MEHMET ATEŞ: TÜKETİCİ PAHALIYA MEYVE YİYOR - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
26.07.2006 (Son Güncelleme: 14.08.2006 16:37:26)

ABİDİN YAĞMUR

MERSİN - Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş , narenciye üretiminin son yıllarda diğer tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, ''2005 yılından beri ülkemizde üretilen turunçgil ürünleri maliyetin altında satılmakta hatta birçok turunçgil bahçesinde ürünler dalında çürümeye terk edilmektedir. Dalında ucuz olan ürünü üreticilerimiz markette ya da pazarda 7-8 kat pahalıya almaktadır'' dedi.

Turunçgil üretiminin ana girdilerinden olan başta akaryakıt , gübre ve işçilik fiyatlarının yüksek olmasının üreticilerin en önemli sıkıntısı olduğunu anlatan Ateş, çoğunlukla küçük birimler halinde turunçgil tarımı yapılması ve birim verimliliğinin düşük olmasından dolayı girdi fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Zararlılara karşı böcek kullanımının giderek azalmasının kimyasal ilaç maliyetlerini artırdığının altını çizen Ateş, ''Çiftçilerin pazar değeri düşük 2. kalite ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik ilimizde ve yakın çevremizde işleyecek sanayi tesislerinin yetersiz oluşu, üretim planları yapılmadan yeni bahçelerin tesis edilmesi, yıldan yıla yaşanan ürün satış fiyatlarındaki istikrarsızlık, ihracatın yetersiz olması, ihracata uygulanan teşvik primlerinin yetersizliği, ihracata yönelik çeşitlerin azlığı ve iç tüketim yetersizliği de başlıca sorunlar arasındadır'' diye konuştu.

ZMO Şube Başkanı Ateş, turunçgil üreticilerinin sorunlarının çözümü için şu önerilerde bulundu:

**Kimyasal mücadelenin artmasından kaynaklanan maliyet artışlarının düşürülmesi için alternatifi olan biyolojik mücadelenin teşvik edilmesi gerekmektedir.

***Klasik turunçgil fidan üretim ruhsatına sahip fidanlıklara, virüsten ari, sertifikalı turunçgil fidan üretimine geçmeleri için 1-2 yıl geçiş ve modernizasyon süresi tanımalı, gerekli modernizasyon ve yatırımı yapan fidanlıklara virüsten ari, sertifikalı turunçgil fidan üretmeleri koşuluyla ruhsat verilmelidir.

***İhracata yönelik çeşitler yetiştirip buna göre bahçeler oluşturulmalıdır.

***Ekonomik ömrünü tamamlamış ve verimden düşmüş bahçeler sökülmeli, yeni bahçe tesisinde virüsten ari sertifikalı fidanlar kullanılmalıdır.

***İç ve dış pazarlarda sık sık karşılaşılan fiyat dalgalanmalarından korunmak için soğuk hava depolama kapasiteleri artırılmalı, bu konudaki yatırımlar teşvik edilmelidir.

***Türkiye turunçgil tüketiminin artırılması, pazar tıkanıklıklarının aşılması amacıyla ''Ulusal Promosyon Projesi'' yapılmalıdır. Gerekirse iç tüketimi artırmak amacıyla Valiliklere bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kanalıyla da vatandaşlarımıza turunçgil dağıtılmalıdır.

***Katma değeri yüksek olan turunçgiller acilen Hal Yasası kapsamından çıkartılarak tüketicilerin uygun fiyatla kullanımına sunulmalıdır.

***Türkiye dış pazarlara yönelik kendi milli projesini zaman kaybetmeden uygulamaya koymalıdır.

***İhracata uygulanan teşvik prim miktarını artırmalı, bu teşvikin yüzde 15 kadarı üreticiye yansıtmalıdır.

***Turunçgil üreticilerinin bir ''Turunçgil Üreticileri Birliği'' etrafında örgütlenmeleri sağlanarak, turunçgil üreticilerinin sorunlarına kendilerinin sahip çıkması ve çözüm yolları aranması sağlanmalıdır.

Okunma Sayısı: 528
 

Yorumlar

Yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir.
e-Posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilir.

YORUMLAR BÖLÜMÜNÜN KURALLARI:
Yazılan tüm yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. Moderator yorum yazanlara veya üçüncü kişilere hakaret ya da bu kişilerle ilgili küçültücü sözler içeren yorumları yayına uygun görmez ve siler. Sayfanın niteliğine göre tüm yorumlar moderator kontrolunden geçerek yayınlanıyor olabilir. Bu durumda yorumlarınız anlık olarak yayına girmez. Yine de yayına girmiş olsa dahi moderator daha sonra aynı yorumu yayından kaldırabilir. Moderator kontrollu yayın niteliği taşımayan forumlarda yazılan yorumlar anlık yayına girer fakat moderator yayınının devamında sakınca gördüğü yorumları yayından kaldırabilir. Yazılan yorumların güvenilirliğini artırmak amacıyla yorum yazana ait e-posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilebilir. Bunun için e-posta adresine kontrol bağlantısı içeren e-posta gönderilir ve bu bağlantıya tıklanılması beklenir. Forumlarda yazılan yorumların kamu düzenini bozucu, genel ahlaka aykırı, başkalarını rahatsız edici ve yasalara aykırı olmaması çok önemlidir. Yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.