BİRGÜN GAZETESİ: TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMASIN-24 ŞUBAT 2023

GENEL MERKEZ ( )
24.02.2023 (Son Güncelleme: 24.02.2023 12:11:47)

Tarım Platformu Bileşenleri, tarım ve hayvancılık sektörlerine ilişkin önlemler almasını istedi. Çiftçilerin sorunlarının çözülmemesinin üretimin azalması ve buna bağlı olarak da fiyatların artmasına yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Tarım Platformu Bileşenleri, depremden 4 bin 900’ü aşkın köyde yaşayan 2,5 milyon kırsal nüfusun, 2,14 milyon büyükbaş, 9,37 milyon küçükbaş hayvanın olumsuz etkilendiğini bildirerek, hızla önlem alınmasını istedi. Çiftçilerin üretimi terk etmesinin gıda maddeleri üretiminin azalmasına ve buna bağlı olarak fiyatların artmasına yol açacağı uyarısında bulunuldu.

30 tarım örgütü adına bir basın toplantısı düzenleyen dönem sözcüsü ve Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, depremin can kaybına yol açmakla kalmadığı, ülke ekonomisine, kırsal alana ve hayvancılığa da büyük bir darbe vurduğunu bildirdi.

Depremden büyük zarar gören 11 ilin, bitkisel üretimin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı alanlar üzerinde yer aldığı belirtilerek, şunlara dikkat çekildi:

•Türkiye’deki hayvan varlığının yüzde 15’i depremin vurduğu 10 ilde yer almaktadır. Bölgede halen elektrik, su, yem ve gıda sağlanmasında aksaklıklar yaşanmaktadır. Bölgedeki hayvan yetiştiricileri barınma, su ve yem sıkıntısı çekmekte, süt sağımı yapılamamakta, sağılan sütler yeterince değerlendirilememektedir.

•Yıkılan ve ağır hasar gören büyükbaş ve küçükbaş işletmelerinin sayısının 2 bin 800’ün üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Kanatlılar ve arıcılık zararları da henüz tam olarak belirlenememiştir.

•Bölgedeki bazı barajların depremde zarar gördüğü için boşaltılmak zorunda kalınması hem bölgedeki su sıkıntısının artmasına hem de barajlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin durmasına yol açmıştır. Örneğin Sultansuyu barajının bentlerinde çatlaklar oluşması ve boşaltılması nedeniyle 100 tonun üzerinde yetişmiş balığın yanı sıra 14 milyon yavru balık telef olmuştur.

•Bölgede yetiştirilen pamuğun, baklagillerin ve sebzelerin ekim zamanı yaklaşmaktadır. Kayısı, antep fıstığı, zeytin, narenciye bahçelerinde gerekli bakımların yapılması gerekmektedir. Şu an narenciye hasatında iş gücü sorunu da yaşanmaktadır.

•Deprem sırasında çiftçinin yalnızca evi ve besihaneleri yıkılmakla kalmamış traktör, alet ve edevatının büyük bir bölümü de enkaz altında kalmıştır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yeniden başlayabilmesi için acilen üretimin korunması ve canlandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde üretim araçlarından mahrum kalan ya da bunları elinden çıkaran çiftçiler köylerini ve üretimi terk etmek zorunda kalacaktır.

TARIM ALANLARININ İMARA AÇILMASI

Depremin, gevşek zeminlerden oluşan tarım arazilerinin imara açılmasının can ve mal kaybını arttıracağını da gösterdiği belirtilen açıklamada, “Amik ovası gibi gevşek zeminli alüvyal toprakların imara açılmayıp tarımsal üretimde kullanılması sağlansaydı bugün felaketin etkileri bu boyuta çıkmazdı” denildi. Yeniden inşa sürecinde yer seçimi arayışlarının tarım arazilerinin dışında yürütülmesi istendi.

Tarım Platformu Bileşenleri, üretimin kesintisiz olarak devamı için tarımsal destek bütçesinin arttırılmasını, çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz yapılandırılmasını, Bağkur ve SSK prim ve ödemelerinin ertelenmesini, sulama sisteminin yeniden çalıştırılması, kırsalda yaşamın cazip hale getirilmesi de istendi.

 

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 84
Fotoğraf Galerisi