DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMPOZYUMU ANKARA'DA YAPILDI - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK

GENEL MERKEZ ( )
14.11.2006 (Son Güncelleme: 15.11.2006 14:08:40)

Gıda Günü Sempozyumu'nda gıda denetiminde yetkilerin tek elde toplanması istemi dile getirildi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında ortaklaşa düzenlenen "Dünya Gıda Günü 2006 Sempozyumu" 13 - 14 Ekim 2006 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, gıda denetiminde yetkilerin tek elde toplanmasının önemine işaret ederek, gıda ile ilgili gelişmelerden şeffaflığın sağlanamadığını vurguladı. Ataman, AB müzakere sürecinde tarımda sağlanması gereken yapısal düzenlemelerin hiçbirinin yapılmadığı ve tarıma ek kaynak aktarılmadığından hareketle Türkiye'nin malların serbest dolaşımına hazır olmadığını bildirdi. Gıda denetimlerinin etkin bir biçimde yapılabilmesi için mutlaka gıda konusunda eğitim almış mesleklerden istihdam edilmesi zorunluluğunu vurgulayan Ataman, son eleman alımlarında sadece 10 adet gıda mühendisi alınmasını eleştirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, Türkiye'nin yeterince sanayileşemediğini ve bir sanayi politikasına acilen ihtiyacı olduğunu kaydetti ve en karlı KİT'lerin satılmış olmasına karşın gerek dış borcun, gerekse kamu kesimi borcunun artış gösterdiğini vurguladı. Küçük, ithalat-ihracat arasındaki açıklığın tarımsal ürünlerin sanayileşmesi ve yeterli destekle ihracatının artmasıyla kapatmanın önemli seçeneklerden biri olduğunu ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, dünyada yaklaşık 1 milyar insanın, bugün açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, aslında bütün dünyadaki üretilen tarımsal ürünlerin, dünyada yaşayan tüm insanları doyurmaya yettiğini ancak cebinde para olmayanların açlıktan ölmesini bu uygarlığın yalnızca seyrettiğini belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, TMMOB'un bilim ve teknolojiyi insanla buluşturmaya; öznesinde, odağında insanın olduğu bir mesleği yürütmeye çalıştığını; bilim insanlarını, uzmanlarını salonlarda topladığını, görüşleri oluşturduklarını ve daha yaşanılası bir dünya için, daha yaşanılası bir Türkiye için başka bir yaşamın mümkün olduğunu, başka bir dünyanın mümkün olduğunu, başka bir Türkiye'nin mümkün olduğunu ifade etmeye çalıştıklarını, bu nedenle de 200'ü aşkın etkinlik düzenlediklerini aktardı. Gıda konusunda dünyada en önemli sorunun açlık olduğuna değinen Soğancı, ancak var olan politikalarla bu soruna çözüm bulunamayacağını söyledi.

Sempozyum süresince "Gıda Güvencesi İçin Tarıma Yatırım", "Gıda Güvencesi Sektörel Analiz", "Belgelendirme, Laboratuvarlar ve Örgütlenme", "Gıda Güvencesi-Gıda Güvenliği", "Gıda Sanayinde Yenilikler" ve "Gıda Hizmetlerinde Kamusal Yapılanma" başlıklı oturumlar ile "Konunun Taraflarının Gıda Güvencesi-Gıda Güvenliği ve Hizmetlerine Bakışı" konulu bir panel gerçekleştirildi.

Birleşmiş Millet Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim'e denk gelen Dünya Gıda Günü kapsamında geçen yıllarda da benzerleri düzenlen sempozyumda küreselleşme ortamında gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde tarıma yatırımın gerekliliği ve sonuçları irdelendi, gıda güvencesi için bitkisel ve hayvansal üretimin desteklenmesi gerekliliği ortaya konularak, kaliteli gıdaya ulaşabilmek için kurulması ve uygulanması gereken kalite sistemleri ile üretici ve tüketicinin bilinçlendirilmesi konularında sunumlar yapıldı.

Okunma Sayısı: 528