TÜTÜNÜN ALTERNATİFİ YOK - EVRENSEL - 27.07.2005

GENEL MERKEZ ( )
27.07.2005 (Son Güncelleme: 28.07.2005 11:51:39)

ALİ RIZA KILINÇ

TARIM BAKANLIĞI GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE BÖLGE İLLERİNDE TÜTÜN ÜRETİMİNDEN VAZGEÇİP YERİNE “ALTERNATİF ÜRÜN” YETİŞTİREN ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEYECEĞİNİ AÇIKLADI. DİYARBAKIR ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI M. LEZGİN YALÇIN, UYGULAMANIN TARIMIN BİTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR POLİTİKANIN PARÇASI OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

<İ>HÜKÜMETİN ALTERNATİF ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ DÜZENLEMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

BU UYGULAMAYI, TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİ DAHİL, IMF VE ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARINA KADAR BİRÇOK ALANI İLGİLENDİREN KAPSAMLI BİR POLİTİKA İÇİNDE GÖRMEK GEREKİR. BU ÇERÇEVEDE BİLİNDİĞİ GİBİ TÜTÜN KOTASI UYGULAMASINA GİTTİLER. BUGÜN DE ÇİFTÇİNİN TÜTÜN YERİNE ALTERNATİF ÜRÜN YETİŞTİRMESİ HALİNDE DESTEKLENECEĞİ BELİRTİLİYOR. ÇİFTÇİYE TÜTÜN YERİNE BAŞKA BİRŞEY EK DİYORSANIZ BUNUN ALT YAPISINI OLUŞTURMANIZ GEREKİYOR. BUNLAR TÜRKİYE’NİN, TARIM BAKANI’NIN KENDİ BAŞINA ALDIĞI KARARLAR DEĞİL, BUNUN HANGİ BASKI GRUPLARININ İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA YAPILDIĞINI HERKES BİLİYOR. TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKE, ULUSAL POLİTİKASI YOK. RESMEN TARIM ÇÖKERTİLİYOR.

<İ>“TÜTÜNE ALTERNATİF ÜRÜN” DEMEK GERÇEKÇİ Mİ?

TÜRKİYE’DE TÜTÜN EKİMİNİN ALICISI BELLİ. TEKEL’E YA DA TÜCCARA SATIYORDUR. AMA ALTERNATİF ÜRÜN DEDİĞİNİZDE NEYİ EKECEĞİNİZİ BELİRTMİYORSUNUZ. ÇİFTÇİ ALTERNATİF ÜRÜN EKİP DE BUNUN PAZARINI BULAMAZSA SORUNLU OLUR. BU DURUMDA HÜKÜMETİN ÇİFTÇİYE “SİZ ALTERNATİF ÜRÜN EKİN BEN SİZİ DESTEKLERİM DEMESİ” DOĞRU BİR POLİTİKA DEĞİL. EĞER HÜKÜMET ÇİFTÇİYE ALTERNATİF ÜRÜN SUNUYORSA, BUNUN RASYONEL ALTYAPISINI OLUŞTURMAK ZORUNDA. KALDI Kİ BUGÜNE KADAR ÇİFTÇİ TÜTÜN EKİYORDU. TÜTÜN EKİMİNDE UZMANLAŞMIŞ, KENDİSİNİ BUNA GÖRE ŞARTLANDIRMIŞTI. EN ÖNEMLİSİ, PAZAR GARANTİSİ VARDI. ŞİMDİ PAZAR GARANTİSİ OLMAYAN BİR ÜRÜN EK DENDİĞİNDE ÇİFTÇİ BUNA KARŞI ÇIKAR.

PANCAR EKİMİ DE AYNI ŞEKİLDE KOTA ALDI. TÜTÜNE GETİRİLDİ, PAMUĞA YAKINDA GETİRİLECEK.

<İ>BÖLGEDE TÜTÜN EKİMİ OLMAZSA NE TÜR SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR?

ADIYAMAN’DA KURAK TÜTÜN YETİŞTİRİLEN YERLER VAR. AMA HER YERDE KURAK TÜTÜN YETİŞTİREMEZSİN. HARRAN’DA DÜNE KADAR ÇİFTÇİ BUĞDAY EKİYORDU. ÇÜNKÜ KURAKTI ÇÖLDÜ. SU GELDİKTEN SONRA ÇİFTÇİ KENDİLİĞİNDEN SUYA DAYALI ÜRÜNLER YETİŞTİRMEYE BAŞLADI. TÜTÜN İSE ÇOK DAHA FARKLI ALANLARDA YETİŞİYOR. DİYARBAKIR’DA KULP, YİNE HAZRO, SİLVAN, YİNE MUŞ’TA, BİTLİS’TE TÜTÜN EKİMLERİ YAPILIYOR. BİTLİS’İ ELE ALDIĞIMIZDA KÜÇÜK BİR YER. GELİŞMESİ SINIRLI, SANAYİSİ YOK. BİR TEK TARLAYA DAYALI GELİR VAR. O DA TÜTÜN ÜZERİNE ENDEKSLENMİŞ. BİRDEN BİRE TÜTÜN EKİMİNİN ÖNÜNE ENGEL KOYUP TÜTÜN EKEMEYECEKSİNİZ. ONUN YANINDA TEKEL SİGARA FABRİKASI VAR ONU DA KAPATIYORSUN. YANİ HEM SANAYİSİNİ YOK EDİYORSUN, HEM DE TARIMDAKİ İSTİHDAMI DARALTIYORSUN. BUNA KARŞI BİR ALTERNATİFTE GELİŞTİRMİYORSUN. BU POLİTİKA YANLIŞ.

Okunma Sayısı: 491