YENİGÜN GAZETESİ: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ- 2 MAYIS 2023

GENEL MERKEZ ( )
02.05.2023 (Son Güncelleme: 02.05.2023 17:05:39)

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal`ın 02 Mayıs 2023 tarihli Yenigün Gazetesi`ndeki köşe yazısıdır.

Sevgili okurlar,

Geçenlerde İzmir Bornova’da bulunan Cem Bakioğlu Anadolu Lisesinde düzenlenen kariyer günlerine davet edildim. Davet edilmemin amacı ziraat mühendisliği mesleğini tanıtmam içindi.

Okuldaki öğrenciler ziraat mühendisliği mesleğini de merak etmişler. Mesleğini seven bir ziraat mühendisi olarak bu beni çok mutlu etti. Öğrenciler ya da bizim mesleği bilmeyenler ziraat mühendisi denilince sadece tarla-bahçe-hayvanla uğraşıyoruz sanıyorlar.

 
Halbuki canlılarla uğraşan ve canlıları iyileştiren üç meslek grubu bulunuyor. Bunlar; insanları iyileştiren doktorlar, hayvanları iyileştiren veteriner hekimler ve bitkileri iyileştiren ziraat mühendisleri. Bir manada da bitki hekimleri. Bir de insanlara sağlıklı gıdalar ürettirip yediren ve bu nedenle insan sağlığını koruyan koruyucu hekimler de diyebiliriz bu meslek grubuna.

Yukarıda dedim ya ziraat mühendisleri denince genel kanı olarak akla tarla-bahçe-gübre-zirai ilaç ve hayvan akla geliyor diye…

ÇOK DEĞİŞİK UĞRAŞ ALANLARI VAR…

…günümüzde ziraat mühendislerinin uğraş alanları içerisine bunlardan farklı olarak; gıda güvenliği, gıda egemenliği, iklim değişikliği, ekoloji, kuraklık, su yönetimi, organik tarım ve gıda, entegre zararlı yönetimi, biyolojik mücadele, iyi tarım uygulamaları, seracılık, depolama, süt teknolojisi, mikrobiyoloji, ekonomi, pazarlama, kooperatifçilik, tarımsal yapılar, tarım 4.0, hasat teknik ve makinaları, tohum-genetiği değiştirilmiş tohumlar, tıbbi bitkiler, biyoteknoloji, uzaktan algılama (coğrafi bilgi sistemleri-cbs), sürü yönetimi gibi konular da giriyor.

MEZUNLAR ÇOK GENİŞ YELPAZEDELER…

Mezunların da iş olanakları oldukça fazla. Örneğin mezunlar yani ziraat mühendisleri; Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Et Süt Kurumu (ESK), belediyelerin tarımsal hizmetler daireleri, bankalar, meteoroloji istasyonları, tarımsal kooperatif ve birlikler, sulama birlikleri, ilaç-gübre bayileri, tohum-fidan-fide yetiştirme istasyonları, gıda fabrikaları, seralar, organik tarım şirketleri, hayvan çiftlikleri, tarım aletleri ve ekipmanları imal eden şirketler ve yem fabrikalarında çalışıyorlar.

Ayrıca ilaç-gübre-tohum bayilikleri ile fide-fidan işletmeleri açıp işletme haklarına sahipler. Yine çiftçilik yapmak üzere 38 milyon hektarlık tarım arazisi de hizmetlerinde bulunuyor.

MAYINLI ARAZİ-GDO MESELESİ ve ZMO…

Ziraat mühendislerinin dünyada yaşayan 8 milyar, Türkiye’de yaşayan 84 milyon insanın, 8 milyon göçmenin-sığınmacının, 40 milyon turistin karınlarının doyurmalarına yardımcı olmalarının, insanların sağlıklı beslenmesi için gerekli olan güvenli gıdaya erişimlerinde rol oynamalarının, Türkiye’de tarım alanlarına yapılan inşaat-taş ocakları-maden ocakları-elektrik santrallerine karşı mücadele etmelerinin yanı sıra…

…hem gıda hem de buna bağlantılı olarak siyasi egemenlik anlamında ülkeye yaptıkları iki büyük katkıdan söz etmek istiyorum; Ziraat mühendislerinin meslek örgütü olan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yaptığı itirazlarla Türkiye-Suriye arasındaki mayınlı arazilerin İsrailli şirketlere tahsisinin ve genetiği değiştirilmiş tohumların (GDO) ülkede ekilmesinin önüne geçti.

Bu değerli meslek eski şaşaalı günlerine mutlaka geri dönecek, çünkü insanlığın buna ihtiyacı var.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 66
Fotoğraf Galerisi