TARIM S.O.S VERİYOR - BURSA'NIN SESİ GAZETESİ

GENEL MERKEZ ( )
13.12.2006 (Son Güncelleme: 19.12.2006 18:18:44)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz; “Bunun nedeni ekonomik faktörlerin ön plana çıkıp arazilerin yanlış ve amaç dışı kullanılmasıdır. Sanayileşme ve nüfus artışı tarımı tehdit etmektedir” dedi.

Bursa tarımı tehdit altında

Pervin BÖLÜKBAŞI

Sanayileşme ve sanayileşmeye bağlı nüfus artışının verimli tarım arazilerinin hızla yok olmasına neden olduğunun altını çizen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz; "Bütün sanayileşmiş kentlerde olduğu gibi Bursa‘da da 1970‘li yıllardan itibaren başlayan sanayileşme ve sanayileşmeye bağlı hızlı nüfus artışı ve kentleşme verimli tarım arazilerinin hızla yok olmasına neden olmuş ve son 25 yılda binlerce hektar verimli tarım toprağı geri kazanılmayacak bir biçimde kullanım biçimini değiştirmiştir. Son yıllarda gizli erozyon olarak adlandırabileceğimiz en az rüzgar ve su erozyonu kadar tehlikeli olan ve gerektiği kadar önemseyen bu olgu hızla sanayileşen ülkemizde bütün verimli toprakları tehdit eder duruma gelmiştir" diye konuştu.

Yüzölçümü itibariyle Türkiye‘nin 28., nüfus yoğunluğu itibariyle 5. ili konumunda olan Bursa‘nın; başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerindeki birçok ili besleyen bir tarım merkezi olduğunu dile getiren Başkan Demiröz; "Arazi kullanımı açısından bakıldığında Bursa‘da arazisinin yüzde 40‘ı (431) tarıma elverişlidir. Bursa ili arazi tarımına uygunluğu ve sulanan arazi miktarı bakımından önemli potansiyele sahiptir. 1. ve 4. sınıf arazilerin yüzölçümü 241 bin hektar olup, toplam tarım arazisinin yüzde 55‘ini oluşturmaktadır" dedi.

Sanayi yatırımlarının ilimizde 1960‘lı yıllarda atılmış olduğunu ifade eden Demiröz; "Sanayi yatırımları her geçen gün artmaktadır. Kent adeta tarımsal sanayi yatırımlarının merkezi haline gelmiştir. Bursa‘da toplam 1.077 adet tarıma dayalı sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bunlardan 487‘si ekmek ve diğer unlu mamuller imal tesisi, 227‘si meyve sebze işletme tesisi, 114‘ü süt ve sütlü mamuller tesisi, 47‘si şekerli mamuller imal tesisi, 17‘si et işletme tesisi, 9‘u bitkisel yağ tesisi, 6‘su alkolsüz içecek tesisi, 170‘i de diğer tarımsal sanayi tesisleridir. Sayısal verilerden anlaşılacağı üzere, Bursa yaş meyve ve sebze ihracatının, tohumculuk ve fidancılık faaliyetlerinin çok yoğun olduğu bir ildir" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1967