HEDEF HALK GAZETESİ: ZMO SAMSUN ŞUBE BAŞKANI HAVVA YURDUSEVEN BAYZAT: "ZİRAAT FAKÜLTELERİNİN BİRÇOK EKSİĞİ VAR !"-15 OCAK 2024

SAMSUN ŞUBE ( )
22.01.2024 (Son Güncelleme: 22.01.2024 10:11:46)

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şubesi`nce, tarımsal öğretimin 178. yıldönümü dolayısıyla `İklim değişikliği ve insanlığın geleceği` konulu panel düzenlendi. 

Panele, Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı İsmail Küçük ile İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziraat Mühendisi Ahmet Atalık konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin katıldığı panelde, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Muharrem Özcan`da günün anlamını belirten bir konuşma yaptı. 

Panelde konuşan ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurduseven Bayzat, "Tarımsal üretime duyulan sürekli ve büyüyen ihtiyaç, bu alanda eğitim ve öğrenim faaliyetlerinin, akademik çalışmaların, Araştırma- Geliştirme faaliyetlerinin önemini de katbekat artırıyor. Ne yazık ki ülkemiz, köklü kurumları koruyup sürdürebilmek konusunda pek başarılı olamamıştır.
Bir eğitim geleneği yaratabilmek, bu geleneği koruyup sürdürebilmek son derece önemlidir. Maalesef;  Eğitim kurumları da bundan payını almaktadır "dedi. 

ZMO`DAN EĞİTİM ELEŞTİRİSİ 

Bayzat şöyle devam etti; "Bu durum sadece üniversitelerimizin akademik zenginliklerinin törpülenmesine değil, aynı zamanda kurumsal olarak yozlaşmalarına da neden olmaktadır. Bugün her ne kadar tarımsal öğretimin 178. Yılını kutluyor olsak da ne yazık ki ülkemizdeki ziraat fakültelerinde verilen eğitim ve öğretim, 178 yıllık bilgi birikimini ve teknik gelişmeyi yansıtmamaktadır.
Bunun en büyük nedeni, plansız ve kontrolsüz biçimde artan fakülte, program ve öğrenci sayısıdır.

Türkiye’nin yükseköğretim altyapısı, toplumsal örgütlenmesi, sınai ve zirai yapısı bu kontrolsüz genişlemeyi nitelikli ve üretken bir güce dönüştürmekten çok uzaktır.
Son dönemde hayata geçirilen `Her İle Bir Üniversite` projesi ile ülkemizdeki yükseköğretimin en önemli problemlerinden biri olan `eğitim kalitesi ve standardı` sorunu daha da yaygınlaşmış, üniversiteler arası uçurumlar giderek derinleşmiştir. Bugün sayıları 47 olan Ziraat Fakültelerinde gerekli alt yapı, laboratuvar ve uygulama sistemleri açığı daha da büyümüştür "dedi. 

Doğukan Sırgancı

Okunma Sayısı: 11