ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: 5 YILLIK TARIM PLANLAMALARI YAPILMALI-22 NİSAN 2023

GENEL MERKEZ ( )
22.04.2023 (Son Güncelleme: 24.04.2023 13:53:23)

Üretimsizlikten dolayı gıda ürünleri her geçen gün artıyor. Fiyatlar, vatandaşın cebini yakarken, ürün pahalılığı ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, önemli açıklamalarda bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, konuya ilişkin tarımdaki plansızlık hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Planlı üretim olmadan sorunların çözülmeyeceğini kaydeden Suiçmez, “Ekonomide ‘örümcek ağı’ teorisi var. Fiyatlar yükselince çiftçi bir sonraki sene çok ekiyor. Bu seferde ürün çok olunca fiyatlar çok düşüyor. İki yıl evvel soğan tarlada çürürken şimdi de pazarda 25 lira. Çiftçi şimdi de çok soğan ekerse fiyat düşecek fakat üretici zarar edecek. Bu kısır döngüden kurtuluşun yolu zorla değil yönlendirerek kurtulur. Yıllık değil 3 yıllık 5 yıllık tarım planlamaları yapılarak çiftçileri o plan doğrultusunda yönlendirerek çözüme kavuşuruz” diye konuştu.

“BİRİLERİ SUÇLANIYOR”

Üretime yönelik polisiye tedbirlerin olumlu sonuç vermeyeceğini söyleyen Suiçmez, “Her enflasyon açıklandığında birileri suçlu ilan ediliyor. Fakat yapılması gereken öncelikle toplam destek bütçesini Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından artırılıp, bu desteklerin sezon başlamadan önce çiftçiye ödenerek çiftçinin önünü görmesi sağlanmalı. En son TBMM’den çıkan torba yasada zorla ektirme veya farklı ürün ekerse destek vermeme gibi ifadeler yer aldı. İnsanlar zorla ekmez. Kar edemezse de ekmez. İl ve ilçe müdürlüklerinden izin almadan ürün ekilemeyecekmiş. Bu nasıl olacak? Tarım ve Orman Bakanlığı ülkedeki tarlalar, meraları ve hayvan sayılarının güncel verilerini dahi ortaya koyamadığı bir ortamda bunu nasıl yapacak? Güncel veri yok, personel sayısı çok yetersizken zorla üretim planlaması da işe yaramayacaktır” dedi.

Yanlış politikaların hem üreticiye hem de tüketiciye sorun yarattığını ifade eden Suiçmez, “Yapılması gereken çok basit. Üretim koşullarını kolaylaştırmak. Çiftçinin önünü göreceği şekilde önceden destekleri vererek üretim açığımız olan ürünlere çiftçiyi yönlendirmek. Mesela şu anda soğanda üretim fazlamız var. Fakat fiyatlarda sorun yaşıyoruz. Bunun nedeni dediğim gibi yanlış tarım politikaları. Zorlama ile veya yasaklama ile üretim yapılmaz” dedi.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 41
Fotoğraf Galerisi