HABERCİ.COM: ‘DOLARIN YEŞİLİ Mİ TARIMIN YEŞİLİ Mİ?’- 27 KASIM 2023

GENEL MERKEZ ( )
27.11.2023 (Son Güncelleme: 28.11.2023 14:22:29)

  • .”Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile DowAKSA yönetimi, mahkeme kararına uyulması ve tesis inşaatının derhal durdurulması yönündeki dilekçeleri dikkate almıyor.”

..”Ülkemizde çok az bulunan böylesine mutlak değerli tarım arazilerini yok etmeye devam mı edeceğiz, yoksa mahkeme kararlarını uygulayıp eski haline mi getireceğiz?”

  • ..”Doların yeşili ile tarımın yeşili karşı karşıya. Yetkililer özel bir firmanın 5-10 yılda yapacağı karı mı, yoksa ülkenin onlarca yıllık gıda geleceğini mi düşünecekler; biz de gelişmelerin sonucunu merakla bekliyoruz.”

Yalova Platformu Sözcüsü Hakim Menteş, HABERCİ’ye yaptığı yazılı açıklamada, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile DowAKSA yönetiminin mahkeme kararına uyulması ve tesis inşaatının derhal durdurulması yönündeki dilekçeleri dikkate almadığını söyledi.

 ‘Mahkeme kararı göz ardı edildi ve inşaata devam edildi.’
 
Mahkeme kararının göz ardı edildiğini ve inşaata devam edildiğini ifade eden Menteş, şunları söyledi: “2020 yılında Taşköprülü çiftçilerden alınıp DowAKSA’ya tesis kurması için verilen 124 dönüm mutlak tarım arazisi tahsis işlemlerinin iptaline ilişkin çevre kuruluşlarınca mücadele başlatılmıştı. İmza kampanyaları düzenlendi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde halkın katılım toplantında itirazlar dile getirildi, dilekçeler toplandı; ancak tüm bunlara kulak tıkandı ve devam kararı verildi. Bu gelişmeler üzerine ÇED iptali için Yalova Platformu üyeleri dava açarken, Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA da mutlak tarım arazisinin tarım dışı kullanım izni ve arazinin tahsisi kararının iptali için dava açtı. Yalova Platformu’nun açtığı dava platform lehine sonuçlandı ve ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi. Mahkemenin bu kararı sonucu hem Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hem de DowAKSA yönetimine mahkeme kararına uyulması ve tesis inşaatının derhal durdurulması için dilekçeler verildi.  Ancak ne yazık ki mahkeme kararı göz ardı edildi ve inşaata devam edildi.”
 
‘Yeni rapor hazırlanmadı, eski rapor birkaç değişiklikle tekrar sunuldu!’ 
 
İşi kılıfına uydurmak ve hukuka uygun hale getirmek için eşi benzeri görülmemiş bir hızda binlerce sayfalık yeni ÇED raporu hazırlandığını iddia eden Yalova Platformu Sözcüsü Hakim Menteş, şöyle konuştu: “Aslında yeni rapor hazırlanmadı, eski rapor birkaç küçük değişiklik ile tekrar sunuldu. Bu yeni rapor aynı hızla bakanlıkça değerlendirilerek tekrar olumlu bulundu ve ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Yalova Platformu bu yeni raporun iptali için de dava açmıştır ve mahkeme süreci halen devam etmektedir. Gelen bilirkişi raporu platform lehine olup ‘ÇED olumlu’ raporunun bir kez daha iptal edilmesi beklenmektedir.”

 

‘124 dönüm mutlak tarım arazisinin tahsisi yanlış bulundu.’

“Bir taraftan Yalova Platformu’nun açtığı dava sürecinin sonuçları beklenirken diğer taraftan Ziraat Mühendisleri ve TEMA’nın açtığı dava da sonuçlandı. Çıkan karara göre 124 dönüm mutlak tarım arazisinin tahsisi yanlış bulundu”  diyen Menteş, son olarak şunları söyledi: “Dava sürecinde sık sık dile getirilen karbon elyaf malzemesinin ülke savunma sanayisi çok önemli olduğuna ilişkin tezin de hiçbir tutar tarafı yoktur. Şu anki mevcut tesislerde yapılan üretim ülke ihtiyacını karşılayacak kapasitede olup bu yeni tesislerde üretilecek ürünlerin çoğu ihracat için planlanmaktadır. Peki, şimdi ne yapılacak? Ülkemizde çok az bulunan böylesine mutlak değerli tarım arazilerini yok etmeye devam mı edeceğiz, yoksa mahkeme kararlarını uygulayıp eski haline mi getireceğiz? Sonuç olarak; doların yeşili ile tarımın yeşili karşı karşıyadır. Yetkililer özel bir firmanın 5-10 yılda yapacağı karı mı, yoksa ülkenin onlarca yıllık gıda geleceğini mi düşünecekler; biz de gelişmelerin sonucunu merakla bekliyoruz.”

 

Haber / Zeynep Taştan

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 38
Fotoğraf Galerisi