HAVADAN ZİRAİ İLAÇ VE GÜBRE UYGULAMALARININ BAKANLIĞIMIZCA YASAKLANMASI İLE İLGİLİ OLARAK ZMO ADANA ŞUBESİ AŞAĞIDAKİ TARIM ÖRGÜTLERİ İLE BİRLİKTE ORTAK BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

ADANA ŞUBE ( )
27.07.2006 (Son Güncelleme: 21.08.2006 12:26:30)

Havadan zirai ilaç ve gübre uygulamalarının Bakanlığımızca yasaklanması ile ilgili olarak ZMO Adana Şubesi aşağıdaki tarım örgütleri ile birlikte ortak basın açıklaması yapıldı.

Adana çiftçiler Birliği Yüreğir Ziraat Odası Seyhan Ziraat Odası
Karataş Ziraat Odası Ceyhan Ziraat Odası Kozan Ziraat Odası
Mersin Ziraat Odası Tarsus Ziraat Odası Silifke Ziraat Odası
Osmaniye Ziraat Odası Kadirli Ziraat Odası Hatay Ziraat Odası
Gazi Sulama Birliği Güney Yüreğir Sulama Birliği
Kadıköy Sulama Birliği Gökova Sulama Birliği
Yenigök Sulama Birliği Adana Tahıl Üreticileri Birliği
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi

KAMUOYUNA DUYURU

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü\'nün 26.5.2006 tarihli genelgesi ile havadan zirai ilaç ve gübre uygulamalarının kaldırılması kararı zaten bitmekte olan Tarım sektörüne vurulan son darbedir.

Bu karar ile ekonomisinin büyük bölümü tarım ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olan Adana, Hatay, Osmaniye, Mersin ve Antalya\'da çiftçiler, dolayısıyla esnaf ve tüccarlar, daha da önemlisi Türk Ekonomisi büyük zarar görmektedir.

Havadan ilaçlamanın yasaklanmasıyla birlikte, yüzde 10 yer aletlerinin kullanılmasından, yüzde 30 da ilaçlama yapılamamasından dolayı ürün rekoltesin de yüzde 40\'a varan kayıp yaşanacaktır. Böylelikle sadece pamuk ve mısır ürünlerindeki ilaçlama sorunundan kaynaklanan maddi kayıp 1 milyar doları bulmaktadır. Bu hesaplamaya soya, buğday, karpuz, çeltik ve ayçiçeğinde yaşanacak kayıplar eklendiğinde ülkenin tarımsal üretimine ve Türk ekonomisine ne kadar büyük bir darbe vurduğu daha net ortaya çıkmaktadır.

Havadan ve yerden yapılan zirai mücadele konusunda çeşitli ülkelerde karşılaştırmalı araştırmalar yapılmıştır. Bütün araştırmalar; ilaçlamaların havadan veya yerden yapılmasının önemli olmadığını, uygun damla çapında ve uygun meteorolojik koşullar altında yapıldığı takdirde her iki uygulamanın da çevreye zarar vermediğini ortaya koymuştur. Ancak yerden ilaçlamalarda hava akımına kapılan iri damlaların, havadan yapılan uygulamaya göre daha uzak mesafelere kalıntı bıraktığı belirlenmiştir. İnsana verdiği zarar açısından incelendiğinde, uçakla ilaçlamalarda operatör ve çiftçilere daha az ilaç bulaştığı belirtilmektedir. Oysa ki yerden yapılan ilaçlamalarda operatörler çoğunlukla kurallara uygun hareket etmemekte ve hayatlarını tehlikeye atacak boyutta ilaca maruz kalmaktadırlar.

Bu yasaklama kararıyla birlikte zirai mücadelede teknoloji ve bilgi birikimi terk edilerek, Türkiye\'de 1950\'li yıllar öncesindeki çiftçiliğe dönülecek olması da başka bir acı gerçektir.

Oysa ki; yasaklama kararı yerine belirli alanlarda, Ziraat Mühendisleri gözetiminde kontrollü uygulama yapılması daha doğru bir karar olacaktır.




Tümüyle üreticilerden gelen talepler doğrultusunda hizmet veren Uçakla Zirai Mücadele İşletmelerinin, bu uygulama İle birlikte kapılarına kilit vurma durumunda kalacaklarından, ülkemizi tehdit eden bir afet sırasında, (örneğin FAO raporlarına göre, Türkiye Çöl Çekirgesi açısından risk bölgesidir) ülkemizin nasıl bir çaresizlik içerisinde kalacağı unutulmamalıdır!
Bütün bu gerçekler en ince detaylarına kadar araştırılarak ve bilimsel raporlarla desteklenerek ilgili makamlara ve bakanlığa bildirilmiştir. Ancak tüm bilimsel verilere rağmen kayıtsız kalan başta Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker olmak üzere, tüm yetkililerden; Türk ekonomisine ve Çukurova Çiftçisine darbe vuran bu yanlış kararı düzeltmelerini ümitle beklemekteyiz.

Uygulamaya konulan yasak, zaten bitme noktasına getirilen Türk çiftçisinin tamamen ortadan kaldırılması yönündeki \"Son Darbe\" niteliği taşımaktadır. Çiftçimiz, ne yapacağını bilemez duruma gelmiş, sonrasında ortaya çıkacak çevresel etkileri hiçe sayarak \"Her türlü yer aletiyle ilaçlamaya\" yönelmiştir. İyi düşünülmeden kötü bir zamanlamayla uygulamaya konulan havadan ilaçlama yasağı, başta çevresel olmak üzere daha büyük tahribatlar yapabilecek niteliğe bürünmüştür. Sonuçları hesap edilmeden uygulamaya konulan yasağın tekrar gözden geçirilmesini,

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan \'ın takdirlerine arz ediyoruz.

Saygılarımızla...

Okunma Sayısı: 1045