CUMHURBAŞKANINA CARGİLL ÇAĞRISI - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
25.11.2006 (Son Güncelleme: 29.11.2006 15:31:54)

Başta hukukçular ve Ziraat Mühendisleri Odası'nın tepkisine yol açan Cargill kararı için hukukçular, Sezer'i veto etmeye çağırdı.

İZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) - Bursa‘daki Cargill tesislerinin önündeki hukuk engelini TBMM‘nin kaldırması sonrası gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘e çevrildi. Hukukçular, Cumhurbaşkanı Sezer‘in, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası‘nda yapılan değişikliği onaylamamasını isterken TBMM Genel Kurulu‘nda yapılan yanlışlığın Çankaya Köşkü‘nden geri dönmesi çağrısında bulunuyorlar.

İzmir Barosu avukatlarından Noyan Özkan, Cargill‘e özgü çıkarılan yasanın hukuk devletinin temeline dinamit koymakla eşanlamlı olduğunu savunarak Cumhurbaşkanı Sezer‘e söz konusu yasayı onaylamama çağrısı yaptı. Özkan, Sezer‘e yolladığı dilekçede hukuk devleti ilkesinin yok sayıldığını vurguladı.

Bursa‘daki Cargill tesislerinin ABD ile yapılan üst düzey temaslarda dahi gündeme geldiğini belirten Özkan, "TBMM‘den geçirilen yasaya göre 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan, tarım dışı kullanıma açılmış bulunan arazilerin istenilen amaçla kullanımı için, yasanın yayım tarihinden itibaren bir yıl içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na başvurulacak. Hazırlanacak toprak koruma projesine uyulması ve 11 Ekim 2004 tarihinden önce izinsiz olarak yapılmış her türlü yapıya metrekaresine 5 YTL ödenmesi şartıyla izin verilecek. Söz konusu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler, bakanlığa başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içinde tamamlanacak. Bu süre içinde gerekli izinleri almayanların üretim faaliyetleri durdurulacak" dedi. Özkan, söz konusu gelişmenin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Ayrıca TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası‘nda yapılan Cargill‘in yasal zemine çekilmesini sağlayan düzenlemenin "kişiye, firmaya, somut olaya yönelik hukuksal düzenleme yapılamayacağı" yolundaki genel hukuk kuralına açıkça aykırılık oluşturduğunu belirtti.

Okunma Sayısı: 355