GIDA KONTROLÜ HAK GETİRE - EVRENSEL - 28.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
28.03.2005 (Son Güncelleme: 28.03.2005 12:39:17)

TARIM, ORMANCILIK, GIDA VE ÇEVRE ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN 40 KADAR MESLEK ODASI, SENDİKA, VAKIF VE KİTLE ÖRGÜTÜNÜN KURDUĞU TÜRKİYE TARIM ORMANCILIK GIDA VE ÇEVRE PLATFORMU TARAFINDAN DÜZENLENEN 1’İNCİ ULUSAL TARIM ORMANCILIK GIDA VE ÇEVRE KURULTAYI SONA ERDİ. KURULTAYDA KONUŞAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. AZİ EKŞİ, TAMAMEN KAMUNUN GÖREVİ OLAN GIDA DENETİMİNİN DONANIM VE ELEMAN EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI YETERLİ YAPILAMADIĞINA, GIDALARDA PEK ÇOK GIDA KATKI MADDESİNİN LİMİTLERİN ÇOK ÜZERİNDE KULLANILDIĞINI SÖYLEDİ.

BİTKİSEL ÜRETİM, HAYVANCILIK, GIDA VE ORMANCILIK ALANINDAKİ POLİTİKALARIN MASAYA YATIRILDIĞI KURULTAYDA GIDA ALANINDAKİ RAPORU ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDEN AZİZ EKŞİ SUNDU. EKŞİ, GIDA KONTROLÜNÜN BİR KAMU GÖREVİ OLDUĞUNU, ANCAK BU ALANDA GIDALARDAKİ TEHLİKELİ ETKENLERE VE SAFLIK KRİTERLERİNE İLİŞKİN LİMİTLERİN DOĞRU BELİRLENMEDİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ. EKŞİ, LİMİTLERİ DOĞRU VE HIZLI ŞEKİLDE BELİRLEYECEK YETERLİ SAYI VE DONANIMDA LABORATUVARLARIN OLMADIĞINI İFADE EDEREK, GIDA KONTROLÜNÜ YETERİNE GETİREN TARIM BAKANLIĞI’NIN 39 İL KONTROL VE 9 ARAŞTIRMA LABORATUVAR İLE BU İŞİ YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI SÖYLEDİ.

KONTROL DEVREDİLMESİN

LABORATUVARLARIN GEREK SAYICA GEREKSE DONANIMCA YETERLİ OLMADIĞINI BELİRTEN EKŞİ, RENKLENDİRİCİ KATKILAR, KORUYUCU KATKILAR GİBİ GIDA KATKI MADDELERİNİN KULLANIMININ GIDA KODEKSİNE UYGUN OLMADIĞINI DİLE GETİRDİ. EKŞİ, GIDA KONUSUNDA DEVLET ADINA ARAŞTIRMA YAPAN KURULUŞLARIN DA ORTADAN KALDIRILDIĞINA DİKKAT ÇEKTİ. EKŞİ, YENİ GIDA YASASI’NIN KONTROLDEKİ SORUNLARI GİDERMEDİĞİNİ DİLE GETİREREK, GIDA KONTROLÜNÜN MERKEZİ OTORİTEDE KALARAK, ÖZELE VE YERELLERE DEVREDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ. EKŞİ, KAMU GIDA LABORATUVARLARININ SAYICA ARTIRILMASI, ELEMAN VE DONATIMCA GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

ORMAN TALANI

ORMANCILIK RAPORUNU SUNAN ERTAN ÖZUĞURLU, 1950 YILINDAN SONRA UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN TOPRAK, YERALTI, YERÜSTÜ KAYNAKLARININ TALAN EDİLDİĞİNİ İFADE EDEREK, ORMANLARIN YILLARDIR OY VE RANT ARACI OLARAK KULLANILDIĞINI SÖYLEDİ. ÖZUĞURLU, KIRSAL KESİMDEKİ YOKSULLUK VE KENTLERDE PLANSIZ GÖÇÜN, SİYASAL ETKİLERİN, BASKI VE YÖNLENDİRMELERİN, ORMAN ALANLARININ TALANINI ÖNGÖREN YASAL DÜZENLENMELERİN BUNDAN SONRA ORMAN ALANLARI VE TÜRKİYE BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNE DAHA BÜYÜK ZARARLARA NEDEN OLACAĞINI BELİRTTİ. HER ŞEYDEN ÖNCE ARAZİ KULLANIM POLİTİKASININ, ORMANCILIK POLİTİKASININ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEN ÖZUĞURLU, ORMAN ALANLARININ ORMANCILIK DIŞI YARARLANMALARA AÇILMASININ ÖNÜNÜ AÇAN YASAL DÜZENLEMELERDEN VAZGEÇİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Okunma Sayısı: 375