CARGİLL YASASI MAHKEMEYE GİTMELİ - BİRGÜN

GENEL MERKEZ ( )
16.12.2006 (Son Güncelleme: 16.12.2006 11:41:54)

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, sivil toplum kuruluşları olarak, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun Anayasa Mahkemesi‘ne götürülmesi için zorlayacaklarını bildirdi.

ZMO, TEMA Vakfı ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği temsilcileri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen, fakat önceki gün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülerek aynen kabul edilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunla ilgili basın toplantısı düzenledi. ZMO genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında sivil toplum kuruluşları adına konuşan Gökhan Günaydın, Cumhurbaşkanı Sezer‘in vetosu üzerine önceki gün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda tekrar görüşülen söz konusu kanunla ilgili sivil toplum örgütleri olarak resmi yazı ile çağrıldıklarını, fakat görüşmede kendilerine hiçbir şekilde söz hakkı verilmediğini söyledi. Bu tutumu protesto ederek görüşmeyi terk ettiklerini belirten Günaydın, şöyle konuştu:

"Esefle belirtmek gerekir ki meslek ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin demokratik taleplerine iktidar milletvekillerinin çoğunluğu sessiz kalmış, daha vahimi bu demokratik talep AKP Bursa Milletvekili Al-tan Karapaşaoğlu tarafından terbiye ve saygı dışı ifadelerle karşılanmıştır. Meslek ve sivil toplumun sesini kısan komisyon başkanı Vahit Kirişçi‘nin antidemokratik tavrını, bu tavra sessiz kalan kimi iktidar milletvekillerinin teslimiyetini ve meslek kuruluşu başkanına saygı ve terbiye dışı söylem geliştirmeye kalkışan Altan Kasappaşaoğ-lu‘nun tavrını esefle kınıyoruz."

"CARGİLL‘İ ÖRTBAS ÇABALARI"

Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nda değişiklik öngören kanun savunucularının "tarım arazisine kanundan önce izin almaksızın gerçekleşen yatırımların yıkılmaması amacıyla" bu düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini söylediklerini kaydeden Günaydın, bu açıklamanın "Cargill gerçeğini örtbas etmek amacıyla uydurulmuş yapay bir gerçek" olduğunu söyledi. CargüTin yatırımı için verilen valilik ruhsatının hukuka aykırılığının çeşitli mahkeme kararlarıyla defalarca ortaya konulduğunu belirten Günaydın, "Birçok nedenle hukuka aykırı olan bu düzenleme, çok yetersiz olan verimli tarım arazilerinin talanına kapı açan anlayışlara meşrutiyet kazandırdığı için kamu yararı ile de bağdaşmamaktadır. Ayrıca bir yabancı firma adına hukuksal düzenleme olma özelliği taşıyan bu yaklaşım, ulusal bağımsızlık ilkesine de ters düşmektedir" diye konuştu.

‘MAHKEME İÇİN ZORLAYACAĞIZ‘

Günaydın, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen söz konusu yasanın aynen Cumhurbaşkanına gönderilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisi veya bir grup milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesi‘ne verilebileceğini ifade ederek, "Sivil toplum kuruluşları olarak kanunun Anayasa Mahkemesi‘ne götürülmesi için zorlayacağız" dedi. Birgün Ankara

Okunma Sayısı: 391