'HEP YUMURTA KAPIYA GELİNCE HALLETTİK' - RADİKAL - 03.06.2005

GENEL MERKEZ ( )
03.06.2005 (Son Güncelleme: 03.06.2005 15:25:41)

DEVLET BAKANI TÜZMEN, MOLDOVA'da Rus gazetecilerin sebze ve meyve ithalatına getirilen yasakla ilgili sorularını yanıtladı.

Rusya'NIN SEBZE-MEYVE İTHALATINI DURDURMASININ YENİ OLMADIĞINI BELİRTEN TÜZMEN, ÖNCEKİ SIKINTILARI ŞAHSİ İLİŞKİYLE ÇÖZDÜKLERİNİ SÖYLEDİ

AA - KİŞİNEV - DEVLET BAKANI KÜRŞAD TÜZMEN, RUSYA'nın yaş meyve-sebze ithalatını durdurması sorununu bütün diplomatik kanalları kullanarak çözmeye çalıştıklarını söyledi. Moldova'NIN BAŞKENTİ KİŞİNEV'de bulunan Tüzmen, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzmen, Rusya'NIN YAŞ MEYVE-SEBZE İTHALATINI DURDURMASININ YENİ BİR DURUM OLMADIĞINI, 5 SENEDİR HER YIL RUSYA'nın Tarım Bakanlığı'NA GIDA KARANTİNA BELGELERİNİN VE BİTKİ SAĞLIK SERTİFİKALARININ TANZİMİYLE İLGİLİ YAZI YAZDIĞINI SÖYLEDİ.

KONUYLA İLGİLİ DAHA ÖNCEKİ DURUMLARI ŞAHSİ İLİŞKİLERLE VE TANIDIKLARI GRUPLARI DEVREYE SOKARAK HALLETTİKLERİNİ İFADE EDEN TÜZMEN, "HEP BU ŞEKİLDE YUMURTA KAPIYA GELDİKTEN SONRA HAREKET ETMİŞTİK. RUSYA 7 AY ÖNCE GÖNDERDİĞİ YAZIYA HALEN CEVAP ALAMADIĞI İÇİN DURDURMUŞ. BÜTÜN DİPLOMATİK KANALLARI, KİŞİSEL ARKADAŞLARIMIZI DA KULLANARAK ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ" DEDİ. RUSYA İLE 220 MİLYON DOLARLIK BİR İHRACAT OLDUĞUNA DİKKATİ ÇEKEN TÜZMEN, BU DURUMUN FİNİKE'den Hatay'A KADAR OLAN BÖLGEDE YAŞ MEYVE-SEBZE İHRACATÇILARININ BÜYÜK SIKINTILARLA KARŞILAŞMASINA NEDEN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

AKDENİZ SİNEĞİ NEDENİYLE BÜTÜN YAŞ MEYVE-SEBZE İHRACATININ DURDURULMASININ HAKSIZLIK OLDUĞUNU SAVUNAN TÜZMEN, NEDENİN SADECE TARIM BAKANLIĞI'nın yazısının gecikmesinden kaynaklandığını söylemenin yanlış olabileceğini vurgulayarak, yazının sadece önemli koz olduğunu kaydetti.

Irak ile ticarete yönelik soru üzerine de Tüzmen, "Yanı başımızda Lübnan yaratılmaya çalışılıyor. Buna rağmen Irak'A 1.8 MİLYAR DOLAR OLAN İHRACATIMIZ BU SENE 2.5 MİLYAR DOLAR OLACAK" DEDİ.

AKDENİZ SİNEĞİ İNSANA ZARAR VERİR Mİ?

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN DOMATES, PATLICAN GİBİ SEBZELERDE DEĞİL SADECE NARENCİYE ÜRÜNLERİNDE OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN İNSAN SAĞLIĞINA HERHANGİ BİR ETKİSİ OLMADIĞINI ANLATAN GÜNAYDIN, "BU SİNEK MEYVENİN KALİTESİNİ VE DAYANIKLILIĞINI NEGATİF YÖNDE ETKİLER. İNSAN SAĞLIĞINA DİREKT OLARAK BİR ETKİSİ OLMAZ" DEDİ. DOMATESTEKİ SORUNUN, TAŞINDIĞI TIR KASALARINDA YANİ EUROPALAT'lerde olduğunu belirten Günaydın, "Domateslerin götürüldüğü tahta kasaların gazlama metoduyla temizlenerek zararlı böceklerden ayıklanması gerekir. Ancak bu yapılmamış" diye konuştu. Rusya'YA İHRAÇ EDİLEN KARANFİLLERDE DE ÇİÇEĞİN DAYANIKLILIĞINI VE GÖRÜNÜŞÜNÜ NEGATİF ETKİLEYEN 'çiçek tripsi' BULUNDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN KONUŞMASINA ŞÖYLE DEVAM ETTİ: "RUSYA ÖNCE HAZIRLADIĞI RAPORLA BİZLERİ UYARMIŞ. ANCAK TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI. RUSYA HAKLI OLARAK İTHAL ETTİĞİ ÜRÜNDEKİ EKSİKLİKLERİ GÖRÜP MÜDAHALE ETTİ. BUNDA TERS BİR ŞEY YOK. GEREKLİ ÖNLEMİN ALINMASI GEREKİRDİ. TÜRKİYE'de zirai karantina uygulamaları yetersiz."

Okunma Sayısı: 487