AKP CARGİLL'DE SUÇÜSTÜ YAKALANDI - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
16.12.2006 (Son Güncelleme: 16.12.2006 11:40:47)

Cargill’e af getiren yasanın komisyondaki görüşmelerine çağrılan ZMO ve TEMA temsilcilerine söz hakkı verilmedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Cumhurbaşkanı‘nın veto ettiği, Meclis Tarım Komisyonu‘nun da aynen kabul ettiği Cargill‘e af getiren yasanın görüşmesine çağrıldıklarını, ancak söz hakkı verilmediği gibi AKP‘li Altan Karapaşaoğlu‘nun terbiye ve saygı dışı ifadelerde bulunduğunu söyleyerek, olayı kınadı.

ZMO Lokali‘nde Tema Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhami Bayramin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Günaydın, Cumhurbaşkanı‘nın veto edilen yasanın acil olarak ve aynen Meclis‘ten de geçeceğini söyledi.

Komisyon çalışmalarına çağrıldıklarını ancak Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi‘nin söz haklarını antidemokratik biçimde engellediğini, AKP Bursa Milletvekili, Cargill Yasası‘nın mimarı Altan Karapaşaoğlu‘nun da "terbiye ve saygı dışı ifadeler" kullandığını belirterek kınayan Günaydın, "Bu ülkenin toprağına sahip çıkma yurtseverliğini sergilemeye çalışan meslek kuruluşlarının seslerini, Cargill isimli yabancı firma adına kısmaya çalışanların gerçek yüzlerini teşhir ediyoruz" dedi.
Yasanın, yönetmeliğe göre izin almadan başlamış yatırımlar için af süresinin uzatılmasını öngördüğünü hatırlatan ve Tarım Bakanı‘nın "izin almadan tarım arazisine yatırım yapanların sayısının 20 bin olduğunu" savunduğuna işaret eden Günaydın, bütün bu girişim ve açıklamaların Cargill gerçeğini örtbas etme amacıyla uydurulmuş yapay gerekçeler olduğunu söyledi.

Yasayı, "yargı kararları karşısında Cargill yatırımına meşruiyet kazandırma çabası" olarak nitelendiren Günaydın, bu yaklaşımın ulusal bağımsızlık ilkesine ters düştüğünün altını çizdi. Günaydın, yasanın, Anayasa‘nın "gruplara ve kişilere özel düzenleme yapılamaz" diyen 10, mülkiyet hakkının toplum zararına kullanılamayacağını ifade eden 35, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını engelleyen 44 ve 45 ile yargı kararlarını geçersiz kılacak düzenleme yapılması bakımından 138‘inci maddelerine aykırı olduğunu kaydetti.

‘Devlet talana öncülük yapıyor‘

Günaydın, "üretilemeyen kaynak, bir avuç toprak" diyerek, bu ülke topraklarının Cargill benzeri yabancı firmalar için değil, toplumun geleceği için korunacağını ve kullanılacağını söyledi.

Mahir Gürbüz de bu gelişmelerin ve yapılanların "toplumcu siyasetle liberal, bireyselci siyasetin kavgası" olduğunu belirterek, altyapı götürülen her yerde otomobil üretilebileceğini, ancak verimli tarım yapılamayacağını söyledi. ZMO Başkanı ve Demirel döneminde Başbakan Danışmanı olduğu dönemde Toyota‘nın Sapanca‘da yatırım yapmayı planladığını, sırf bunun için yönetmeliğin değiştirildiğini, bugün Sapanca‘dan Düzce‘ye kadar tarım arazilerinin fabrikalarla dolu olduğunu aktaran Gürbüz, "Devlet tarım arazilerinin talanına öncülük yapıyor, koruması gerekirken" dedi.

Birçok yerde otoyolların tarım arazilerinin ortasından geçirildiğini ve çevresine de fabrikaların sıralandığını aktaran Gürbüz, Cargill için yapılanın da bu ve "sermayenin çıkarlarını koruma siyaseti yapanların suçüstü yakalanması" olduğunu söyledi. Gürbüz, Cargill‘e ilişkin Bakanlar Kurulu kararına ilişkin davayı görüşen Danıştay‘ın iptal kararı vermemesi halinde, yasa Anayasa Mahkemesi‘nde iptal edilse bile "kararlar geriye yürümediği için" Cargill‘e kapının açılacağı endişesini dile getirdi.

Bayramin de eskiden yönetmelikle koruyabildikleri toprakların şimdi yasayla bile korunamadığını, yasanın toprakların korunmasına ilişkin eksikliklerinin giderilmesi yerine, tarım arazilerinin çok rahatlıkla tarım dışına çıkartılabilmesini eleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)

Emir Başbakanlık‘tan

Cargill‘e ilişkin yasa çıkarılması için Tarım Bakanlığı‘na emrin Başbakanlık‘tan verildiğini ortaya koyan "Başbakanlık Hukuk Müşavirliği" başlıklı yazıda, "Fabrikanın kurulu bulunduğu alanın Bakanlar Kurulu‘nun 5 Mayıs 2005 tarihli kararıyla Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine ilişkin işlemin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay 10‘uncu Dairesi‘ne iki ayrı dava açılmıştır" denilen ve yürütülmenin durdurulması kararı verildiğine yer verildi. Buna karşı bir yol belirlemek için Başbakanlık‘ta 10.4.2006‘da Müsteşar Yardımcısı Mustafa Çetin başkanlığında, Cargill temsilcilerinin de bulunduğu bir toplantı yapıldığı belirtilen yazıda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası‘nda öngörülen ve illerde oluşturulan Toprak Kurulu‘na atıfta bulunularak, kurulda yer alan "sivil toplum örgütlerinin bu konudaki olumsuz tutumlarının bertaraf edileceği"ne işaret edildi.

Yazıda tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin sürenin 6 ay daha uzatılmasına ilişkin yasa teklifi hazırlanması emri verildi.

Okunma Sayısı: 493