BİN KÖYE BİN TARIMCI TASARIMI ZORDA - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 08.11.2005

GENEL MERKEZ ( )
08.11.2005 (Son Güncelleme: 08.11.2005 11:39:06)

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU)- BİN KÖYE BİN TARIMCI GÖNDERME ÖNGÖRÜSÜYLE 2004'te başlatılan "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi"nin giderek daha çok sorunlar yaratmaya başladığı bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ikinci yılını doldurmakta olan proje kapsamında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından mevcut sorunların çözümüne yönelik anlamlı bir çalışma üretilemediğini, sorunlar yumağının giderek karmaşık bir nitelik kazandığını belirti. Projede görev alan ziraat mühendislerinin, oluşturulan bürokrasi nedeniyle, zamanlarının önemli bir bölümünü "yararsız işler" yaparak geçirmek zorunda bırakıldığını aktaran Günaydın, "Şarta bağlı sözleşmeli olarak çalışan ziraat mühendisleri, Bağkur primlerini ve gelir vergilerini ödemek için muhasebeci tutmak durumunda bırakılmakta; zaten düşük olan ve zamanında ödenmeyen maaşlarından, vergi ve prim dışında bir de muhasebeci ücreti ödemek zorunda kalmaktadırlar" dedi. Günaydın, projeye ilişkin aksaklıkları şöyle sıraladı:

"Projeye göre, projenin ikinci yılında yüzde 5, üçüncü yılında yüzde 10 oranında köy katkı payı ödenmesi gerekmektedir. Ancak zaten geçim sıkıntısı içinde olan köyler, böyle bir ödeme için istekli davranmamaktadır. Bakanlığın, köy katkı payının ödenmesini zorunlu tutması nedeniyle, çoğu danışman katkı payını da kendi ücretinden ödemeye başlamıştır. 2006 yılında yapılacak ödemenin yüzde 10 oranına yükselmesi, çoğu danışmanın mali edinimi asgari ücret düzeyinin da altına itecektir.

  • Bütün yıl köyde ikamet eden danışmanlara yılık izin dahi verilmemekte, kimi illerde, zorunlu nedenlerle köyden ayrı kalan danışmanların ücretinden kesinti yapılmaktadır.
  • Tüm bu yapı altında, günü kurtarmaya yönelik politikalara çöküş içinde olan tarım sektöründe, danışmanların özverili çalışmaları anlamlı bir katkı niteliğine dönüşememekte; mühendis kimliğini yaşama yansıtamayan danışmanlar yaşadıkları ekonomik- sosyal sıkıntılarla baş başa kalmaktadırlar..."

Şubat ayında bizzat Başbakanın ağzından, "1000 ya da 2000 ilave tarım danışmanı alınacağı" kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Günaydın, "Aradan geçen zaman diliminde, konu ile ilgili hiçbir gelişme olmamıştır. Bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'NIN PROJEYE BAKIŞI NASILDIR? BAKANIN DEĞİŞİMİ, POLİTİKANIN DA DEĞİŞİMİNE NEDEN OLMUŞ MUDUR?" SORULARINI YÖNELTTİ. GÜNAYDIN, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"MEVCUT TARIM DANIŞMANLARININ YAŞADIKLARI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK OLARAK YAŞANAN EYLEMSİZLİK NEREYE KADAR DEVAM EDECEKTİR ? DANIŞMANLARIN ÜCRETLERİNİ İNSANCA YAŞANIR BİR DÜZEYE YÜKSELTMEYİ, MERKEZİ BİR SİSTEMLE VERGİ VE PRİM SORUNLARINI ÇÖZEREK DANIŞMANI MUHASEBECİYE MAHKUM OLMAKTAN KURTARMAYI, YILDA YİRMİ GÜN RESMİ İZİN KULLANABİLECEK BİR HUKUKİ STATÜ OLUŞTURMAYI, PRATİKTE ALINAMAYAN KÖY KATKI PAYI UYGULAMASINDAN VAZGEÇMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? PROJE SÜRESİNİN 2006 YILI SONUNDA BİTECEĞİ HESABA KATILDIĞINDA, DANIŞMANLARIN AKIBETİ KONUSUNDA BAKANLIĞIN PLANI NEDİR ? KÖY KATKI PAYININ DAHİ ALINAMADIĞI BİR ORTAMDA, BAKANLIK, DANIŞMANLARI GELECEKTE KÖYLÜLER İSTİHDAM EDECEK SAVINDAN VAZGEÇMİŞ MİDİR?

1989 YILINDAN BU YANA, OLAĞAN YOLLARDAN ZİRAAT MÜHENDİSİ ALIMI YAPMAYAN, KADROLARI GİDEREK YETERSİZ DURUMDA KALAN, ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ HESAPLAMALARI İÇİN MASA BAŞINA MAHKUM EDEN BAKANLIK, KADROLARINI, DENEYİM KAZANMIŞ DANIŞMANLARLA TAKVİYE ETMEYİ NEDEN DÜŞÜNMEMEKTEDİR?

BAKANLIĞI, YUKARIDA ÇERÇEVESİ ÇİZİLEN KONULARDA YAPICI TUTUM ALMAYA, TARIMIN VE TARIMCININ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK SONUÇ ALICI POLİTİKALARI YAŞAMA GEÇİRMEYE DAVET EDİYORUZ."

Okunma Sayısı: 525