HEM ÖNEMLİ, HEM DE GEREKLİ... - YEMEK DÜNYASI - HAZİRAN/2005

GENEL MERKEZ ( )
30.06.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2005 15:13:42)

FATİH TAŞDÖĞEN
TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU ÜYESİ

<İ>"TARIM VE TARIMA DAYALI GIDA SANAYİNİN ÜLKE KAYNAKLARINI ÜLKE ÇIKARLARINA UYGUN OLARAK EN YÜKSEK DEĞERDE ÜRETİLİR KILINMASINDA UZMAN MESLEK KURULUŞLARININ ROLÜNÜ HAK ETTİĞİ YERE KOYMAK GEREKİR"

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI; 5179 SAYILI GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜNE DAİR KANUN KAPSAMINDA GIDA MADDELERİ İLE GIDA İLE TEMASTA BULUNAN AMBALAJ MADDELERİNİN HEM ÜRETİM HEM DE SATIŞ YERLERİNİ DENETLEMEKTEDİR. ANCAK DEĞİNİLEN BAKANLIĞIN GIDA DENETİMİNDE ETKİLİ VE VERİMLİ BİR DENETİM SİSTEMİNİ KURMAKTA HENÜZ BAŞARILI OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZORDUR.

YEMİNLİ GIDA MÜŞAVİRLİĞİ

BU KAPSAMDA GIDA DENETİMİNE İLİŞKİN BAZI GÖREVLERİN KURULACAK KAMU DIŞI BİR SİSTEM ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLMESİNE YÖNELİK HENÜZ DÜŞÜNCE AŞAMASINDA OLAN AÇILIMLAR BULUNMAKTADIR. YEMİNLİ GIDA MÜŞAVİRLİĞİ OLARAK ADLANDIRILAN VE GIDA DENETİMİ GİBİ İNSAN SAĞLIĞI VE ÜLKEMİZ TARIMSAL ÜRETİMİ İLE GIDA SANAYİSİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ OLAN BU KONUDA MESLEK ÖRGÜTLERİ TARAF OLARAK KONUYLA İLGİLİ TAVIRLARINI GELİŞTİRMEK ÜZERE ÇALIŞMAKTADIR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DA BU KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARINI YOĞUN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMEKTEDİR.

EHİL OLMAYAN ELLERDEKİ DENETİM VE SUİİSTİMAL...

GIDA DENETİMİNİN KAMU DIŞINDA YETKİLENDİRİLECEK OTORİTELER ELİYLE YAPILACAK OLMASI DURUMUNDA, BİR TARAFTAN BİRÇOK MESLEK ÜYESİ İÇİN İŞ OLANAĞI YARATILACAK OLMASIYLA BİRLİKTE, DİĞER TARAFTAN, KAMU DENETİM ALANININ BİR PARÇASI OLMASI GEREKEN GIDA DENETİMİNDE SUİSTİMALLERİN DOĞACAĞI VARSAYIMINI DA DÜŞÜNMEK DURUMUNDAYIZ.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE KONUYLA İLGİLİ OLARAK YAPILAN ÇALIŞMALARA DAYANAK OLUŞTURAN MEVZUAT, GIDA DENETİM ALANLARININ SADECE LABORATUVAR HİZMETLERİ, KISMİ DENETİM ALANI GİBİ TEKNİK İÇERİKLİ DENETİMLERİ ÖZEL SEKTÖRÜN DENETİM ALANLARINA BIRAKMAKTA VE BU ALANDAKİ DENETİMİ KAMU OTORİTESİNİN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN SAYMAKTADIR. KALDI Kİ DEVREDİLEN GIDA DENETİM GÖREVLERİ İÇİN ALANINDA UZMANLAŞMAYI VE UZMAN KADRONUN DA GIDA DENETİM OTORİTESİNCE ETKİN DENETİMİNİ ÖNGÖRMEKTEDİR. ÜLKEMİZDE GIDA DENETİM SİSTEMİNİN BELLİ ALANLARI ÖZEL SEKTÖR ELİYLE YAPILACAK ŞEKİLDE KURGULANACAKSA EĞER BU SÜREÇTE MESLEK ÖRGÜTLERİNİN ETKİN GÖREV ALMALARI ÖNCELİKLE ELE ALINMALIDIR. ZİRA SEKTÖRÜN EHİL OLMAYAN ELLERİN DENETİMİ ALTINA GİRECEK OLMASI GELECEK İÇİN SON DERECE OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLECEKTİR.

