“SEÇİM" SÜRECİNDE TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU, BÜYÜK COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GENEL MERKEZ ( )
13.01.2007 (Son Güncelleme: 13.01.2007 13:48:47)

Meslektaşlarımız "Tarım Haftası 2007" kapsamında düzenlediğimiz etkinliklere geniş katılım sağladılar.

ODA‘mızın, Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 161 nci Yıldönümü nedeniyle düzenlediği "Seçim Sürecinde Tarım Sektörü" konulu sempozyum, 11-12 Ocak 2007 tarihlerinde Milli Kütüphane‘de gerçekleştirildi.

Sempozyum, 11 Ocak 2007 Perşembe günü İstiklal Marşı‘nın okunması ve saygı duruşu ile başladı. ZMO Korosunun Ziraat Marşı‘nı seslendirmesinin ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

ODA‘mız Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, açılış konuşmasında, Ziraat Fakültelerinin bugüne kadar 85 bin Ziraat Mühendisi yetiştirerek ulusa armağan ettiğini bildirdi. Türkiye‘nin 160 bin Ziraat Mühendisine gereksinim duyduğunu buna karşılık, bugün 10 bin Ziraat Mühendisinin işsiz ya da geçici-esnek istihdam koşulları içinde yaşamını sürdürmeye çalıştığını kaydeden GÜNAYDIN, şöyle konuştu:

"Bir ülke eğer yatırım yaparsa, istihdama dayalı kalkınmacı bir anlayış ile yönetilirse, mimara ve mühendise gereksinim duyar. Ama ülkenin genel ekonomisini iç ve dış borç ödeme esasına oturtursanız, mimara ve mühendise gereksiniminiz kalmaz. Maalesef Türkiye‘nin karşı karşıya bulunduğu durum budur. Uzun yıllardan bu yana gazino kapitalizminin egemenliğinin kollarını uzattığı bir yapı içerisinde, yatırım yapamayan, istihdam sağlayamayan ve ürettiğini de eşit bölüşemeyen bir ekonomik yapı ile karşı karşıyayız."

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER‘in sempozyuma katılmamasını eleştiren GÜNAYDIN, "Neden bakanlar, siyasetçiler, kamu yöneticileri kendi sektörleriyle ilgili yapılan böylesine önemli toplantılara katılmazlar? Bunun iki tane açıklaması olabilir: Ya söyleyeceğiniz söz yoktur ya da söylenecek sözlere verecek yanıtınız yoktur" dedi.

Tohumculuk Yasası ile Türk tohum alanının çok uluslu şirketlerin yönetimine terk edildiğini anlatan GÜNAYDIN, "Tohum bir yaşam paketidir ve eğer tohumunuza sahip değilseniz, tarımınıza sahip olmanızdan söz etmek mümkün değildir" diye konuştu.

Tarım sektörünün doğru politikalarla yeniden yapılandırılarak, kalkınmacı, yarışmacı bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan GÜNAYDIN, şunları söyledi:

"Ziraat Mühendisleri Odası, bu ülkenin doğal kaynaklarını kendisinin rant alanı olarak görenlerin rahat etmemeleri için elinden gelen her türlü çalışmayı ortaya koyacaktır. Tarımın birçok sorunu var, ancak bu sorunların her birinin reçetesi de bellidir. Türkiye‘nin siyaset alanından beklediği şey, IMF ve Dünya Bankası reçetelerinin Türkiye‘yi çökerten yapısına artık teşekkür edilerek, onların ülkelerine gönderilmesidir. Böylece bu gökyüzü altında, bağımsız  bir ülkede onurla yaşayan insanlar, çağdaş bir çalışma ve yaşama ortamı bulabileceklerdir."

