YEMEK İHALESİ ŞARTNAMELERİNDE, ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRMA KOŞULUNA YER VERİLMESİ HAKKINDA YAZI

GENEL MERKEZ ( )
10.10.2006 (Son Güncelleme: 10.10.2006 12:02:55)

VALİLİK MAKAMI’NA

Bilindiği üzere; 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, gıda ve gıdalarla temas eden madde ve malzemelerin üretim ve denetimleriyle ilgili yetkiyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na vermiştir.

Adı geçen Bakanlık, bu yetkiye dayanarak gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerlerinin çalışma, gıda sicil ve üretim izinleri ile buralarda sorumlu yönetici olarak çalıştırılması zorunlu olan meslek dallarıyla ilgili esasları belirleyen bir Yönetmeliği yürürlüğe koymuştur.

27.08.2004 tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Gıda ve Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29 uncu Maddesinin (a) bendinde, kimlerin Sorumlu Yöneticilik yapabilecekleri ve 7/A no’lu Ekinde de, hangi gıda ürünlerinin üretildiği işyerlerinde hangi meslek mensuplarının Sorumlu Yönetici olarak çalışmaya yetkili oldukları açıkça gösterilmiştir. Yönetmeliğin; 29 uncu Maddesinin (a) bendi ile 7/A ekinde yer alan 24 ürün grubunun tamamında hem Ziraat Mühendisleri, hem de Gıda Mühendisleri “Sorumlu Yöneticilik” bakımından eşit olarak yetkilendirilmişlerdir.

Diğer taraftan, 13.05.1960 tarih ve 10504 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun’un 2 nci Maddesi, “…. toprak, su, gıda, yem …. işletmeleri kurmaya ve idare etmeye veya bunların mesul müdürlüğünü ifade salahiyetlidirler.” ifadesi ile Ziraat Mühendislerinin “Gıda” konusunda “Üretim”, “Kontrol”, “Muayene”, “Ekspertiz” işlerini yapabileceklerini hükme bağlamıştır.

Ayrıca, bu Kanuna bağlı olarak; 18.12.1991 tarih ve 91/2526 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 24.01.1992 tarih ve 21121 saylı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe konulan “Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğün” 24 üncü Maddesi de, gıda ile ilgili öğrenim görmüş Ziraat Mühendislerinin , “…. Gıda maddelerinin üretimi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması ….” konularında yetkili olduklarını hüküm altına almıştır.

Yukarıda sayılan bütün bu hukuksal dayanağa rağmen, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullara taşınan “paket kuru gıdalar” ile “sıcak sulu yemek” alımı işlerine ilişkin olarak açılan ihalelere ilişkin şartnamelerde, işe istekli olan firmanın bünyesinde Gıda Mühendisinin çalıştırılması şartının arandığı ve Ziraat Mühendislerine yer verilmediği, ODA’mıza ulaşan bilgilerden ve şartname örneklerinden anlaşılmaktadır.

Bu tarz bir uygulama, haksız rekabet şartlarını doğurmakta ve üyelerimizin, idarenin bu işleminden dolayı hak kaybına uğramalarına ve dolayısıyla zarar görmelerine sebep olmaktadır.

Durumun, başta Milli Eğitim Müdürlükleri olmak üzere, gıda alımı ihalesi yapan diğer birimlerinize duyurulması ile üyelerimizin ilgili mevzuattan kaynaklanan haklarını kullanmalarına olanak tanınması hususunda gereğini izinlerinize arz ederim.

Saygılarımla

 

Gökhan GÜNAYDIN

Başkan      

Okunma Sayısı: 708