ANAYURT GAZETESİ: SUİÇMEZ: GIDA ENFLASYONU KRONİKLEŞTİ- 21 NİSAN 2024

GENEL MERKEZ ( )
22.04.2024 (Son Güncelleme: 22.04.2024 16:15:12)

Son yıllarda tarıma verilen desteklerde de çift başlılığın ortaya çıktığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye destek olma konusunda yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirtti.

 

Son yıllarda tarıma verilen desteklerde de çift başlılığın ortaya çıktığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye destek olma konusunda yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirtti. Büyükşehirlerin neredeyse hepsi çiftçiye gübre, mazot, fide veya tohum desteği vermesinin kıymetli bir destek olduğunu fakat asıl sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığının olduğunu da unutmamak gerektiğini belirtti. Son yıllarda tarıma verilen desteklerde de çift başlılığın ortaya çıktığını söyleyen Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye destek olma konusunda yetersiz kalmasından kaynaklandığını söyledi. Büyükşehirlerin neredeyse hepsi çiftçiye gübre, mazot, fide veya tohum desteği vermesinin kıymetli bir destek olduğunu fakat asıl sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu da unutmamak gerektiğine dikkat çekti.

Artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, artan girdi maliyetleri karşısında verilen desteklerin yetersiz kaldığını ve bu durumun artık kronik olarak gıda enflasyonunu tırmandırdığını belirti. Suiçmez, tarımsal girdi fiyat endeksinde son dönemde ortaya çıkan grafiğinin aynısının tarımsal üretici fiyat endeksinde ve tüketici fiyat endeksinde de görüldüğünü söyledi.

Suiçmez, “Önceki yıllarda yüzde 100’leri bulan hatta geçen yıl Tarımsal Girdi Fiyat Endeksindeki yüzde 49,92’lik bir artış yalnızca maliyetlerin artış hızının düşmesi anlamına geliyor” dedi. Tarımsal girdi fiyat endeksinin yüksek olmasından dolayı üretici fiyat endeksinin ve doğal olarak gıda enflasyonunun yüksek olacağını belirten Suiçmez, “Bu kısır bir döngü, sonu yok. Bunun çözümü ise çiftçiyi somut olarak desteklemektir. Yani mazotta KDV kaldırılmalı, ayrıca gübre ve mazot destekleri artırılmalı. Girdi fiyatlarının sürekli artmaya devam ettiği bir ortamda, yeterli destekleri de vermediğimiz zaman üretim maliyetleri artmaya devam edecek. Bunun sonucunda tüketici fiyatları ve gıda enflasyonu artacak. Gıda enflasyonunun Türkiye’de düşmeyeceğini çok uzun zamandır söylüyorum. Çünkü artık kronik hale geldi. Üretimin maliyetini çiftçi lehine düşürmek ve uzun vadeli planlamalarla üreticiyi yönlendirmek gerekli. Verilecek destekler hasattan sonra değil öncesinde verilmeli” diye konuştu.

Son yıllarda tarıma verilen desteklerde de çift başlılığın ortaya çıktığını söyleyen Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye destek olma konusunda yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirtti. Büyükşehirlerin neredeyse hepsi çiftçiye gübre, mazot, fide veya tohum desteği vermesinin kıymetli bir destek olduğunu fakat asıl sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığının olduğunu da unutmamak gerektiğini belirten Suiçmez, “Ülke düzeyinde tarım politikalarını belirlemek, uygulamak, arazi kullanım planlarını yapmak, destekleri açıklamak hatta 3 yıllık veya 5 yıllık destek planlarını yapıp üreticiye yön vermek Tarım ve Orman Bakanlığının yasal, anayasal görevleri. Bunlar halen de görevleri. Merkez yönetimin bütçesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri geçen yıla göre yüzde 40’a yakın artırdı. Üretici Girdi Fiyat Endeksi geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Geçen yıla göre oransal olarak bir düşüş var gibi görünüyor fakat yüzde 49 gibi bir artış var. Mazot desteği yüzde 37 arttırıldı. Gübre desteği hiç artmadı. Böyle bir ortamda bakanlığın gerekirse Hazine ve Maliye Bakanlığı ile daha ciddi görüşmeler yapıp destekler için bütçesini artırması gerekirdi. Bu aşamada büyükşehir yasası ile 30 büyükşehrin Köy Hizmetleri Genel Müdürlükleri kapatıldıktan sonra önce Özel İdarelere sonra belediyelerde kırsal alt yapıya yönelik tarıma yönelik hizmetlerde görev verilince özellikle merkezi yönetiminden farklı partili belediyeler Ankara, İstanbul, İzmir modelleri dahil olmak üzere çiftçilere ve tarıma destek vermeye başladı. Şimdi aynı köyde bazı çiftçilere hem bakanlık hem de büyükşehirler destek veriyor. Bu ne kadar adil veya doğru bu işin bir boyutu. Belediyelerin asli görevi tarımı desteklemek mi bir başka boyutu. İktidarın büyükşehir belediye başkanları tarıma veya çiftçiye muhalif belediyeler destek vermeden önce destek vermemişti. Fakat bunun oy karşılığı olduğunu gören tüm büyükşehir belediye başkanları da tarıma destek vermeye başladı. Neredeyse bütün büyükşehirler çiftçiye mazot, gübre, fide, tohum destekleri veriyor. Bu da iki başlı bir yapıyı ortaya çıkartıyor. Belediyelerin destekleri çok kıymetli ama asıl sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığında olduğunu unutmamak gerek. Bizim konuya yaklaşımımız bu yönde” dedi.

Haber: Halil YATAR

Halil Yatar

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 26
Fotoğraf Galerisi