SOSYAL TV: BURSA’DA YAĞIŞLAR KURAKLIĞA ÇARE OLACAK MI? (ÖZEL HABER) - 27 NİSAN 2023

BURSA ŞUBE ( )
28.04.2023 (Son Güncelleme: 28.04.2023 13:51:38)

Bursa’da yağışlar kuraklığa çare olacak mı? (ÖZEL HABER)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Bursa’da son günlerde artan yağışların kuraklık açısından çok değerli olduğunu ama yeteri kadar doluluk oranına ulaşılmadığını ifade etti. Fevzi Çakmak, yağışların devam etmediği takdirde bazı meyve ve sebzelerde sıkıntının yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye, son iki yıldır genel olarak ciddi derecede kuraklık tehdidi altında. Bursa`da beklenen yağışların gerçekleşmemesi kentin içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nın doluluk oranını yüzde 24’e düşürürken, Nilüfer Barajı’nda ise neredeyse su kalmamıştı. Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni kuraklık haritasının ardından vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulunmuştu. Peki Bursa’da yağışlar kuraklığa çare olacak mı?

BAZI SEBZE VE MEYVELERDE SIKINTI YARATABİLİR

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, kuraklık ile ilgili son durumu Sosyal TV’ye anlattı. Bursa’da son zamanlarda artan yağışların suya ihtiyacın olduğu bir dönemde geldiğini ifade eden Başkan Fevzi Çakmak, “Yazlık ürünler için toprağın suya doyması ve barajların doluluk oranlarının artması için bu yağışlar çok değerli. Ben zaman zaman köylerde dolaşıyorum ve tarımsal amaçlı kullanılan barajların hala doluluk oranlarının çok düşük olduğunu görüyorum. Bu da ilerideki dönemde tarımsal sulamada sıkıntılar yaşanabileceğini ortaya koyuyor. O yüzden de bu yağışlar tarımsal anlamda değerli ve anlamlı diye düşünüyorum. Yağışlar değerli tabi ama maalesef daha yeterli olan doluluk oranına ulaşılmadı. Yağışlar devam etmezse yazın sulamada özellikle yazlık ürünlerde sebze ve meyvelerde sıkıntı yaratabilir” diye konuştu.  

“ÜRÜN DESENİ DEĞİŞEBİLİR”

Yağışların tekrar azalması halinde çiftçinin olumsuz etkileneceğini ifade eden Fevzi Çakmak, çok su isteyen domates, biber, şeker pancarı, mısır gibi ürünlerin ekildikten sonra yeterli sulamanın gerçekleşmediği takdirde ciddi verim kayıplarının olacağını ve bununda çiftçinin ekonomisine olumsuz yansıyacağını söyledi. Yağışların yetersiz olması halinde ürün deseninin değişeceğini söyleyen Çakmak, bunun sonucunda daha az gelirli ürünlerin ekiminin gerçekleşeceğini ve bu durumda da çiftçinin ekonomik anlamda olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.

Başkan Fevzi Çakmak ayrıca, “Yazlık ekilen domates, biber, şeker pancarı, mısır gibi çok su isteyen ürünlerin yeterli su olmadığı takdirde ekim alanları daralacak. Ekildikten sonra oluşacak olumsuz tabloda su yetersizliğinden ciddi anlamda bir verim düşüklüğü ile karşı karşıya kalacağız. Bu da üretim ve gelir kaybı olarak bizlere yansıyacak” dedi. 

SOSYAL TV: GÜLİN ÖZDEMİR (ÖZEL HABER)

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 29