AOÇ’DE TARIMA YER YOK - SABAH

GENEL MERKEZ ( )
29.10.2006 (Son Güncelleme: 30.10.2006 11:47:48)

Ceyda KARAASLAN

On yıllığına Büyükşehir belediyesi’ne devredilen Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapılacak düzenlemelerle ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, SABAH Ankara’ya önemli açıklamalarda bulundu. AOÇ’nin Atatürk tarafından tarımsal faaliyetler yapılmak üzere kurulduğunu hatırlatan Günaydın, bugün toplam 33 bin 393 dekar araziye sahip olan AOÇ7nin yüzde 30’luk bölümünde tarım yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi’nin koruma planında ise bu alanın yüzde 0.73’e daraltıldığını söyledi. Günaydın, “Bugün AOÇ7de 10 bin 413 dekar kuru ve sulu tarla tarımı ile fidan ve süs bitkisi üretimi yapılan arazi bulunmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca hazırlanan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hükümlerine göre ise tarımsal üretime 319.4 dekar, fidanlık alanlara da 110.5 dekar ayrılmıştır” dedi.

VASİYETE AYKIRI

AOÇ’yi Atatürk’ün kendi gelirleriyle satın aldığını ve 13 yıl kendisi işleterek bataklıktan yeşil bir üretim alanına dönüştürdüğünü, daha sonra da Türk Ulusu’na emanet ettiğini hatırlatan Günaydın, “Vasiyete göre AOÇ tarımsal faaliyetler yapmak, örnek tarım uygulamalarını geliştirmek ve karaborsa ile mücadele etmek üzere Türk halkına armağan edilmiştir. Tarım alanlarını bu denli daraltan Büyükşehir Belediyesi hem vasiyete, hem mevzuata, hem de SİT hükümlerine karşı gelmektedir” diye konuştu.

Günaydın, tarım alanlarını daraltan Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanat bahçesi için ayrılan alanı ise yaklaşık 30 kat artırdığını açıkladı. Günaydın, 320 dekarlık hayvanat bahçesi alanının Koruma Amaçlı İmar Planı’nda 9 bin 478’e çıkarıldığını, bu miktarın toplam arazinin yüzde 21.70’e tekabül ettiğini söyledi. Günaydın, bu büyüklükteki bir hayvanat bahçesinin gerek tesis, gerekse işletme maliyetinin oldukça yüksek olacağını, ayrıca kendisinden beklenen sonuçları üretmesi bakımından gerekli olmadığını iddia etti.

Okunma Sayısı: 384