ERZURUM'DA ORGANİK TARIM

ERZURUM ŞUBE ( )
28.08.2006 (Son Güncelleme: 28.08.2006 14:54:09)

ERZURUM'DA ORGANİK TARIM

ERZURUM İMALAT SANAYİNDE OLDUĞU GİBİ TARIM SEKTÖRÜNDE DE  AYNI REÇETEYE MUHTAÇ:

MARKALAŞMA KAÇINILMAZ

Erzurum’a sebze ve meyvelerin yüzde 97’si dışardan geliyor, sadece yüzde 3’ü ilde üretiliyor. İlde sebze ve meyve tarımının istihdama katkı sağlayacak boyutta kapasite artırımı için organik tarım büyük bir şans. Ama bu tarım çeşidinde de destekleme alımı ve markalaşma için yapılaşma şart.

ÜRETİCİ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslantaş Organik tarımın Erzurum ve bölge için önemli bir şans olduğunu belirterek Sertifikasyon sorununun aşılması noktasında çiftçinin birliktelik içerisinde olması gerektiğini söyledi.

DESTEKLEME ALIMI ŞART

Erzurum’da Organik tarım üretimiyle ilgili olarak desteklemelerin yoğunlaşması gerektiğine dikkat çeken Aslantaş:” Desteklemeler bir elden yapılmalıdır. Organik tarım üreticisine devlet desteği kaçınılmazdır.  Ülkemizde uygulanan desteklemelerindeki sorun ürüne göre desteğin verilmemesinden kaynaklanmaktadır.” dedi.

MARKALAŞMA KAÇINILMAZ

Organik tarımda pazarlama sorunun aşılması noktasında çeşitliliğin büyük önem taşıdığını belirten Aslantaş, kentteki tarım sektörünün gelişmesi için çiftçi eğitiminin ve örgütlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Aslantaş, “tarım sektöründe markalaşma sorunu yaşanıyor. Erzurum’da üretilen ürünler çok kaliteli olmasına rağmen, pazarlama sorunu yüzünden ürünler ülke pazarına çıkamıyor” diye konuştu.

 

GAMZE İSPİRLİ

Organik Üretimdeki Fiyasko Konusundaki Tepkiler

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin gündeme getirdiği organik tarım üreticisinin pazar bulamaması sorunu Erzurum gündeminde oldukça geniş yankılar uyandırdı.
Yazım konusunda okuyucularımdan oldukça ilginç tepkiler aldım.
Organik üretim konusunda bu kent ne kadar samimi, öncelikle  bu durumun irdelenmesi gerekiyor.
Yine aynı şekilde geçtiğimiz gün organik tarım konusunda konunun uzmanıyla geniş kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Aslantaş ile organik üretimi konuştuk. Bir akademisyenin organik üretimle ilgili görüşleri oldukça ilginçti.
Sayın Aslantaş sahada araştırmalar yapan bir akademisyen, yani oturduğu yerden tarım sektörü hakkında ahkam kesmiyor.
Sayın Aslantaş ile ziraat fakültesinin uygulama alanını da dolaşma fırsatı buldum, bahçede Erzurum da görmeye alışık olmadığımız bir çok tarımı ürünü bulunuyor, elma,erik, çilek, lahana,brokoli gibi ürünleri  Erzurum da yetişmesini görmek, kentteki tarım kaynaklarının etkin kullanılmadığın en önemli göstergesiydi.
Kitabi bilgilere bağlı kalmak, bulduğu yörenin şartlarını bilmemek  bilimsel arenanın en önemli sorunları arasında yer alıyor.
Daha önceki haberimize konu olan çiftçi Hatice Çollak'a en kısa zamanda sertifika verileceğini belirten Aslantaş, çiftçi eğitiminin ve örgütlenmenin önemini yineliyor.
Organik tarımın kent açısından son derece olduğunu düşünüyor Sayın Aslantaş, pazarlama sorunu yaşayan çiftçinin çeşitliliğe yönelme ve sertifika alma konusunda önemli sorunları olduğunu dile getiriyor.
Sayın Aslantaş organik tarımla ilgili şu ifadeleri kullanıyor, "Organik tarım konusunda bölge önemli bir potansiyel barındırıyor. Doğu için organik tarım gerçekten önemli bir yere sahip. Yörede temiz toprak, temiz hava ve temiz su potansiyeli çok fazla, organik üretim bölge çiftçisi açısından son derece önemli bir yere sahip. Bu konuda katıldığımız seminerlerde organik tarımın bölge açısından son derece önemli oduğunu vurguluyoruz, organik tarım, ata ve dedelerimiz yaptığı doğal üretim yönetimin kayıt altına alınmış halidir"
Bölgedeki bu potansiyelin dünya sağlık örgütü tarafından da ortaya konulduğunu belirten Aslantaş, "Organik tarım bazı kesimlerce çok zor bir üretim şekli olarak gösteriliyor, tek sorun bu ön yargının aşılmasıdır. Organik tarım hem ekonomik hem de çiftçiye büyük getriler sağlayan bir üretim şeklidir. Daha önce ülkemizde yurt dışı için araştırma yapan şirketlerin araştırmalarında, Erzurum da bin 650 çiftçinin organik tarım yaptığı gerçeğine yer verilmişti. Bu yönde yapılan elma üretimiyle bebek maması imal edildi.Almanya da konuyla ilgili yapılan araştırmalarda da Erzurum'da üretilen ürünlere yüzde 100 doğal olduğu ancak organik tarım standartlarına uygun olmadığı ifade edildi. Organik tarımda ki sorunlar ve tıkanıklar çifti ve tüketici eğitiminin yetersizliğinden ve kolektif çalışma ruhu olmamasından kaynaklanıyor. Bakü Tiflis Ceyhan Projesinin geçtiği köylerde çilek üretimiyle ilgili yaptığımız saha araştırması ve  eğitimlerde çiftçinin yeterli eğitime ve bilince sahip olmadığın örgütlenmediğine tanık olduk" diyor
Çiftçi çağa ayak uyma konusunda eğitilmelidir.
Sorun gerçekten çok boyutluluk arz ediyor. Organik tarım konusundaki pazarlama sorunu aşılmalıdır, bu alandaki destekleme alımlarına ağırlık verilmelidir. Erzurum'da ki imkansızlıkları daha fazla kaleme almak istemiyoruz.

 

Okunma Sayısı: 6982
Bağlantılar

http://www.erzurumgazetesi.com.tr/