TOHUMDA ZARAR 50 MİLYON DOLAR - BEREKETLİ TOPRAKLARIMIZ/OCAK'2007

GENEL MERKEZ ( )
30.01.2007 (Son Güncelleme: 12.07.2008 12:07:12)

AK Parti Hükümeti’nin Meclis’ten geçirdiği Tohumculuk Kanunu ile sebze tohumculuğunda Türkiye’nin dışa bağımlı hale geldiğini savunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, “Tohumuna sahip olamayan bir ülke, toplumuna da sahip olamaz” dedi.

Türkiye tarımının bir yol ayrımında olduğunu belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, hükümetin Meclis‘ten geçirdiği Tohumculuk Yasası‘na sert tepki gösterdi. Bu yasa ile sebze tohumculuğunda Türkiye‘nin yabancıların taşeronu haline geldiğini savunan Günaydın, "Tohumuna sahip olamayan bir ülke, toplumuna da sahip olamaz" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından, Değişim Sahnesi‘nde gerçekleştirilen "Tohumculuk Kanunu" konulu konferansta, bir süre önce çıkarılan Tohumculuk Kanunu masaya yatırıldı. Konferansta konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, söz konusu yasanın AB‘ye uyum gerekçesiyle alelacele çıkartıldığını ileri sürdü. Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle Türk çiftçisinin geçtiğimiz yıl 4 milyar dolarlık bir kayba uğradığını vurgulayan Günaydın, köyden kente göçün temel nedeninin de uygulanan yanlış tarım politikaları olduğunu söyledi. Günaydın, "2005 yılında 1 milyon 300 bin çiftçinin köyünü terk etmesinin anlamı sizce nedir? Onlar göçtükleri yerde iş bulmuşlar mıdır? Hayır. 2004-2005 yılı tarım ürünlerinin reel fiyatları gerilemiştir. Geçtiğimiz yıl Türkiye, 70 milyon dolarlık tohum ithal etmek durumunda kalmıştır. 20 milyon dolarlık ihracatı bundan çıkarırsanız tohumdan bir yıldaki açık 50 miloyn dolardır" diye konuştu.

800‘ün üzerinde GDO‘lu ürün

Hükümetin Ulusal Biyogüvenilk Yasası‘nı üç yıldır çıkarmamasına da tepki gösteren Gökan Günaydın, bu sayede ithalat lobilerinin rahat çalışacakları bir ortamın hazırlandığına dikkati çekti. Bu yasanın çıkarılmaması nedeniyle tüketicinin aldığı ürünlerin, genetiğinin değiştirilip değiştirilmediğini bilmediğini söyleyen Günaydın, "Bu tehlike yetmiyormuş gibi bir adım daha atılarak Tohumculuk Kanunu çıkartılmıştır" dedi. Bu kanunda yer alan "çeşit" tanımı içerisinde, biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmiş olan genetik yapının da yer aldığını hatırlatan Gökhan Günaydın, "Türkiye‘ye her yıl 2 milyon tona yakın genetiği değiştirilmiş mısır, soya, pamuk ve kolza, hiçbir denetime tabi olmadan girmekte; yem rasyonlarına katılmakta, işlenmekte ve 800 çeşidin üzerinde ürün olarak tüketici soflarına ulaşmaktadır" uyarısında bulundu.

Okunma Sayısı: 785