EGE`DE SON SÖZ GAZETESİ: ÇİĞ SÜTTE FİYAT ÇIKMAZI... HAYVANLAR KASAP YOLCUSU!- 15 OCAK 2024

İZMİR ŞUBE ( )
18.01.2024 (Son Güncelleme: 18.01.2024 14:38:24)

TMMOB ZMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, USK’nın açıkladığı çiğ süt fiyatını değerlendirerek, “Ülkemizde et ve süt hayvancılığı birlikte yapılırken son iki yıldır sütten para kazanamayıp hayvanlarını kesime göndermek daha karlı geliyor. Üreticiler etten para kazandıklarını ancak sütten kazanamadıklarını anlatıyorlar. İnekler kasaba gitmeye devam edecek" dedi.

22 Ocak 2024`ten itibaren yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde 13,50 TL olarak belirlendi.

TMMOB ZMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, Egedesonsöz’e zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uysal, üreticilerin maliyetinin arttığını ve Aralık ayında sütü yüzde 37 daha ucuza sattıklarını ifade etti.

ÜRETİCİ SÜTTEN DEĞİL ETTEN PARA KAZANIYOR

Belirlenen fiyatla önümüzdeki günlerde canlı hayvan ithalatının yeniden açılacağını kaydeden Prof. Uysal, “Üreticinin maliyetleri arttı. Dolayısıyla bu fiyat üreticilerin kasaba gitmesini engelleyemeyecek. Ülkemizde et ve süt hayvancılığı birlikte yapılırken son iki yıldır sütten para kazanamayıp hayvanlarını kesime göndermek daha karlı geliyor. Üreticiler etten para kazandıklarını ancak sütten kazanamadıklarını anlatıyorlar. İnekler kasaba gitmeye devam edecek. Buna rağmen de et fiyatları da düşmüyor.  Et fiyatları hep yüksek. Vatandaşlar 1 Ocak’ta zamlı maaş alacakmış gibi her kaleme zam geldi. Enflasyon, işsizlik, döviz yüksek faizler yüksek çarpık piyasa düzeni söz konusu. Üreticilerin beklentileri karşılanmayınca da hayvan kesimleri engellenemiyor. Üreticiler tatmin olmayacaktır” diye konuştu.

KISIR DÖNGÜ DEVAM EDER
Prof. Uysal, hayvanların kesime gitmesiyle ülkenin hayvan varlığı sayısının da azalacağını vurgulayarak kısır bir döngü olduğunu ifade etti. Uysal, “Süt fiyatı düşük, et fiyatı yüksek. Hayvan varlığını artırmak için damızlık satın alınıyor.  Her şey kısır bir döngü. 2024 yılında da hayvancılığı aynı kısır döngü bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Diren ÇELİK

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 14
Fotoğraf Galerisi