BUĞDAY (YAKINDA İTHAL EDECEĞİZ) - MİLLİYET

GENEL MERKEZ ( )
19.08.2006 (Son Güncelleme: 19.08.2006 10:53:40)

GÜNGÖR URAS

Dünyada buğdayın tonu ortalama 140-150 dolar. Bizde Toprak Mahsulleri Ofisi, geçen yıl çiftçimizden tonuna 242 dolar fiyat ödeyerek 5.6 milyon ton buğday aldı. Çiftçimize 1.7 milyar YTL ödedi de, bu sayede çiftçinin 1 kg buğday karşılığı eline ortalama 35 YKr geçebildi. Kiloda 3 kuruş prim ve doğrudan gelir desteği ödemesinden alacağı 4 YKr ile 1kg buğdayın karşılığı çiftçinin eline geçen para 40,3 YKr'yi buldu.

Bizde buğday fiyatı neden dünya fiyatının üzerinde?

1) Bizde topraklar çok bölünmüş. Teknik imkânları kullanma şansı sınırlı. Bu nedenle verim düşük. AB ülkelerinde dönüm başı verim 660 kg. Bizde 220 kg.

2) Kaliteli tohumlu sorunu var. Devletin kaliteli tohum üreten çiftliklerini dağıttık. Arazilerini isteyene uzun süreli kiraladık. Arazileri kiralayanlar tohumluk üretmiyor.

3) Bizde girdi fiyatları (tohum, mazot, ilaç, gübre, traktör) pahalı.

Dışarıda buğdayın tonu 140-150 dolardan satılırken çiftçimizin tonunu 240 dolara mal ettiği buğday üretimini sürdürme şansımız yok.

Onlarda 140, bizde 240 dolar

İthalat kapısı açılırsa, çiftçilerimiz sadece kendi ihtiyacı için buğday ekebilecek.

Bunları bilelim de ona göre hazırlıklı olalım.

TZMO Başkanı Gökhan Günaydın Bey ile konuştum. Buğday sorununun önemine sayın okuyucularımın dikkatini çekebilmek için Gökhan Günaydın'dan aldığım bilgileri özetleyeceğim.

Türkiye'nin 770 milyon dönüm toprağı var. Bunun 1/3'ünde, 240 milyon dönümünde işlemeli tarım yapılabiliyor.

Tarım yapılabilen arazinin 1/3'ü, 85 milyon dönümü, teknik ve ekonomik sulanabilir arazi.

Su olmayan yerde ekonomik değil, romantik tarım yapılabiliyor.

Bizim sulanan alanlarda elde ettiğimiz tarım ürünü verimi Avrupa / dünya / ABD ve AB ülkelerindeki verime uyuyor. Sulanan alanlardaki üretiminde rekabet şansımız var.

O halde sulamaya önem vermemiz şart. (Sulama demek; baraj yapmak, sulama kanalı açmak demek).

Çözüm: Sulu tarım

·  Biz bunun şimdilerde yaklaşık 45 milyon dönümünü sulayabiliyoruz.

·  Sulanabilir topraklarımızın tamamını 10 yıllık bir plan içinde sulamaya mecburuz.

·  Bunun anlamı, her yıl 4 milyon dönüm araziyi sulayacak yatırım yapmak zorunda olduğumuzdur. (Ama, bütçedeki paralar sulama yerine faize gidiyor. Bu işi yapacak Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nü de dağıttık.)

Dünya fiyatına göre yüksek olan buğday fiyatı bizim çiftçimizin maliyetini karşılayamadığından daha önce buğday ekilen 4.5 milyon dönüm arazi şimdilerde boş. Zaten normal şartlarda da bir yıl toprağın nadasa bırakılması nedeniyle çiftçinin buğday parası iki yıllık gelirini teşkil ediyor.

Okunma Sayısı: 1217
 

Yorumlar

Yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir.
e-Posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilir.

YORUMLAR BÖLÜMÜNÜN KURALLARI:
Yazılan tüm yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. Moderator yorum yazanlara veya üçüncü kişilere hakaret ya da bu kişilerle ilgili küçültücü sözler içeren yorumları yayına uygun görmez ve siler. Sayfanın niteliğine göre tüm yorumlar moderator kontrolunden geçerek yayınlanıyor olabilir. Bu durumda yorumlarınız anlık olarak yayına girmez. Yine de yayına girmiş olsa dahi moderator daha sonra aynı yorumu yayından kaldırabilir. Moderator kontrollu yayın niteliği taşımayan forumlarda yazılan yorumlar anlık yayına girer fakat moderator yayınının devamında sakınca gördüğü yorumları yayından kaldırabilir. Yazılan yorumların güvenilirliğini artırmak amacıyla yorum yazana ait e-posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilebilir. Bunun için e-posta adresine kontrol bağlantısı içeren e-posta gönderilir ve bu bağlantıya tıklanılması beklenir. Forumlarda yazılan yorumların kamu düzenini bozucu, genel ahlaka aykırı, başkalarını rahatsız edici ve yasalara aykırı olmaması çok önemlidir. Yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.