine dikkat çekmek amacıyla şube binamızda basın açıklaması yapılmıştır. TÜMAD Madenciliğin Şahinli altın-gümüş madeni kapasite artışının Çanakkale tarımına ve bölgede yaşayan insanların sağlığına yönelik tehlikelere dikkat çekilmiştir.

Kazdağları’nın yaklaşık %80’nin maden şirketleri tarafından ruhsatlandırıldığı ve ruhsat alan firmalardan sadece Lapseki Şahinli köyündeki Tümat madencilik şirketinin işletmeye geçtiği bilinmektedir. Şahinli işletmesi Çanakkale iline kuş uçuşu 35 km, Lapseki ilçesine 7.5 km mesafede olup Şahinli köyüne 1.2 km, Subaşı köyüne 3.3 km, Yenice köyüne 3.4 km, Taştepe köyüne 4.2 km, Çanyurt köyüne 4.6 km ve Mecidiye köyüne 5.13 km mesafede yer almaktadır. Görüldüğü gibi işletme çok sayıda yerleşim yerinin ortasındadır.

Çanakkale ili; Kazdağları, Biga Yarımadası, boğazı ve %50’ye varan orman alanlarıyla çok özel bir coğrafya ve tarımsal ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden biri konumundadır.

Özellikle Dünyaca ünlü şeftalisi, nektarini (tüysüz şeftali), kirazı ile öne çıkmış olan Lapseki, meyve ve sebze tarımının yoğun yapıldığı ilçelerin başında gelmektedir. Belirtilen meyvelerin önemli bir bölümü yurt dışına ihraç edilmektedir. İklim özelliği nedeni ile Mayıs ayından Ekim ayının ortasına kadar şeftali ve nektarin, dalından hasat edilmektedir. Bu, meyvecilikte çok önemli bir avantajdır.

Görüldüğü gibi ilçenin altını; şeftalisi, nektarini, kirazı ve sebzeleridir. Böyle bir ilçenin merkezinde altın işletmeciliği (vahşi madencilik) akıl işi değildir.

 

Açıklamanın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

 

 

 

Okunma Sayısı: 66
Fotoğraf Galerisi