TARIM İŞÇİLERİNİN HABERİ YOK! - EVRENSEL - 11.07.2005

GENEL MERKEZ ( )
11.07.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2005 13:40:50)

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE ILO TARIMDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ENGELLENMESİ İÇİN PROJE BAŞLATTI AMA...

YUSUF BAŞTUĞ - ERMAN KOÇAK

ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARIN EĞİTİME KAZANDIRILMASI AMACIYLA YÜRÜTÜLEN PROJEDE ADANA’DA ÇALIŞAN 6 BİN TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKTAN SADECE 23’NÜN SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NE KAYIT YAPTIRMASI “PROJE FİYASKOYLA SONUÇLANDI” DEĞERLENDİRMESİNE NEDEN OLDU. GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ TARIM İŞÇİLERİ PROJEDEN HABERLERİNİN OLMADIĞINI SÖYLEDİLER. 6 BİN ÇOCUĞA ULAŞMAYI HEDEFLEYEN PROJEDE 150 KİŞİLİK SADECE 1 TANE MERKEZ AÇILMASI DİKKAT ÇEKTİ. ÇOCUKLARIN KARATAŞ’TA KURULAN MERKEZDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN DE MERKEZE KİLOMETRELERCE UZAK ÇADIRLARDAN YÜRÜMELERİNİN GEREKMESİ DE PROJENİN CİDDİYETİ AÇISINDAN BİR GÖSTERGE OLDU. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM ALAMAMASINDA EN BÜYÜK FAKTÖRÜN EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLAR OLDUĞUNA VURGU YAPTI.

‘PROJEDEN HABERDAR DEĞİLİZ’

KARAGÖÇER KÖYÜ’NDE DEVLET SU İŞLERİ’NE AİT SULAMA KANALININ KENARINDA ÇADIRDA KALAN TARIM İŞÇİLERİ, PROJENİN ADINI DAHİ YENİ DUYDUKLARINI ANLATIYOR.

PROJEYİ CİDDİYETSİZ OLARAK DEĞERLENDİREN TARIM İŞÇİSİ HASAN ÇAKAN, PROJEYLE İLGİLİ BİLGİLERİNİN OLMADIĞINI AÇIKLADI. TARIM İŞÇİLERİNİN MADDİ DURUM NEDENİYLE ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDEREMEDİĞİNİ AKTARAN ÇAKAN, “BİZ TARLADA ÇALIŞIYORUZ. KİMSE GELİP BİZE ‘BÖYLE BİR ŞEY YAPIYORUZ. ÇOCUKLARINIZI BURAYA GÖNDERİN’ DEMEDİ. MERKEZİN YERİNE DAHİ BİLMİYORUZ. BENDE OKUYAMADIM AMA ÇALIŞMAK ZORUNDA OLDUĞUM İÇİN OKUYAMADIM. KİMSE ÇOCUĞUNU OKUTMAMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMEZ. İMKANI OLMADIĞI İÇİN ÇOCUKLARI OKULLARA GÖNDEREMİYORUZ” DEDİ.

‘KİMSE BİZE BİR ŞEY ANLATMADI’

10 YILDIR ÇADIRLARDA KALIP TARIM İŞÇİLİĞİ YAPTIĞINI ANLATAN İSMAİL METİN, ÇOCUĞUNUN MEMLEKETİ ŞIRNAK’TA OKULA GİTTİĞİNİ BELİRTTİ. AMA KİMSENİN ÇADIRLARDA KALAN ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERMEK İÇİN YANLARINA GELMEDİĞİNİ İFADE EDEN METİN, “BELKİ GELSELERDİ BURALARDA OKULA GİDEMEYEN ÇOCUKLARI SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NE GÖTÜREBİLİRDİ AMA, ÇOCUKLARIN ORAYA GİTMESİ İÇİNDE SERVİS FALAN YOKMUŞ. BU DURUMDA ÇOCUKLAR MERKEZE NASIL GİTSİNLER Kİ?” DİYE KONUŞTU.

BEŞ ÇOCUĞUNDAN YALNIZCA İKİSİNİ OKULA GÖNDEREBİLDİĞİNİ AKTARAN MEHMET IŞIK, “GÜCÜM YOK Kİ ÇOCUKLARIMIN DİĞERLERİNİ DE OKULA GÖNDEREBİLEYİM” DEDİ. BU PROJEDEN KENDİSİNİN DE HABERİ OLMADIĞINI DİLE GETİREN IŞIK, “ SERVİS YOKMUŞ. MADDİ YARDIMDA YOKSA BEN NASIL GÖNDEREYİM ÇOCUKLARI OKULA? BU İŞİ ÇÖZECEKLERSE BİZİM SÖYLEDİKLERİMİZİ DİKKATE ALMALILAR” ŞEKLİNDE KONUŞTU. TARIM İŞÇİSİ ALİ KARTAL’DA ÇOCUKLARINI TUZLA’YA OKULA GÖNDERDİĞİNİ BELİRTEREK, “AMA GELİP KİMSE BİZE BİR ŞEY ANLATMADI” DEDİ.

'Proje göstermelik'

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, YAPILAN PROJENİN GÖSTERMELİK OLDUĞUNUN ULAŞILAN ÖĞRENCİ SAYISI İLE ANLAŞILDIĞINI KAYDETTİ. TARIM İŞÇİLERİNİN ÇOCUKLARININ OKUYAMAMASINDA EN ÖNEMLİ NOKTA OLARAK TARIM İŞÇİLERİNİN YAŞADIĞI EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLARI GÖSTEREN BARUT, TÜRKİYE'de yaşanan sıkıntıların temelinde eğitimsizliğin yattığını söyleyerek, "Bu sorunun çözümü için bir sosyal fon yaratılarak ayrımcılık yapılmadan işçi ve emekçi çocuklarına ulaşılması gerekiyor. Hazırlanacak iş göz boyama değil, gerçekten halkın yararına olmalıdır" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 412