'TOHUMCULUK PİYASAYA TERK EDİLİYOR' UYARISI - ZAMAN

GENEL MERKEZ ( )
19.09.2006 (Son Güncelleme: 03.10.2006 12:26:11)

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, AB uyum paketi içinde yer alan ve TBMM’de görüşülmesi planlanan “Tohumculuk Kanunu Tasarısı”yla kamunun tohum alanından çekilerek, sektörün tümüyle çokuluslu şirketler ve onların yerli taşeronlarının egemenliğine terk edilmesinin amaçlandığını savundu.

Günaydın, “Tohum üretim ve dağıtımını çokuluslu şirketlerin tekeline bırakan ülkelerin, bağımsız bir tarım sektöründen söz edebilmeleri olanaksızdır” dedi.

Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel üretim materyali olan tohumun bir ülkenin tarım sektörü için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Bu bağlamda tohum üretim ve dağıtımını çokuluslu şirketlerin tekeline bırakan ülkelerin, bağımsız bir tarım sektöründen söz edebilmeleri olanaksızdır” dedi. AB uyum paketi içinde TBMM’de görüşülmesi beklenen “Tohumculuk Kanunu Tasarısı”yla Türkiye’de Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı enstitülerin tarımsal Ar-Ge faaliyetleri sonucunda, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait çiftliklerde tohum üretip, ucuz fiyatlarla ve zamanında üreticiye ulaştırma şeklinde işleyen kamusal sistemin “demode” ilan edildiğini kaydetti. Günaydın, “Devlet bir yaşamsal alandan daha çekilerek, yabancı şirketlerle onlara taşeronluk edenlere yeni kar alanları yaratılıyor” diye konuştu.

Günaydın, kırsal alanda yaşanan gerçekler görmezden gelinerek hazırlanan tasarının Türkiye’nin tohum üretim gücünü tümüyle kırarak, alanı üretici üzerinde egemenliğini ilan edecek bir yapıda çokuluslu şirketlere açtığını ileri sürdü. Günaydın, “Dün “devlet sucukçuluk mu yapar” diyerek Et ve Balık Kurumu’nu tasfiye eden; bunun sonucunda hayvancılık sektörünü çökerten ve bu telaşla kalan EBK işletmelerini yeniden çalıştırma çabasına giren zihniyet; şimdi adeta ‘devlet tohumculuk yapar mı’ demektedir” diye konuştu.

Kamunun tohumculuk yapması gerektiğini belirten Günaydın, “Tohumculuk işinden kamunun çekilmesi, Tasarıda öngörülen ve üretici yaşamını perişan edecek düzenlemelerin yaşama geçirilmesine neden olur” değerlendirmesinde bulundu. Günaydın, Tasarının yasalaşmasının sektör ve üretici için yıkım, çokuluslu şirketlerle onların taşeronları için yeni kar alanları anlamına geleceğini belirtirken, “Bu doğrultuda Ziraat Mühendisleri Odası, tasarının geri çekilerek, ülke ve üretici yararına düzenlemelerin yaşama geçirilmesi konusunda TBMM’den duyarlılık beklemektedir” dedi. ANKA

Okunma Sayısı: 349