BASIN AÇIKLAMASI: ZMO'DAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE UYARI!

GAZİANTEP ŞUBE ( )
08.01.2007 (Son Güncelleme: 08.01.2007 15:08:18)

            Gaziantep: Ziraat Mühendisleri Odasından Zeytin Üreticilerine Uyarı

            Şube başkanımız  Ahmet Faruk DEMİR , Hızla Artan Zeytin Yetiştiriciliğinde Çiftçilerin Dikkatli Olması Gerektiğini Belirterek Zeytin Ağaçlarının Bakımının Önemli Olduğunu Söyledi.

             Şube başkanımız Ahmet Faruk DEMİR yapmış olduğu görsel ve yazılı basın açıklmasında ,bölgede zeytin yetiştiriciliğinin  hızla artığını ancak çiftçilerin bu konuda mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek , "Zeytin ağacının en önemli özelliği ölümsüz olmasıdır. Ülkemizin bazı yörelerinde 300 yıllık ağaçlardan hala ürün alınabilmektedir. Doğru ve bilinçli yapılan budama ile gençleşen ağaç sürekli kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Doğal afetlerde de ölmüyor ancak zarar gördüğünde kendini belli bir zaman sonra yenileyebilme özelliğine sahiptir. Çiftçimiz zeytin dikiminden önce yöresine ve arazisine uygun fidan çeşitlerini belirlerken  Ziraat Mühendislerinin bilgilerinden faydalanmalıdır. Fidanların sertifikalı olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü sertifikalı , fidanlar hastalık ve zararlı bakımından temizdir. Uygun fidan seçimi yapılmadığı takdirde ileriki yıllarda çiftçimiz istenilen verim ve kaliteyi alamaması durumunda yetiştirdiği ağaçları sökmek zorunda kalmaktadır." Dedi.

            Başkan DEMİR , çiftçilerin büyük bölümü günlük hasat miktarının artırdığı için sırıkla vurarak zeytin hasadı yapmaması gerektiğini ifade ederek ,"Bu yöntem taze filizlerin kırılmasına kullanılan sırığın tüm ağaçlarda kullanılması , ağaçlarda bulunan hastalığı diğer ağaçlara vektör olarak taşıması , zeytin tanelerinde ezikliklere neden olması gibi olumsuzlukları meydana getirmekte , verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Çiftçimizin daha verimli ve kaliteli ürün elde edebilmesi için hasat esnasında elle sıyırma yöntemini kullanmalı ve toplanan ürünlerini küfelere doldurmalıdır. Bunun yanında tarak kullanımı ve makineli hasatta uygundur. Üretici zeytin ağacını da diğer meyve ağaçları gibi düşünerek bakıma özen göstermelidir." Diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1333