DÜNYA KUPASI KARPUZ ÜRETİCİLERİNE YARADI

ADANA ŞUBE ( )
25.06.2006 (Son Güncelleme: 27.06.2006 15:11:02)

BÖLGE GAZETESİ, EKSPRES GAZETESİ Almanya’da devam eden 18. Dünya Kupası, Çukurova yöresindeki karpuz üreticilerinin yüzünü güldürdü. Alman firmaların talebi, üretimin artmasına karşın tarladaki karpuzun dekar fiyatı 1500 YTL’den 2000 YTL’ye çıkardı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, karpuzun yaş-sebze meyve ihracatından önemli bir kale olmadığını ve genelde iç piyasada tüketilen bir ürün olduğunu söyledi.

Karpuzun, İran, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerde üretiminin daha erken yapıldığını anımsatan Kavak, “Bu nedenle Pazar payı az olduğundan ihracatçılarımız tarafından fazla değerlendirilmiyor. Buna karşın yine de ihracatını yapan firmalarımız var” dedi. Kavak, Türkiye’deki üretimin Almanya’da yapılan Dünya Kupası’na denk gelmesinin bu dönemde ithalatın ülkemizden yapılmasına yol açtığını, verilere göre Haziran ayının 23’üne kadar Almanya’ya 911 ton ihracat yapılarak karşılığında 215 bin dolar döviz girdisinin sağlandığını bildirdi. Adana Karpuzcular Derneği Başkanı İbrahim Savaş ise Dünya Kupası’ndan bir hafta önce başlayan karpuz talebinin yöredeki üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Alman firmaların talebi karşısında karpuzun tarladaki dekar fiyatının 1500 YTL’den 2000 YTL’ye çıktığını, üretimin bollaşmasına karşın fiyatın artmasının son yılları sıkıntılı geçiren üretici adına sevindirici olduğunu anlatan Savaş, aynı zamanda Almanya’da tüm dünya vatandaşlarını serinletmenin de mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

ÜNÜ SINIRLARI AŞIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan BARUT da, Türkiye’nin, çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından karpuz üretiminde ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Barut, 80 bin hektar alanda ekin yapılan karpuzdan 4 milyon ton rekolte elde edildiğini, ekim alanlarının 14 bin hektarı ile üretiminin 800 bin tonunun Adana ve çevresinden gerçekleştirildiğini kaydetti. Adana karpuzunun son günlerde değerinde satılmasının üretici açısından iyi olduğunu anlatan Barut, karpuzun yanı sıra her tarım ürününün ihracatının lehine olduğunu ifade etti.

Barut, Türkiye’nin en erkenci karpuzu olan Adana karpuzunun kalitesinin tadı, şekeri ve içerdiği aromasının çok iyi olduğunu, Türkiye’nin yanı sıra yavaş yavaş yurt dışında da tercih edilmeye başladığını belirtti. Ayhan BARUT, Adana karpuzunun markalaşması için başlattıkları çalışmaları sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1074