TARIMI AB'YE UYDURMAK İÇİN 20 MİLYAR EURO GEREKLİ - HÜRRİYET - 08.10.2005

GENEL MERKEZ ( )
08.10.2005 (Son Güncelleme: 17.10.2005 16:47:47)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türk tarımının AB'YE UYUMU İÇİN YILDA 20 MİLYAR EURO GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, BU KAYNAĞIN AKTARILMASI KONUSUNDA NE AB'nin ne de hükümetin planı bulunmadığını kaydetti.

Günaydın, yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, Müzakere Çerçeve Belgesi'NDEKİ “TARIM VE KIRSAL KALKINMA”, “GIDA GÜVENLİĞİ, HAYVAN VE BİTKİ SAĞLIĞI” İLE “BALIKÇILIK” KONULARINDA 3 BAŞLIĞIN TARIM SEKTÖRÜNÜ İLGİLENDİRDİĞİNE İŞARET EDEREK, TARIM VE KIRSAL KALKINMA KONUSUNDAKİ MÜZAKERELERİN 5 ARALIK 2005'te başlayacağını kaydetti.

Gökhan Günaydın, bu görüşmelerde sorun yaratabilecek bazı konuları şöyle sıraladı:

-AB Ortak Tarım Politikası güncel yönelimleri ile Türkiye'NİN KENDİ TARIM SEKTÖRÜNDEN BEKLENTİLERİN ÖRTÜŞMEMESİ VE BU ALANDA GÖRÜLEN AÇIĞIN GİDEREK ARTMASI,

-TÜRKİYE'nin sektöre aktardığı destek miktarı ile AB'NİN DESTEKLEME DÜZEY VE ÇEŞİTLERİ ARASINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ FARKLILIKLAR,

-GÖRÜŞMELERİ YÜRÜTECEK OLAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'nın idari kapasitesinde ortaya çıkan aşınım.”

AB'NİN, TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜNÜN GETİRECEĞİ YÜK VE SORUMLULUKTAN UZAK DURMAYA ÇALIŞTIĞINI İFADE EDEN GÜNAYDIN, “BATI KAYNAKLI HESAPLAMALAR, TÜRK TARIMININ AB'ye uyumunun, yılda 20 milyar Euro'NUN ÜZERİNDE BİR KAYNAĞA GEREKSİNİM DUYDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR. BUNA KARŞILIK, BÖYLE BİR KAYNAĞIN TARIMA AYRILMASI KONUSUNDA NE AB NE DE HÜKÜMET'in bir planının olmadığı açıktır” dedi.

TÜRKİYE VAHİM SONUÇLARA GEBE

Günaydın, şöyle devam etti: “Tablo, sürecin Türkiye için vahim sonuçlara gebe olduğunu ortaya koymaktadır. Gerekli mali yardım yapılmadan gerçekleştirilebilecek olası bir üyelikte, tarıma yönelik kalıcı derogasyonların kaldırılması halinde; AB Ortak Tarım Politikası'NIN 3 TEMEL İLKESİNDEN 'Mali Dayanışma' DIŞINDA KALAN 'Pazar Birliği' VE 'Topluluk Tercihi'NİN İŞLEMESİYLE; ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU'nda da belirtildiği gibi yalnızca yaş meyve ve sebze, fındık, koyun eti ve bakliyat alt sektörlerinin rekabetçi olabileceğini, diğer alanlarda ise AB tarımsal ürünlerinin Türkiye pazarını dolduracağını öngörmek zor değildir.”

“3 MÜZAKERE BAŞLIĞI İÇİN 150 ONAY GEREKİYOR”

Günaydın, her müzakere başlığının açılması ve kapatılmasında üye ülkelerin onaylarının zorunlu tutulmasının, yalnız Türkiye'YE UYGULANAN BİR YAPTIRIM OLDUĞUNU KAYDEDEREK, BU DURUMDA TARIMLA İLGİLİ 3 MÜZAKERE BAŞLIĞI İÇİN ÜYE ÜLKELERDEN TOPLAM 150 ONAY GEREKTİĞİNE İŞARET ETTİ. GÜNAYDIN, TEKNİK ÇALIŞMALARDAN ÖTE SİYASİ DEĞERLENDİRMELERİN ÖNE ÇIKTIĞI BİR ORTAMDA, ONAY SÜRECİNDE ÇEŞİTLİ ZORLUKLAR YAŞANACAĞINI KAYDETTİ. (AA)

Okunma Sayısı: 375