SAMSUN GAZETESİ: GIDAYA ERİŞİM ZORLAŞIYOR!- 15 OCAK  2024

SAMSUN ŞUBE ( )
22.01.2024 (Son Güncelleme: 22.01.2024 10:11:33)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, köylü ve tüketiciden yana olan yasalar yürürlüğe sokulması gerektiğini belirterek, "Tarım üreticileri doğru yöntemlerle desteklenip, üretim süreçlerinde tutulmaya çalışılmalı, tarımsal AR-GE` ye daha fazla yatırım yapılmalı, tarımsal ürün planlaması yapılarak israf önlenmeli, toprağı işlemede aile işletmelerine öncelik verilmelidir" dedi.

SAMSUN`DA PANEL DÜZENLENDİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından Tarımsal Öğretimin 178. yılı dolayısıyla `İklim Değişikliği & İnsanlığın Geleceği` konulu panel düzenlendi.
Panelde, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Muharrem Özcan, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası II. Başkanı İsmail Küçük, İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziraat Mühendisi Sayın Ahmet Atalık konuşma gerçekleştirdi. Panele ayrıca siyasi parti temsilcileri ile meslek odaları ve sendika temsilcileri ile üyeler de katıldı.

KALİTELİ VE SAĞLIKLI ÜRETİM VURGUSU

Tarımsal üretimin öneminden bahseden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, "Uzun süredir tarımsal üretim konusunda yaşanan sorunlar hepimizin hayatını yakından ilgilendiriyor. Gelişmiş ülkelerin tarımsal ürün ticaretindeki korumacı politikaları, tarımda girdi fiyatlarının yükselmesi, tarıma yeterli yatırımın yapılmaması, tarım ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılması, tarım tekellerinin tek ürüne dayalı tarımsal üretimi özendirmesi ve tarımsal alanların tahribatı gibi nedenlerle tarım ürünlerine ve gıdaya erişim zorlaşmaktadır. Artık sadece üretmek değil, gelişen teknoloji ile birlikte toplumsal beklenti ve ihtiyaçlara uygun şekilde, sağlıklı ve kaliteli bir üretim yapılması da gerekmektedir" dedi.

"KADIN ÇİFTÇİLER TEŞVİK EDİLMELİ"

Kontrollü ve izlenebilir üretim sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini altını çizen Bayzat sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle tarımsal anlamda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması, açlık ve yoksulluğun önüne geçilmesinde en önemli unsurlardan biridir. Bunun için, köylü ve tüketiciden yana olan yasalar yürürlüğe sokulmalıdır. Su ve toprak gibi hayati öneme sahip doğal kaynakların korunması için gerekli önlemler alınarak sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Tarım üreticileri doğru yöntemlerle desteklenip, üretim süreçlerinde tutulmaya çalışılmalı, tarımsal AR-GE` ye daha fazla yatırım yapılmalı, tarımsal ürün planlaması yapılarak israf önlenmeli, toprağı işlemede aile işletmelerine öncelik verilmelidir. Özellikle kadın çiftçilerin tarımsal üretimin içinde tutulması önemlidir. Sürdürülebilir aile çiftçiliği ve bunun temel direği olan kadın çiftçiler özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Tohumlara bedelsiz erişim garantisi sağlanmalı, yerel üretim ve temel gıdalara öncelik verilmeli, köylerin mal varlıklarına el koyan `Büyük Şehir Yasası` lav edilmelidir.

Panel, panelistlerin konuşmaları ile tamamlandı. Panelde meslekte 40. yılını dolduran üyelere plaket töreni düzenlendi.

Nejla KAYA

 

Okunma Sayısı: 13