BAFRA OVASI TARIM ARAZİLERİ KORUNMALIDIR

SAMSUN ŞUBE ( )
24.12.2022 (Son Güncelleme: 26.12.2022 10:31:56)

BASINA VE KAMUOYUNA

BAFRA OVASI TARIM ARAZİLERİ KORUNMALIDIR

50 bin hektar tarım alanına sahip, Kızılırmak’ın her iki yanında yer alan son derece verimli alüvyon topraklara sahip Bafra Ovasından sadece çevre illere değil Türkiye’nin bir çok iline sebze gitmektedir.

Bafra ovası çektik ekiminde ülke genelinde söz sahibidir. Yazlık ve kışlık sebze üretimi ile birçok ilin sebze ihtiyacını karşılamaktadır. Yazlık sebzeler içinde kapya biberi yurdun dört bir yanından talep görmektedir. Pırasa yetiştiriciliğinde Mersin’den sonra Türkiye’ de 2. sıradadır.

Böylesine verimli olan ovanın toprakları korunmak zorundadır.

DSİ’ nin sulama projesi gerçekleştirdiği, Bafra Ovası, 5403 Sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu” nun   “Tarımsal Potansiyeli Yüksek Büyük Ovaların Belirlenmesi ve Korunması” nı içeren 14.Madde kapsamına girmektedir.

22 Haziran 2021 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra İlçesi Türbe Mahallesinde 16 adet parselde toplam 188 bin m² alanı meyve-sebze hali yapılması için, amaç dışında kullanılmasına yönelik “Toprak Koruma Kurulundan” talep etmiştir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü elemanlarınca sulu mutlak tarım arazisi olarak sınıflandırılan 188 bin m² alan Toprak Koruma Kurulunda TEMA ve Ziraat Mühendisleri Odasının RET oyu kullanmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edilmiş ve Tarım ve Orman Bakanlığınca da uygun bulunmuştur.

Bafra Ovasında Türbe köyü sınırları içerisinde bulunan ve meyve-sebze hali yapılmak istenen arazi, sulu mutlak tarım arazisi olup, kenarından DSİ’ nin sulama kanalı geçen düz ve düze yakın topoğrafyada, taşlık ve drenaj gibi tarımsal faaliyetleri engelleyici unsurları bulunmayan yüksek verim özelliğine sahip bir arazidir. Bu arazilerin tarım dışına çıkarılarak imara açılması bir cinayettir. Bu şekilde 1. sınıf sulu tarım arazisinin katledilmesine seyirci kalamayız.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu`nun 14.maddesinde; Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz hükmü yer almaktadır.

Ancak alternatif alan bulunmaması, kurul veya kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla;

     - Tarımsal amaçlı yapılar,

     - Bakanlık ve talebin ilgili olduğu Bakanlıkça ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler,   için tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir hükmü yer almaktadır.

5403 sayılı kanun uyarınca hazırlanan ve 09.12.2017 günlü, 30265 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve     Planlanmasına Dair Yönetmelik; "Tarımsal amaçlı veya tarım dışı amaçlı kullanım talebinin öncelikle ova sınırları dışındaki alanlardan karşılanması esastır. Talebin büyük ova koruma alanı         dışından karşılanamaması durumunda, alternatif alanlar öncelikle büyük ova sınırları     içerisinde kalan planlı alanlardan (yerleşim, sanayi, turizm ve benzeri), tarım dışı alanlardan veya tarımsal üretim potansiyeli düşük alanlardan karşılanır." kuralı getirilmiştir.

Bafra meyve ve sebze hali yer seçimi yapılırken ova dışından alternatif alan araştırması ciddi anlamda yapılmamıştır.

Bafra ovası koruma alanı içerisinde yapılması düşünülen Sebze ve Meyve Hal yerinin tarım dışı kullanım kararının iptali ve kararın yürütmesinin durdurulması istemli dava devam etmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak ova dışında yer alan alternatif alanları mahkemeye iletmiş bulunmaktayız.

28 Aralık günü mahkeme heyeti ve bilirkişiler tarafından yapılacak keşifte dava dışındaki alternatif alanların incelemesi de yapılacaktır.

Yapılacak inceleme sonucunda sebze ve meyve hal yeri olarak ova dışından bir yer belirleneceğini düşünmekteyiz.

Ziraat Mühendisleri Odası ve Samsun Çevre Platformu olarak davanın takipçisi olacağız.

ZMO ve SAMÇEP adına, Kamuoyuna saygı duyurulur. 23.12.2022      

Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT

ZMO Samsun Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 94
Fotoğraf Galerisi