ANAYURT GAZETESİ: "TARIMSAL KURAKLIK YENİDEN GÜNDEMİMİZE GELECEK"- 5 NİSAN 2024

GENEL MERKEZ ( )
05.04.2024 (Son Güncelleme: 15.04.2024 10:14:42)

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Toprak Mahsulleri Ofisinin sürekli yayınladığı hububat, bakliyat için feneloji raporuna göre yağışların geçen yılın şubat ayına ve yıllara göre şubat ayı ortalamalarına göre oldukça düşük olduğu görülüyor. Mart, nisan yağışlarının da yetersiz olması halinde tarımsal kuraklık yeniden gündemimize gelecek” dedi.

Tarımsal kuraklık bu yılda kapımızda. Özellikle kar yağışının azlığından kaynaklı sulu tarım yapılan birçok bölgede tarımsal üretimde rekoltede düşüş yaşanabilir. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımsal kuraklığın üretimi ve maliyetleri çok ciddi şekilde etkilediğinin altını çizdi.

Tarımsal kuraklığın kapıda olduğunu belirten Suiçmez, “Toprak Mahsulleri Ofisinin sürekli yayınladığı hububat, bakliyat için feneloji raporuna göre yağışların geçen yılın şubat ayına ve yıllara göre şubat ayı ortalamalarına göre oldukça düşük olduğu görülüyor. Mart, nisan yağışlarının da yetersiz olması halinde tarımsal kuraklık yeniden gündemimize gelecek. Bunun dışında kar yağışının da olmaması özellikle İç Anadolu, Ege, Trakya bölgelerinde su boyutunda sorunların olacağının göstergesi. Bu aşamada sulama ile ilgili özellikle sulu tarım yapılan bölgelerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) ne kadar su vereceğini açıklaması ve çiftçinin ona göre bir maliyet planlaması yapmasına imkan sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Bir diğer sulama sorunun da sulamadaki enerji maliyetlerinin yüksekliği olduğunu belirten Suiçmez, “Bir başka konuda suyun azaldığı bir ortamda yer altı suları da önemli bir sorun alanı. Özellikle Konya gibi kapalı havzalarda yeraltı sularının da dikkatle incelenmesi ve sulu tarım planlamasının çiftçilere verilecek su miktarının da planlanması ve iklim koşullarına göre ne kadar zarar göreceği hesaplanmalı. Su kullanılan yerlerde de gerek yer altı gerek yerüstü bu özelleştirilen elektrik şirketlerinin gündeme getirdiği yüklü faturalar nedeniyle su olsa bile çiftçinin maliyetlerden kaynaklı yeterli sulama yapamaması ya da bankaya yatan paraya el konulması gibi sorunların yaşanmasının önüne geçilmeli. Bu yıl içinde sulamadaki enerji maliyetlerin ön görülüp önlemlerinin alınması gerekir” diye konuştu.

 

Haber: Halil YATAR

Halil Yatar

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 20
Fotoğraf Galerisi