ADANA KARPUZUNDA MARKA İSTEMİ/ BÖLGE GAZETESİ/EKSPRES GAZETESİ

ADANA ŞUBE ( )
18.06.2006 (Son Güncelleme: 20.06.2006 16:46:17)

Adana Kebabı’ndan ardından şimdi de hasadı mayıs ayı sonlarında başlanan Temmuz ayı ortalarına kadar süren Adana karpuzunun kendine özgü aroması ile dünyanın en lezzetli karpuzu olduğu gerekçesiyle markalaşması istendi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan BARUT, sıcak yaz günlerinde bolca tüketilmesi gereken karpuzun yaygın şekilde ülkemizin birkaç yöresinde yetiştiğini kaydetti.

ADANA- Hasadı mayıs ayı sonlarında başlanan Temmuz ayı ortalarına kadar süren Adana karpuzunun kendine özgü aroması ile dünyanın en lezzetli karpuzu olduğu bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, sıcak yaz günlerinde bolca tüketilmesi gereken karpuzun yaygın şekilde ülkemizin birkaç yöresinde yetiştiğini kaydetti.

Barut, Adana’da 140 bin dekar alanda karpuz üretildiğini ve bu yıl yaklaşık 750 bin ton karpuz üretimi beklendiklerini söyledi.

Türkiye’nin hatta dünyanın şeker oranı en yüksek, bol sulu ve lezzetli aromaya sahip karpuzlarının Adana’da yetiştiğine işaret eden Barut, “Ülkemiz Çin’den sonra 4 milyon ton ile dünyada 2. karpuz üreticisi konumunda.

Ülkemizin lider kenti ise Adana. Bölgenin iklim şartları ve toprak yapısı nedeniyle su ve şeker oranı çok yüksek karpuz yetiştiriliyor. Bu günler karpuzun lezzetinin doruğa ulaştığı günler. Tüm vatandaşlarımızdan bol bol karpuz tüketerek hem serinlemelerini, hem de bu lezzetten mahrum kalmamalarını öneriyorum” dedi.

Adana karpuzunun Türkiye’deki diğer bölgeler içerisinde özel yere sahip olduğunun altını çizen Barut, şöyle devam etti: “Günümüzde gelişim için en önemli faktörlerden biri markalaşma.

Adana karpuz kendi kendine markalaşmış, tüm yurt genelinde lezzetli karpuzun Adana karpuzu olduğu biliniyor. Ama bu yeterli değil. Adana’daki ilgili kurum kuruluşlar, sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, kebap örneğinde olduğu gibi karpuzumuzu markalaştırılmalı. Özellikle yurt dışından kaçak yolla getirilen karpuzun yol açtığı, olumsuzluktan korumalı.”

Barut, bazı sınır illerinde sınır ticareti adı altında karpuz ithali yapıldığına da işaret ederek, “Bu karpuzlar o illerde kalması gerekirken, tüm Türkiye’ye dağıtılıyor. İthalatın engellenmesi, kaliteli adana karpuzunun ihracata yönlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 2555