HEDEF HALK GAZETESİ:KÜRTÜN VADİSİ’NE KIYMAYIN-20 ŞUBAT 2024

SAMSUN ŞUBE ( )
20.02.2024 (Son Güncelleme: 20.02.2024 10:42:47)

ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, heyelanlı ve birinci derece tarım arazisi olan Kürtün Vadisi`nin SBB tarafından imara açılma girişimine tepki gösterdi. Bayzat, "Kürtün Vadisi`ne kıymayın "dedi.

AK Partili eski bir yöneticinin İlkadım ilçesinde yer alan birinci derece tarım arazisi konumundaki heyelanlı bölge Kürtün Vadisi`nden 363 dönüm arazi satın almasının ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB), bölgenin imara açılması konusunda daha önce iki kez imar planı hazırlamış, tepkiler yükselince geri adım atmıştı. SBB Başkanı Mustafa Demir, görev süresinin dolmasına kısa zaman kala Kürtün Vadisi`ni imara açılmasını öngören imar planını meclise getirdi. 

KANUNLARA AYKIRI 

Samsun`un merkez ilçeleri için hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı içine konulan teklife, Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO)Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat`tan tepki geldi. Teklifin kabul edilemez olduğunu söyleyen Bayzat, "Kürtün Çayı, Samsun`un Kavak ilçesinden kaynağını alıp merkez ilçeden Karadeniz`e dökülen akarsu ırmağın yağış alanı 320 km² olup akarsu boyu 47 kilometredir. 1100 m rakımdan doğan akarsu, döküldüğü yerde küçük bir delta oluşturur.

Kürtün Çayı`nın  Çivril köyünden başlayan ve denize  döküldüğü yere kadar olan yaklaşık 10 km. lik bölümünün her iki yanını kapsayacak şekilde Alüvyal toprak özelliğindedir.  Bu kısımdaki topraklar binlerce yıl boyunca Kürtün Çayı`nın  taşıdığı ince malzemelerin akarsuların yayıldıkları alanlarda birikmesi sonucunda oluşan  verimli tarım arazileridir. Toprak etüt haritalarında bu kısımda yer alan topraklar derin profilli,  Alüvyal özellikte ve 1.sınıf sulu tarım arazisi olarak yer almaktadır.

Bir diğer ifade bu toprakların büyük kısmı dikili sulu mutlak tarım arazisidir. Kürtün Çayı Vadisi`nde her türlü meyve ve sebzenin üretilmesine uygun bu alanların tarım dışına çıkarılarak imara açılması 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre de uygun değildir "dedi.

`BİRİNCİ DERECE TARIM ARAZİSİ`

ZMO Şube Başkanı Bayzat şöyle devam etti; "Ancak son yıllarda tarımsal girdi fiyatlarındaki artış tarımsal faaliyetlerin yürütülmesinde sınırlayıcı bir etken olmaya başlamıştır. Tarımsal üretim sonucunda elde edilen gelirler düştükçe çiftçilerin son yıllarda tarımsal faaliyetleri terk ettiğine şahit olunmaktadır. Kürtün Vadisi`nin konumuna baktığımızda, Atakum ve İlkadım ilçe sınırları arasında kaldığını, Ankara karayolu kenarında, doğusu ve batısının yapılaşmaya açılmış olduğunu görmekteyiz.

Kürtün Vadisi konumu itibariyle yapılaşmanın tüm baskılarını üzerinde hissetmektedir. Kürtün vadisinde tarımsal faaliyetle uğraşan çiftçileriniz yeterli tarımsal geliri elde edemediklerinden ve yapılaşma baskıları nedeniyle arazilerinin imara açılmasını talep edebilmektedirler. Samsun ilimizin başta Deveci Armudu ve Şeftali olmak üzere muhtelif meyveliklerin bulunduğu vadinin imar rantına  karşı korunması  için çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmesi gerekmektedir.

Kürtün Vadisi dere kenarında yer alan ve taban suyu yüksek olan bir konumdadır. Kürtün Vadisi`nin imara açılması, meydana gelebilecek bir depremde zemin sıvılaşması nedeniyle telafisi mümkün olamayacak sonuçlar da doğurabilecektir.Kürtün Çayı Vadisi`nde yer alan  mutlak tarım arazilerinin korunması amacıyla tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmeli,  yapılaşmaya yönelik imar planlarının Samsun ilinde depreme dayanıklı zemini bulunan ve tarımsal potansiyeli düşük  bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiği düşünülmektedir "ifadelerini kullandı. 

 

Zekeriya Fırat

Okunma Sayısı: 27