TRANSGENİK ÜRÜNLER, ORGANİK TARIMI TEHDİT EDİYOR - DÜNYA - 27.06.2005

GENEL MERKEZ ( )
27.06.2005 (Son Güncelleme: 27.06.2005 11:47:30)

<İ>EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ VE EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ ESKİ BAŞKANI PROF. DR. UYGUN AKSOY, “ORGANİK TARIM YAPILAN ALAN İLE AYNI TÜRDEN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNİN YAN YANA YAPILMASI SÖZKONUSU OLAMAZ. BU DURUMDA ORGANİK TARIM OLUMSUZ ETKİLENİR” DİYE KONUŞTU.

<İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI PROF. DR. KAMİL OKYAY SINDIR, TÜRKİYE’YE GİRİŞİ YASAK OLAN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ANALİZİ İÇİN ACİLEN LABORATUVAR OLANAKLARI YARATILMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNARAK, “BİR KİLOMETRELİK OTOBANIN MALİYETİ 10 MİLYON DOLAR. BU BİR KİLOMETRELİK YOLDAN VAZGEÇİP 10 TANE LABORATUVAR KURULABİLİR” DEDİ.

ARZU ALP – İZMİR

TRANSGENİK (GDO) ÜRÜNLERİN, TÜRK TARIMININ GELECEĞİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP OLACAK ORGANİK TARIMI DA TEHDİT ETTİĞİ BELİRTİLDİ. EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ VE EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ ESKİ BAŞKANI PROF. DR. UYGUN AKSOY, “ORGANİK TARIM YAPILAN ALAN İLE AYNI TÜRDEN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNİN YAN YANA YAPILMASI SÖZKONUSU OLAMAZ. TRANSGENİK ÜRÜNLERİN TOZLARININ BULAŞMASINDAN DOLAYI ORGANİK TARIM BÜYÜK ZARAR GÖRÜR. BUNUN İÇİN ÖNCELİKLE STRATEJİ BELİRLENMELİ” DEDİ. AKSOY, BAZI ÜLKELERDE ORGANİK TARIMIN YAPILDIĞI BÖLGELER BELİRLENDİĞİNİ VE YALNIZCA BU BÖLGELERDE ORGANİK TARIMIN YAPILABİLDİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ. TÜRKİYE’DE SON YILLARDA TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ PAYI OLAN PAMUĞUN ORGANİK OLARAK YETİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILDIĞINI HATIRLATAN AKSOY, “EĞER ORGANİK PAMUK İLE ALTERNATİF BİR PAZAR YARATILMAYA ÇALIŞILIYORSA, AYNI BÖLGEDE TRANSGENİK PAMUK ÜRETİMİNE İZİN VERİLMEMELİ. TÜRKİYE, BU KONUDA ÖNCELİĞİNİ BELİRLEMELİ VE ONA GÖRE POLİTİKA İZLEMELİDİR. TOPRAKLAR TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNE AÇILDIĞINDA DİĞER ÜRÜNLERDE YAŞANACAK OLUMSUZLUKLAR İYİ DÜŞÜNÜLMELİ” DİYE KONUŞTU.

ANALİZ İÇİN LABORATUVARLAR KURULMALI

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI PROF. DR. KAMİL OKYAY SINDIR İSE TÜRKİYE’YE GİRİŞİ YASAK OLAN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ANALİZİ İÇİN ACİLEN LABORATUVAR OLANAKLARI YARATILMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNDU. ŞU ANDA TÜRKİYE’DE TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ANALİZİNİ YAPAN TARIM BAKANLIĞI’NIN ANKARA’DA TEK BİR LABORATUVARININ OLDUĞUNU KAYDEDEN SINDIR, HER GÜMRÜĞE BİR GENETİK ANALİZ LABORATUVARI KURULMASINI ÖNERDİ. LABORATUVARIN MALİYETİNİN 1 MİLYON DOLAR OLDUĞUNU BELİRTEN SINDIR, “BİR KİLOMETRELİK OTOBANIN MALİYETİ 10 MİLYON DOLAR. BU BİR KİLOMETRELİK YOLDAN VAZGEÇİP 10 TANE LABORATUVAR KURULABİLİR. O KADAR DA FAKİR BİR ÜLKE DEĞİLİZ. EĞER BU ÜLKEYE TRANSGENİK ÜRÜNLERİN GİRİŞİ YASAK İSE UYGULAMADA DA BUNU DESTEKLEYEN ÇALIŞMALAR YAPILMALI. BİR AN ÖNCE GENETİK ANALİZ LABORATUVARLARI KURULMALI” DEDİ.

GÜMRÜKLERDE BEYANA DEĞİL, ANALİZE DAYALI DENETİMİN ŞART OLDUĞUNU DİLE GETİREN SINDIR, TÜRKİYE’YE GİRİŞİ YASAK TRANSGENİK ÜRÜNLERİN KESİNLİKLE KARŞISINDA OLDUKLARINI VURGULADI. BU ÜRÜNLERİN İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN RİSKLER TAŞIDIĞINA DİKKAT ÇEKEN SINDIR, TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLDUĞUNU, İNSAN VÜCUDUNDA ANTİBİYOTİKLERE DE DİRENÇ SAĞLADIĞINI İFADE ETTİ. TRANSGENİK ÜRÜNLERİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ DE TEHDİT ETTİĞİNE İŞARET EDEN SINDIR, “ARILAR, KELEBEKLER VE RÜZGARLAR TRANSGENİK ÜRÜNLERİN POLENLERİNİ ALIP KOMŞU TARLA YA DA KÖYLERDE GELENEKSEL EKİMİN ÜZERİNE BIRAKIYOR. CİVARDAKİ AYNI TÜRDEN BİTKİLER DE AYNI GEN KARAKTERLERİNE ÇOK HIZLI SAHİP OLUYOR. DOMİNANT KARAKTERLİ TRANSGENİK TÜRLER DOĞADA KENDİ TÜRÜNDEKİ YABANIL VARYETELERE VE YAKIN AKRABA TÜRLERE DE GEÇEREK BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERECEK. TOKSİT GEN TAŞIYAN TRANSGENİK BİTKİLERDEN ETKİLENEN ZARARLI BÖCEKLER İLE BESLENEN FAYDALI BÖCEK TÜRLERİ VE KUŞLAR DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR” DEDİ.

Okunma Sayısı: 422