SAMSUN GAZETESİ:SAMSUN’DA ZMO’DAN KÜRTÜN VADİSİ TEPKİSİ:”İMAR DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLEMEZ”-20.02.2024

SAMSUN ŞUBE ( )
20.02.2024 (Son Güncelleme: 20.02.2024 10:41:30)

ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Kürtün Vadisi`nin her türlü meyve ve sebzenin yetiştirilmesi için uygun bir alan olduğunu belirterek, "Bu alanların tarım dışına çıkarılarak imara açılması 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre de aykırıdır" dedi.

"MUTLAK TARIM ARAZİSİ"

Kürtün Vadisi`nde plan değişikliği yapılarak imara açılacağı iddialarının gündeme gelmesi üzere Bayzat, son yıllarda tarım dışı amaçlı arazi kullanımının arttığını söyledi. Bayzat, "Her şeyden önce, üretim ortamı olan toprak kaynağımızı korumak ve kabiliyetlerine uygun olarak, bilinçli, planlı ve dengeli bir şekilde kullanmak zorundayız. Toprak kaynağımızı korumak ve sürekliliğini sağlamak için alınması gerekli tedbirlerden biri de; tarım dışı amaçlı tüm yapılaşmaları verimsiz veya düşük verimli araziler üzerinde gerçekleştirmeye yönelik “Tarım Dışı Amaçlı Arazi Kullanım Planlamasının” ülke çapında ve en kısa bir zamanda yapılarak uygulamaya konmasıdır. 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında yapılması düşünülen değişiklikle, Kürtün Vadisi`nin imara açılması, vadinin 1. sınıf alüvyal toprak özelliğinde ve sulu mutlak tarım arazisi olması nedeniyle kabul edilemez" diye konuştu.

"ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLMELİ"

Kürtün Vadisi`nin verimli tarım arazileri olduğunun altını çizen Bayzat sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toprakların büyük kısmı dikili sulu mutlak tarım arazisidir. Kürtün Vadisi`nde her türlü meyve ve sebzenin üretilmesine uygun bu alanların tarım dışına çıkarılarak imara açılması 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre de aykırıdır. Kürtün Vadisi`nin konumuna baktığımızda, Atakum ve İlkadım ilçe sınırları arasında kaldığını, Ankara karayolu kenarında, doğusu ve batısının yapılaşmaya açılmış olduğunu görmekteyiz. Kürtün Vadisi konumu itibariyle yapılaşmanın tüm baskılarını üzerinde hissetmektedir. Başta Deveci Armudu ve Şeftali olmak üzere muhtelif meyveliklerin bulunduğu vadinin imar rantına  karşı korunması için çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmesi gerekmektedir. Ayrıca Kürtün Vadisi dere kenarında yer alan ve taban suyu yüksek olan bir konumdadır. Buranın imara açılması, meydana gelebilecek bir depremde zemin sıvılaşması nedeniyle telafisi mümkün olamayacak sonuçlar da doğurabilecektir. Mutlak tarım arazilerinin korunması amacıyla tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmeli, yapılaşmaya yönelik imar planlarının Samsun ilinde depreme dayanıklı zemini bulunan ve tarımsal potansiyeli düşük  bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiği düşünülmektedir."

Samet ÖZEN

Okunma Sayısı: 13