GIDA İŞYERLERİ SORUMLU YÖNETİCİLERİ

5179 SAYILI KANUN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN DE GÖREV ALMIŞ OLDUKLARI VE İŞLETMEDE İŞLETME SAHİBİYLE BİRLİKTE TÜRK GIDA KODEKSİ VE DİĞER GIDA MEVZUATINA UYGUN ÜRETİM YAPMAKTAN SORUMLU KILDIĞI SORUMLU YÖNETİCİLİK MÜESSESESİNİ OLUŞTURMUŞTUR. DEĞİNİLEN DÜZENLEME 1995 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ OLAN 560 SAYILI GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE TÜRK GIDA DENETİM SİSTEMİNİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİLMİŞTİ. 5179 SAYILI KANUNLA BU UYGULAMA DEVAM ETTİRİLMEKTE VE ÜLKEMİZ GIDA SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DÜZENLEME OLARAK ODAMIZCA KABUL EDİLMEKTEDİR. ZİRA; ÜLKEMİZDE HALİHAZIRDA 30.000 CİVARINDA GIDA İŞLETMESİ BULUNMAKTA VE BU 30.000 İŞLETMENİN SADECE % 20’Sİ FABRİKASYON BAZINDA ÜRETİM YAPMAKTADIR. GERİYE KALAN İŞLETMELER ÇOĞUNLUKLA BABADAN OĞULA GEÇEN YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPMAKTA; ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ TEKNOLOJİK YENİLİKLERDEN UZAK, TÜKETİCİNİN BEKLENTİLERİNDEN ÇOK ZORUNLU İHTİYACA GÖRE ÜRETİM YAPAN, MEVZUAT VE MEVZUATIN GEREKLİ KILDIĞI DÜZENLEMELERDEN HABERSİZ VE KENDİ ALANINDA STRATEJİ TESPİT EDİP VİZYON BELİRLEYEN BİR YAPIDAN UZAKTA BİR ÜRETİM VE YÖNETİM YAPISINA SAHİPTİRLER.

ULUSAL GIDA SANAYİNİN GELİŞMESİ VE "BİZ NE YAPIYORUZ?"

BU KAPSAMDA GIDA BİLİMİ KONUSUNDA EĞİTİM ALMIŞ OLAN MÜHENDİSLERİN BU İŞLETMELERDE ZORUNLU OLARAK İSTİHDAM EDİLMİŞ OLMALARINI; TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ, HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI VE İŞLETMELERİN İŞLETMEDEN FABRİKAYA UZANAN SÜRECE KATILIMLARI İLE ULUSAL GIDA SANAYİMİZİN GELİŞMESİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR UYGULAMA OLARAK GÖRMEKTEYİZ.

GIDA İŞLETMELERİ SORUMLU YÖNETİCİLERİ, UYGULAMANIN BAŞLADIĞI 1995 YILINDAN İTİBAREN GIDA SANAYİİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMIŞLARDIR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GİBİ MESLEK ÖRGÜTLERİ DE, MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI KAPSAMINDA, MESLEKTAŞI OLAN SORUMLU YÖNETİCİLERİN HEM MEVZUATA UYGUN ÜRETİM YAPILMASINI TEMİN ETMEK DOLAYISIYLA GÜVENİLİR GIDALAR ÜRETİLMESİNİ SAĞLAMAK, HEM DE GIDA SANAYİNİN BEKLENTİLERİNE UYGUN NİTELİKTE DONANMIŞ MÜHENDİS GEREKSİNİMİ İÇİN MESLEKİ EĞİTİM VE MESLEK İÇİ DENETİM FAALİYETLERİNİ OLANCA HIZIYLA YÜRÜTMEKTEDİR. BU KAPSAMDA ODAMIZ HACCP (KRİTİK KONTROL NOKTALARI VE TEHLİKE ANALİZİ) KURSLARI, SORUMLU YÖNETİCİLİK KURSLARI, İYİ TARIM UYGULAMALARI KURSLARI, İYİ ÜRETİM TEKNİKLERİ KURSLARI, MİKROBİYOLOJİ VE LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ KURSLARI PLANLAMIŞ VE DÜZENLEMEKTEDİR.

BU ÇALIŞMALARLA BİRLİKTE GIDA SANAYİNDE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK İSTİHDAM EDİLEN MESLEK GRUPLARINDAN TMMOB ÖRGÜTSEL YAPISININ BİRER PARÇASI OLAN ODAMIZ, GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI VE KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ARASINDA YOĞUN İŞBİRLİĞİ VE ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR. SORUMLU YÖNETİCİLİK ALANINDA ORTAK HAREKET ETMEK SORUMLU YÖNETİCİLERİN YETKİ, SORUMLULUK VE ÖZLÜK HAKLARI HAKKINDA ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEKTEDİRLER.

CUMHURİYET VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ

TARIM VE TARIMA DAYALI GIDA SANAYİNİN ÜLKE KAYNAKLARINI ÜLKE ÇIKARLARINA UYGUN OLARAK EN YÜKSEK DEĞERDE ÜRETİLİR KILINMASINDA UZMAN MESLEK KURULUŞLARININ ROLÜNÜ HAKETTİĞİ YERE KOYMAK GEREKİR. BUGÜN; CUMHURİYETİMİZİN İLK YILLARINDAN İTİBAREN GELİŞEN TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNDE ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ROLÜNÜ KİMSE İNKAR EDEMEZ. HER NE KADAR SİYASİ BEKLENTİYE DAYANAN VE ÜLKEMİZDE YILLARDAN BERİ UYGULANAN POLİTİKALAR ÜLKEMİZ POTANSİYELİNİN GEREKTİRDİĞİ TARIMSAL ALTYAPI VE GIDA SANAYİNE ULAŞMAMIZA ENGEL OLMUŞSA DA, BUGÜN GELİNEN NOKTAYI DA İNKAR ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR. İŞTE BU GELİNEN NOKTADA UZMAN MESLEK ÖRGÜTLERİNİN ROLÜNÜN ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK GEREKİR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, GIDA SANAYİNİN GELİŞİMİ VE GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN, ÜLKE KAYNAKLARIMIZIN YİNE ÜLKEMİZ ÇIKARINA KULLANIMI YÖNÜNDE MESLEKTAŞLARIYLA BİRLİKTE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEKTİR.

Okunma Sayısı: 689