TOPRAK KORUMA YASASI'NA TEPKİ - CUMHURİYET TARIM-GIDA-HAYVANCILIK

GENEL MERKEZ ( )
09.01.2007 (Son Güncelleme: 12.07.2008 11:39:39)

ZMO, TEMA ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği yöneticileri Toprak Koruma Yasası görüşülürken örgütlerin düşüncelerine danışılmadığını dile getirdiler.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TEMA ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği (TTBD), 15 Aralık 2006‘da bir basın toplantısı düzenleyerek, Toprak Koruma Yasası‘nın görüşüldüğü TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda, sivil toplum örgütlerine söz verilmemesini kınadılar.

ABD‘li Cargill şirketine af getiren ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER tarafından Anayasa‘ya aykırı bulunarak, TBMM‘ye iade edilen 5557 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası‘nın TBMM‘deki görüşmeleriyle ilgili olarak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, TEMA Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz, Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhami Bayramin ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Ünver‘in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda ortak basın açıklamasını, Gökhan Günaydın okudu. Günaydın, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nun yasa ile ilgili olarak 14 Aralık 2006‘da yaptığı toplantıda, resmi yazıyla çağrılmalarına karşın, katılımcı meslek ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine Komisyon Başkanı Vahit KİRİŞÇİ tarafından söz verilmediğini belirtti. Komisyon Başkanının "demokrasiye tahammül edemeyen" bir tavır sergilediğini kaydeden Günaydın, şöyle konuştu:

"Başkanın bu tutumu üzerine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, "Anayasal olarak temsil ettikleri kırk bin ziraat mühendisi adına yapılacak açıklamaya engel olmanın, hiçbir demokratik kuralla bağdaşmadığını", TEMA Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz ise "Toprak Kanunu‘nu hazırlayan TEMA‘ya söz verilmez ise kime verileceğini" sorarak, Başkanın antidemokratik tutumunu protesto ederek toplantıyı terk etmişlerdir. Tüm demokrasi iddialarına rağmen toprakla ilgili meslek ve sivil toplumunun sesini kısan Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi‘nin antidemokratik tavrını, bu tavra sessiz kalan kimi iktidar milletvekillerinin teslimiyetini ve meslek kuruluşu başkanına saygı ve terbiye dışı bir söylem geliştirmeye kalkışan Altan Karapaşaoğlu‘nun kaba tavrını esefle kınıyoruz."

Düzenlemenin, kamu yararı ve ulusal bağımsızlık ilkeleri ile Anayasa‘ya aykırı olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Bu görüşlerin açıklanmasını önlemek amacıyla TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı tarafından Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA Vakfı‘nın da içinde bulunduğu sivil topluma söz verilmemesi olayı, açıkça bir suçüstü olayıdır. Komisyon Başkanının hasmane bir yaklaşımla sergilediği antidemokratik tavrı ve ona destek olan komisyon üyelerinin tutumlarını esefle kınıyoruz. Bu ülkede hukuk var olmaya devam edecektir. Bu ülke toprağı Cargill benzeri yabancı firmaların yararları için değil toplumun geleceği için korunacak ve kullanılacaktır" diye konuştu.

TEMA Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz, söz konusu yasa ile tarım arazilerinin talanının önünün açılacağını söyledi. 

Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhami Bayramin de, yasa nedeniyle yalnızca 1. sınıf değil, 2, 3 ve 4. sınıf tarım arazilerinin de elden çıkma tehlikesi bulunduğunu vurguladı.

Okunma Sayısı: 815