MHP Genel Başkanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Zeki ERTUGAY, tarımın çok ciddi yapısal sorunları bulunduğunu belirterek, ciddi bir istihdam politikası ile tarımın yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Türk tarımı ve çiftçisinin tasfiye sürecine sokulduğunu anlatan ERTUGAY, "Tarım bitirilme noktasına getirilmiştir. Bu yolla açlığa ve yoksulluğa davetiye çıkarılmıştır" dedi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim BİLGİÇ, AKP hükümeti döneminde ülke tarımının gerilediğini, çiftçilerin daha da yoksullaştığını savunarak, "İktidar tarafından iyi yönetilemeyen tarım sektörü bugün imha noktasına gelmiştir. Uygulanan reform programı, girdi fiyatlarında düşüşe, tarımsal üretimde, kar ve karlılıkta azalmaya sebep olmuştur. Tarıma verilen toplam destekler azalmıştır" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa ÖZYÜREK, kırsal kesimde yaşayanların durumunun her geçen gün daha da vahim hale geldiğini belirterek, "AB sürecinde tarım daha da büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Tarım ile ilgili konuları oyalayarak, geçiştirmek mümkün değil. Tarım tasfiye sürecine sokulmuştur ama bu ülke tarım olmadan ayakta tutulamaz. Bu sürece acilen son verilmelidir. Tarımda çok önemli bir dönüşüm gerekiyor" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki SEZER, ulusal bir sorun olarak ele alınmadığı sürece tarımda yaşanan sıkıntıların çözülemeyeceğini kaydetti. Siyasetçilerin seçim dönemlerinde tarımı ‘‘oy deposu‘‘ olarak gördüklerini kaydeden Sezer, AKP iktidarı döneminde tarım sektörünün sürekli kötüye gittiğini, çiftçinin, köylünün yoksullaştığını, tarım kesiminin ‘‘üvey evlat‘‘ muamelesi gördüğünü söyledi. Sezer, şöyle konuştu:

‘‘Atatürk‘ün milletin efendisi dediği köylü, bugünün yöneticileri tarafından horlanıyor, azarlanıyor ama topraklarımız da yabancılara pazarlanıyor. Bu yapılırken Türklerin de Miami‘de, Londra‘da ev aldıklarından söz ediliyor. Biz konut satışından değil tarım arazilerinin satışından söz ediyoruz. Hiçbir ülke, tarım arazilerini Türkiye‘de olduğu gibi yabancılara satmaz, pazarlamaz, ondan sonra da çiftçileri azarlamaz.‘‘

Sezer, yaşanan sorunların çözülebilmesi için büyük bir güç birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

ZMO Ödülleri törenle sahiplerine verildi 

Açılış konuşmalarının ardından Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Yazılı ve Görsel Basın Ödülleri, ZMO Özel Ödülü, Bilim ve Hizmet Ödülleri ile Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımızın Ödülleri törenle sunuldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel AŞKIN‘a, ZMO Özel Ödülü‘nü ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN verdi.

Referans Gazetesi adına Cahit UYANIK, Sabah Gazetesi Ankara Eki adına Aslı UYUR, yazılı basın dalındaki ödüllerini, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer‘in elinden aldılar. "5. Boyut" Programı yapımcısı Merdan YANARDAĞ‘a (Kanaltürk) da Görsel Basın Ödülü sunuldu.

2007 Yılı Bilim Ödülleri, Prof. Dr. Mükerrem KAYA ve Doç. Dr. Mustafa PALA‘ya verildi. Hizmet Ödülleri de, Dr. Sait KOCA, Dr. Cabir HELALOĞLU, Doç. Dr. Binali ÇOMAKLI, Yakup KARAHAN ve Şahin BEKİŞOĞLU‘na sunuldu.

Milli Kütüphane‘de 2 gün süren sempozyumda, "Tarım Sektörü Analizi", "Topraktan Şekere, Tarım Sektöründe Yönetim ve Siyaset", "Tarım ve Gıda Sosyolojisi", "Ziraat Mühendisliği Mesleğinde Sorunlu Yıllar", "Tarım Sektöründe Destekleme-Pazarlama Sorunları: 2006 Yılına Bakış" ve "Siyasetin Tarım Sektörüne Bakışı" konuları işlendi. Sempozyum, siyasetçiler, öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu, alanında uzman pek çok konuşmacıyı ağırladı.

"Tarım Haftası 2007" etkinlikleri kapsamında ayrıca, 11 Ocak 2007 Perşembe akşamı Milli Kütüphane‘de "IV. Makarna ve Şarap Şenliği" gerçekleştirildi. Sempozyumun tamamlanmasının ardından 12 Ocak 2007 akşamı, yine Milli Kütüphane‘de bir kokteyl düzenlendi. ZMO Türk Sanat Müziği Korosu da kokteylden sonra bir konser vererek, sevilen parçaları seslendirdi.

Meslektaşlarımız, Tarım Haftası kapsamında düzenlediğimiz sempozyum ve diğer etkinliklere büyük ilgi gösterdiler. Etkinliklerimiz geniş katılım ve coşkuyla gerçekleştirildi.

Okunma Sayısı: 466
Fotoğraf Galerisi