ANAYURT GAZETESİ: ‘HER YIL 5 BİN MEZUN VAR AMA ATAMA YOK’-16 NİSAN 2023

GENEL MERKEZ ( )
17.04.2023 (Son Güncelleme: 17.04.2023 12:17:33)

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Son yıllarda peş peşe açılan ziraat mühendisliği fakülteleri yıllık 5 bin öğrenci alıyor ve 5 bin öğrenci mezun ediyor. Biriken bir işsizlik sorunu var ve buna karşılık bir atama yok” dedi.

Ziraat mühendisleri geçtiğimiz hafta eylem yaparak atam talebinde bulundular. En az 15 bin atama bekleyen ziraat mühendisleri kendilerinin görmezden gelinmemesi konusunda yaptıkları protestoya muhalefet milletvekilleri ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de katıldı. Suiçmez, konuya ilişkin “100 bin öğretmen ataması yapılacak deniliyor ama bitkinin doğanın öğretmenleri ziraat mühendislerine bir atama yapılmıyor” diyerek atama bekleyen ziraat mühendislerine destek verdi.

Uzun zamandır ziraat mühendisliğinde toplu bir alım olmamasından kaynaklı olarak sektörde bir işsizlik problemi olduğunu söyleyen Suiçmez, “1980 yılından önce çok az sayıda var olan ziraat mühendisliği fakültesinde mezun olduktan sonra iş aramazlardı. Mezun olanlar iş aramıyordu, kurumlardan gelen teklifler arasından iş seçiyordu. Son yıllarda peş peşe açılan ziraat mühendisliği fakülteleri yıllık 5 bin öğrenci alıyor ve 5 bin öğrenci mezun ediyor. Biriken bir işsizlik sorunu var ve buna karşılık bir atama yok. En son bir önceki Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Fakıbaba’nın verdiği 10 bin atama sözü de havada kaldı. Ne Bekir Pakdemirli ne de şu anki meslektaşımız Vahit Kirişci bu sözü yerine getirmedi” söyleminde bulundu.

 ‘Çiftçiyi tarımla buluşturmak için atama yapılmalı’

Tarımın kalkınması için çiftçinin bilimle buluşması gerektiğini söyleyen Suiçmez, “Biz yıllardır aynı iktidarın bakanları birbirinin verdiği sözleri tutması gerektiğini ifade ettik. Şimdi de genç meslektaşlarımız bir an evvel en az 15 bin atama yapılmasını istiyor. 100 bin öğretmen ataması yapılacak deniliyor ama bitkinin doğanın öğretmenleri ziraat mühendislerine bir atama yapılmıyor. Bizler Tarım ve Orman Bakanlarına kadro için Hazine ve Maliye Bakanlığına baskı yapmasını önerdik. Fakat bu olmadı. Hazine ve Maliye Bakanı ‘Ben de çiftçiyim çiftçinin sorunlarını biliyorum’ demekten öteye giderek bilimle çiftçiyi buluşturmalı. Uygun sulama yöntemleriyle kuraklığın en aza indirilmesi için çalışmalar yapmalı. Dolayısı ile çiftçileri bilim ile buluşturacak ziraat mühendislerine kadro verilmemesinin hiçbir mazereti yok” ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakının yıllardır toplu bir ziraat mühendisi alımı yapmadığını Millet İttifakının ise seçim beyannamesine bu konuya ilişkin yer verdiğini söyleyen Suiçmez, “Millet İttifakının seçim beyannamesinde de bu konu yer alıyor. Her köye bir ziraat mühendisi atanacağı yazıyor. Bu gerçekleşirse 15 binin üzerinde bir atama yapılmış olur. Umut ediyoruz ki sözler sadece verilmez tutulur” dedi.

 

Haber: Halil YATAR

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 282
Fotoğraf Galerisi